3 dagars uppehåll och ändå ingen bild

Hej hej! Asså SORRY för pissig uppdatering men jag är hos pappa och har ju ingen egen dator nu (min är paj, den nya kommer nu i veckan) så jag pallar inte hålla på och starta pappas halv-sega laptop varje gång jag vill blogga lite liksom. Så fram tills fredag lär det inte bli så mycket mer uppdatering tyvärr :/.

Men idag så, efter skolan då, gick vi värsta långpromenaden mestadels i skogen, typ 40-45 minuter. Vi gick upp i skogen bakom mammas hus som är rätt gles, men längre bort kommer tät granskog utan stigar och så. Där gick vi runt och klättrade lite, tränade lite "sök" och inkallning och så stannade vi nån gång och bara satt där och kelade o kollade på skogen i 3 minuter. Efter typ 30 minuter kom vi ut i samhället igen, det tog typ en kvart att gå hem därifrån. Så promenaden gick bra, Sixten gick fint förutom att han sista 100 meterna var lite seg i benen ;). Och nu på eftermiddagen/kvällen har inget hänt på Sixten-fronten, han har sovit och jag har suttit vid datorn :).

Ikväll är det egentligen valpkurs men jag måste gå på dansen, jag hoppade över dansen förra onsdagen. Asså fan va synd för idag skulle vi träna spårning! Och Sixten som har näsan begravd i backen hela tiden skulle ju tycka det var skitkul (plus att jag vill lära mig hur man gör). Menmen, min kära farfar är ju insatt i sånt där så han får hjälpa mig! Puss o kram hörrrni!

Ni vet dom där 6 grejerna..?

Kommer ni ihåg dom där 6 sakerna som jag ska fokusera på i höst? Ni vet:

- Passivitetsträning
- Miljöträning
- Kontaktträning
- Koppelträning
- Inkallning
- Stanna

Det har inte gått så långt men jag tänkte ändå skriva lite hur Sixten har utvecklats på dom olika områdena!

Passivitetsträning:
Inte utvecklats så mycket, han var inte särskilt stissig innan vi började träna heller.

Miljöträning:
Som vanligt är han alltid avslappnad vid nya miljöer och har aldrig stressat upp sig särskilt mycket faktiskt.

Kontaktträning:
9 gånger av 10 tittar han mig i ögonen när jag kastar godis på marken eller lägger godis mellan hans tassar och liknande. Han är jätteduktig på att gå fot kortare stunder, och håller alltid ett öga på matte när han går lös i skogen :).

Koppelträning:
Som sagt, duktig på att gå fot, han följer mig lite bättre när jag tvärvänder och han går allmänt fint i koppel!

Inkallning:
Om jag håller knytnäven utsträckt kommer han alltid ända fram för att putta på knytnäven, men han kommer över lag fram till mig alla gånger (om vi inte är på tomten, vill säga). På tomten har han börjat lyssna lite bättre, men inte lika bra som ute i skogen än!

Stanna:
Under promenaden har han blivit jätteduktig på att tvärstanna på kommando, i koppel och lös. Vet dock inte hur detta skulle fungera om han springer efter en kanin eller fågel, men det är bäst att inte utmana ödet x).


Denna tabell var väl mest för min egen skull, har så svårt att hålla allt i huvudet så jag måste skriva ner allt ibland :P. Har t.o.m ett helt Word-dokument som heter "Sixten" där jag skriver ner allt jag kommer på om Sixten. Hur jag tränar, hans framgångar, vad jag ska göra i veckan o.s.v. Vet inte varför ni skulle bry er om det men, haha ;P. Puss o kram!


Aktiveringspromenad

Gomorron söndag! Igår bloggade jag inget, men det var ändå slappardag igår :). Vi tränade lite passivitet när Sebbe, jag och Sixten gick till lekplatsen och Sixten fick sitta stilla typ 30 minuter i sträck, men inte mer än så. det var supermysigt promenadväder på kvällen, långpromenaden gick utan problem!
Men idag tänkte jag att medans jag ändå är ledig så ska jag ju såklart träna lite?! Så idag på lunchpromenaden gjorde vi detta:

Innan promenaden ställde jag ut hans matskål med lite godis i på uppfarten, och när vi sen gick ut på uppfarten skulle han inte äta utan att kolla mig i ögonen och vänta på varsågod. Det gick bra, han försökte inte ens ta godiset!
Under promenaden hade jag med mig torrfoderkulor (supergott godis enligt Sixten!) och klicker och körde klicker-inkallningen flera gånger under promenaden. Gick också jättebra, ska nog ta detta ett steg längre snart!

Sen i skogen släppte jag honom lös och körde ytterligare lite inkallningsgrejer, men också lite sök, lite "be-om-lov"-träning (som jag förresten måste börja utveckla för alla övningar jag gör verkar vara för lätta!) och så lät jag Sixten hoppa upp på stenar, gå balansgång på stockar och klättra lite :). Så själva promenaden var ganska kort, typ 25 minuter, men med allt som vi gjorde under promenaden blev det kanske 45 minuter! Värsta aktiverings-promenaden alltså!

När vi kom hem till uppfarten igen gjorde vi samma övning med matskålen och en sista inkallningsövning, och nu ska plutten få lunch! Lovar lite mer foton i veckan! Puss o kram!

Dagens bravader

Halli hallå på er alla! Första fredagen på länge som jag känner ovanlig lättnad över, eftersom det nu betyder "helg". Det var varmt ute idag på eftermiddagen så på långpromenaden flämtade både jag och Sixten. Men mamma hade iallafall gått morronpromenaden med honom och det hade gått ganska bra sa hon :). Hon hade belönat honom varje gång han gick fint o.s.v. Så vi fortsätter väl imorrn!
Men ja, vi drog INTE till farmor o farfar som ni fattar, mina tandställningssmärtor hindrar mig från att orka röra mig nånting typ. Så vi har tränat lite här hemma istället! Ni vet den där klicker-inkallnings-grejjen? Jag gjorde övning 1 och 2 på den :). Man skulle ju stå (sitta i mitt fall) med handen framför hunden och när hunden nosar på handflatan så skulle man klicka + belöna. Men eftersom Sixten förknippar handflatan med att han ska ge mig en leksak så körde jag med knytnäven istället! Hade även en godis i knytnäven så att det skulle bli intressantare och lättare att belöna sen.

Först fattade han ingenting, tror jag försökte i typ 10 minuter men nosen nuddade aldrig handen!! Så jag stötte min knytnäve mot hans nos istället, klickade & belönade o.s.v ett par gånger, sen fattade han! Då blev det himla kul att puffa med nosen på min hand ;). Så då körde jag övning 2: Springa bort från hunden och stanna för att klicka + belöna när han nuddar handen. Jag såg ut som ringaren i Notredam så mycket som jag böjde mig ner x).
Ska fortsätta med detta på söndag! Tanken med övningen är väl att hunden ska komma ända fram till en när man ropar på den, och inte stanna 1 meter ifrån en. Det har jag faktiskt haft som "problem" och när jag då vill klappa honom som belöning så backar han undan, en stor hand som kommer farandes mot en är ju lite läskigt liksom :P.
Men imorrn tänkte jag köra passivitetsträning: Sitta och läsa nånstans typ 30-40 minuter. Även tvärstanna ibland på promenaderna och bara stå i några sekunder. Och på söndag ska jag som sagt köra inkallningsgrejen och kanske prova göra ett godis-spår här hemma!

Puss!


Koppel-trubbel

Jahapp, då var man på ruta 1 med koppelgången igen.. Eller, jag är på ruta 10, Sixten går skitfint med mig! Men eftersom det är jag som har tränat honom så går han tydligen bara så bra med mig. Med mamma går han fint i koppel när han har lust. När han inte har lust så tvärstannar han och håller på :(. Och när mormor kom förbi på lunchen och tog ut han idag så gick han lika dåligt då! Jag och mamma tänkte ta tag i detta i helgen och alla helger framöver, det viktiga är först och främst att han kan gå i koppel normalt med mamma. Att han går "dåligt" med alla andra spelar ingen roll just nu, men man vill ju helst att han ska gå som en vanlig hund oavsett vem som håller i kopplet. Men i helgen tänkte jag att mamma skulle få träna så som jag tränade Sixten förut, alltså stanna ett par gånger var o varannan promenad och göra trix, kela, ge massa godis eller bara leka dragkamp. Sen tänkte vi kanske låna Cattis hund Nixon nån gång så kan han visa Sixten hur man går i koppel ;). Risken är väl att Sixten mest hoppar och ska leka med Nixon, men vi får se. Annars fortsätter vi med den vanliga koppelträningen - det funkade ju för mig! Efter en vecka hårdträning gick han nästan perfekt i koppel med mig, så detta ska nog gå!

Men idag har vi som sagt tagit en slappardag :). 30minuters promenad imorse, lunch-kortis, Långpromenad till centrum och tillbax i eftermiddags och sen klättring och lek på kvällspromenaden. Det blir väl en kvälls-kiss sen oxå :). Imorrn tänkte jag ju kanske låta honom leka med Hjalmar, men frågan är om jag inte kommer ligga hemma och kvida imorrn.. varför kan ni läsa om på http://pinnelinn.blogg.se!

Puss o kram :)


Valpkurs för 4:e gången

Hejsan svejsan! Nu har vi halva valpkursen kvar, d.v.s. 4 gånger! Idag var ett riktigt rolig och på ett sätt lärorikt kurstillfälle. Vi gick en långpromenad (1 ½ timme) och först fick alla vovvar springa lösa. Det gick bra, men när vi gick genom en tom hästhage med väldigt högt gräs kom min bäbis bort! Han gnällde och skällde efter matte och alla kompisar, till slut hittade han rätt :). Efter det ville han inte leka med dom andra valparna, han gick bredvid mig och tyckte det var bäst att hålla koll så att matte inte "rusade iväg" igen ;).

Efter halva prommisen stannade vi och gjorde den berömda inkallningsövningen som gått så åt helvete för mig och Sigge! Nu sket det sig första försöket, men andra försöket rusade han som en kanon till mig :D. Så det gick bra, sen gick vi vidare och jag skröt lite genom att visa att min vovve minsann kan gå fot, haha ;P. Sen stannade vi ytterligare en gång och ställde oss i en ring. Så gick instruktören och några föräldrar/syskon/övriga runt och hälsade på alla. Dock inte på hunden, hunden skulle sitta på vänster sida och inte röra sig. Sixten var en av dom få som satt fint och struntade i att folk kom fram till oss. Det var jätteskönt! Han som alltid brukar vilja hälsa på allt och alla!

Enough about that, nu ska jag snacka lite om resten av veckan. Halva veckan har gått, och imorrn tänkte jag ta en riktig slappar-dag faktiskt! Inte för min skull, men Sixten har ju hållit igång idag och på fredag tänkte jag ta med honom till farmor & farfar så han får springa lite med Hjalmar. På lördag blir det väl lite små-träning av olika slag och på SÖNDAG...!! Då har jag minsann storslagna planer för oss! Haha nädå, men jag tänkte faktiskt öva inkallning på ett nytt sätt. Inkallning med klicker :). Här är en länk till "metoden" jag kommer använda mig av, och jag kommer på söndag bara köra övning 1 & 2!

See ya guys! Puzz!

Juste - idag fylller Sixten 5 månader! Tänkte fira det med att visa hur han har växt dom senaste 3 månaderna:

27 Maj


24 Augusti


Inte ens jag har tänkt på hur mycket skägg han har fått! Men det har han och han blir bara sötare för var dag som går ^_^

6 things

Hej allehöppa! Idag äre valpkurs igen, jippii :D. Det gick riktigt bra i måndags, vi jobbade med apportering, godis-sök, ögonkontakt och lite koppelgång. Gissar att det blir liknande saker idag för instruktören sa: "träna på dessa saker tills nästa gång!" Men vi får se, det ska iallafall bli askul!

Kommer ni ihåg när jag skrev att jag skulle skvaller-träna Sixten? Well, that ain't gonna happen! Nu har jag bestämt 6 saker jag ska fokusera på närmsta månaderna:

- Passivitetsträning
- Miljöträning
- Kontaktträning (be om lov, ögonkontakt o.s.v)
- Koppelträning (gå fot, följa mig utan att jag behöver använda röster m.m.)
- Inkallning
- Stanna

Idag på långpromenaden tränade vi att gå fot (sigge-bigge är väldigt bra på detta nu! 10-20 meter går oftast utan problem :D) och att be om lov. Jag kastar iväg en godisbit och Sixten måste kolla mig i ögonen för att få ta den. Han fattade snabbt ;).

Men a, nu ska jag gå och sätta upp håret och fixa iordning lite tills valpkursen! Chao!


Sixten och hans pinne






Sorry guys ;)

Hej! Räkna inte med mycket bloggning närmsta veckan, min lap-top är typ paj :(. Så om vi inte lyckas laga den ska jag köpa en ny, tills dess blir det inte alls mycket uppdatering! Ni överlever nog :). Puss!

Min lilla ängel :O

Sådär då! Då var vi hemma från kungens kurva, allt gick jättebra vi fick med oss sele, halsband, hönsnät och tuggben hem :). Egentligen skulle vi ju haft med oss hunden för att prova selen, men eftersom vi skulle handla mat och så efter djuraffären så fick han stanna hemma. Nu köpte vi då en sele och provade när vi kom hem, den satt efter några justeringar som en smäck :). Även halsbandet passade bra (spändes på 4-e hålet så det kommer han kunna ha ett tag) men Sofie tyckte det såg tjejigt ut :O. Själv tyckte jag det såg väldigt killigt ut...

Iallafall, när vi var på väg hem fick vi ett härligt telefonsamtal från min syster: "när kommer ni hem? ni ska bara veta vad eran odåga till hund har gjort... Han har bitit sönder en tidning och spridit ut bitarna över hela mamma sovrum!"
Medans Sofie hade varit på sitt rum hade min lilla ängel alltså ställt till med denna röra:



Han som aldrig förstört någonting! Den mesta förödelsen han ställt till med när vi varit borta har varit att han har burit ut ett par skor från skostället och placerat dom på diverse ställen i huset, men inte mer än så. När vi kom hem städade jag upp och gav honom en Dentastix att tugga på istället.. Första gången han tuggar på en sån (han är fortfarande i full gång) och han verkar gilla det so far :).
Så imorrn ska vi sätta upp hönsnätet och jag tänkte introducera en ny grej för Sixten: Skvallerträning! Detta för att jag inte vill att han ska springa fram till varje hund han ser. Får se om detta är en bra träningsmetod, jag berättar mer sen när jag har börjat!

Ska oxå (i skogen) visa att koppel ibland kan vara roligare än att vara lös! Jag vill inte att Sixten ska börja rusa iväg så fort jag kommer gående med kopplet så jag tänkte att jag under en skogspromenad när han går lös är jag dö-trist, men så fort kopplet kommer på blir det lajbans med skutt och stoj och godis och leksak!

Nu är det lördagsmiddag med kött & klyftpotatis och sedan lördags-mys med älsklings-Sixten i soffan bredvid mig!


50 meter hönsnät


Sele!


Det "tjejiga" halsbandet


20 st av dessa godingar köpte vi - 1 krona styck!


Helgshopping

I helgen (närmare bestämt på lördag) bär det av till Kungens Kurva! Då ska vi inhandla lite nya grejer till hunden i huset :). Dels ska vi köpa hönsnät som vi kan ha vid häcken där han rymde förut, och på diverse håligheter i vårat vanliga staket, men så ska vi också köpa nytt halsband + en sele :). Vi passar på att köpa hundmat när vi ändå är där, och när man är i djuraffären brukar ett och annat också slinka ner i korgen...

Men det känns bra att vi ska köpa hönsnät så att vi kan ha Sixten lös på tomten utan att hela tiden behöva springa efter honom för att se till att han inte hittar något kryphål eller så. Ska också försöka lära Sixten "loss". D.v.s. att han spottar ut leksaker eller annat på kommando. Varje gång han har fått tag på något gott (...eller äckligt) så smiter han genast in i buskarna för han vet att snart kommer matte och gräver i munnen för att ta ut det. Någon som har tips på hur man lär hunden "loss" eller "spott-ut"?

Kram :)



















Jobbar på tandlossningen...

Herre jösses, jag har tappat räkningen på alla tänder som älsklingen har tappat! Sist var det en stor hörntand som lossnade, jag ville spara den men hittade ingen lämplig burk att ha den i :(. Och sen dess har han säkert tappat typ 3 tänder till, jag är ju inte ens med hälften av alla gånger han tappar tänder! Dom nya tänderna är jättefina och sitter rakt, och är dessutom större och vitare än dom gamla. Om vi skaffar en tandställning åt Sixten så att hans överbett försvinner kanske han kan bli framgångsrik som tandkrämsmodell?






Träningsplaner

Tjaba! Som ni vet har jag lärt Sixten ganska många "trix", d.v.s sitt, ligg, tass, rulla och upp med händerna. Han kan ju andra saker också som inkallning till viss mån, stanna kvar, fot till viss mån och sån vardagslydnad. Men nu har jag bestämt att framåt hösten här ska jag inte lära honom några nya trix! Jag ska bara fokusera på passivitets-träning, miljö-träning, inkallning och kommandon som fot, sttilla och stanna (både stanna kvar och stanna "mitt i språnget"). Trix är ju inget som är nödvändigt för att får en lydig hund, så jag väntar nog med sånt tills jag tycker att den viktigaste vardagslydnaden sitter bra :). I helgen tänkte jag faktiskt köra lite miljö-och passisivetsträning på samma gång genom att ta bussen till centrum och gå runt där. Om jag har tid och Sixten har ork så kanske vi går till ankdammen och matar ankorna lite, så får han träna på att ligga stilla :).


Morgontrötta

Uööh, gomorron... Vaknade 06.30, men snoozade till 06.45. Gick upp och gav Sebbe frukost och borstade hans tänder, sen hämtade jag Sixten nere från min säng och vi gick alla till Sebbes dagis. Jag band fast Sixten utanför i någon minut medans jag gick in och lämnade Sebbe. Det gick jättebra, han låg på samma fläck hela tiden :). Idag har jag skrivit upp lite vad vid ska göra:

·          Träna passivitet i ca 30-45 minuter – sitta på en bänk och läsa bok

·          Träna kommadot ”stanna!” under morgonpromenaden

·          Träna kommandot ”fot!” under lunchpromenaden

·          Kasta ut hans lunch i skogen så han får jobba lite!

·          Borsta Sixten och tvätta öronen på honom

·          Börja träna på kommandot ”stilla”


Det ser ut som om vi ska träna en massa idag, men det enda som faktiskt tar tid är passivitetsträningen. Stanna & fot kommer ju ta ett par minuter per promenad, lunch-grejen tar väl 5-10 minuter och träningen av "stilla" kör vi väl bara 3 minuter typ. Så det kommer bli rätt mycket slapp också ;). Men jag vill ändå passa på att påbörja träningen som jag kommer fokusera på mest i höst, nu när jag är ledig!

Nu ska jag äta frukost :). Puss!


Valpkurs för 2:a gången

Suck. Livet är jobbigt. Nej då, Sixten skötte sig väldigt bra. Förutom vid den där dumma inkallningsövningen... Denna gång var jag säker på att det skulle gå bra när vi hade tränat och så, men nehe det gick ännu sämre! Sixten valde att skita i att komma till mig alls! På 3:e försöket, när vi gick bort från gräsmattan och in i det höga gräset vid hästhagarna istället så gick det jättebra. Jag och mamma antar att detta beror på att han är en ganska självständig hund som känner att han klara sig själv i välbekanta och trygga situationer, men i nya och okända situationer känns det viktigare att vara nära sin matte. Det är ju samma sak när vi är i skogen; då lyder han prickfritt! Men hemma på tomten när han vet att huset står där och matte finns kvar där, då är det inte så läskigt att smita över till grannens tomt eller gömma sig under verandan när matte vill gå in.

Men sen är det också såhär att dom flesta på valpkursen har inte tränat inkallning så mycket som vi har gjort, och denna inkallningsövning är en övning man ska göra som en påbörjan på inkallningsträningen. Min hund är helt enkelt för smart för såna bebis-övningar ;). Vänta bara tills vi börjar köra "riktig" inkallning, then we'll show them who's the boss!

Sen tränade vi lite på passivitet och koppelgången. Det gick bra, men jag (och alla andra) behöver nog träna lite på koppelgången. Alltså vi tränade att man skulle gå på gräsmattan och vända tvärt hela tiden, och hunden skulle följa med vart man än gick. Nu ville ju alla hundar springa till sina kompisar så det var inte så konstigt att dom var lite bångstyriga.

Dessa saker ska vi träna på tills på måndag:
- Att vara tydlig med ledarskapet på olika sätt
- Att hunden ska gå bredvid eller bakom en på promenaden
- Passivitetsträning

Och jag har själv bestämt att jag ska träna på att vara dubbelt så rolig vid inkallningar så att Sixten vill komma ännu mera :)

Puss o go'natt!

Mamma tog några foton, alla var inte superbra men det funkar :)


Sixten kissar under koppelövningen...


En av dom få stunderna då Sixten faktiskt gick bra bredvid min sida :)


Passivitets-träningen. Sixten var faktiskt duktig på denna övning :).


Lycklig hundägare!

Nu är dagens "att göra-lista" snart helt avbockad! Jag har..

- Plockat ur diskmaskinen
- Droppat Sixtens ögon 2 gånger
- Varit i skogen på långpromenad
- Städat rummet
- Passivitets-tränat Sixten
- Tränat Sixten på att ligga stilla i ca 10 sekunder

De enda två sakerna som är kvar är att ta in tvätten som jag ska göra vid 15-tiden, och köra den där inkallningsövningen från valpkursen tillsammans med mamma när hon kommer hem!

Denna dagen har varit en toppen-dag säger jag bara! Allt jag och Sixten har gjort har gått skitbra, och ikväll blir det ännu roligare för då är det valpkurs :D! Jag har också skrivit en liten lista på saker som jag och Sixten ska hitta på imorrn, det verkar också bli en toppen-dag :). Dessutom har jag hunnit blogga mycket, visst är det bra? Tyvärr glömde jag kameran hemma när jag och Sixten var ute i skogen, men vi ska antagligen gå ut dit igen i helgen så då får ni bilder :).

Nu ska jag gå ut på verandan och läsa lite, puss o kram!

Träna "stanna!"

Hallå! Nu har jag börjat träna "stanna". Inte stanna kvar, det började jag med för 100 år sen, men att han ska kunna stanna mitt i språnget liksom. Jag började idag på promenaden med att jag tvärstannade och samtidigt sa "stanna". När Sixten stannade gav jag honom en klapp och beröm. Sen gjorde jag så några gånger under promenaden. Ska fortstätta under nästa promenad, men då ska jag ha med mig klickern och lite godis :).

Målet är väl att han ska stanna blixtsnabbt oavsett vad som lockar när jag ropar "stanna!", men det är ju inte förrän han är stor!

Puss & kram!

Rymmarn

Helloo people! Jag berättade inte om rymmarn igår va? Nä, såhär var det iallafall: När jag var i Skärholmen igår rymde Sixten för första gången från tomten :O! Vi har nämligen inget staket på ena långsidan av tomten, utan endast en syrenhäck som gränsar till grannens tomt. Detta upptäckte Sixten igår, och inte lyssnade han när mamma ropade heller! Så mamma sprang ju efter, men fick inte fatt i honom. Istället kallade våran ena granne Björn in honom (det var ju mycket roligare tyckte Sixten!) och fick ta på honom. Så idag ska jag mäta ut hur mycket kompost galler vi behöver för att täcka för på den sidan.

Självklart blev man lite ledsen att han inte lyssnade, så mycket inkallning som vi har tränat liksom. Men samtidigt fattar ju jag också att man inte kan förvänta sig att en 5månaders valp skulle lyssna på en just som han är på väg att utforska världen för första gången utan sin flock! Nu när han börjat bli lite tryggare i sig själv 'tänkte' han väl antagligen: "jamen vadå? Jag sticker iväg och utforskar lite och sen kommer jag tillbaka lagom till middagen!". Jag tror knappast han 'tänkte': "Jipppii! Freeedoome! Nu slipper jag min familj, yes! Jag tänker aldrig återvända!!". Haha, nej men ni fattar, ingen valp vill ju vara utan sin familj innerst inne!

Så det är bara för oss att hängna in tomten lite bättre och fortsätta kämpa med inkallningen :). Kram!


- Jag kommer ju tillbaka matte, var inte så stressad!

Hallelujah moment!

Hallelujah vad kul det är att ha hund när allt går super! Morgonpromenaden gick fantastiskt idag :D. Sixten gick superfint, och hans "lunkande" som kommer fram varje gång vi går på asfalt var som bortblåst! Han gick lika snabbt och duktigt som vilken hund som helst :). Och i mitten av promenaden tränade vi passivitet också (efter att jag på valpkursen upptäckte att det var nödvändigt). Jag satte mig på en bänk och läste i en halvtimme utan att ge Sixten så mycket som en blick. När han låg stilla samtidigt som en människa gick förbi fick han lite lågmält beröm, men inte mer än så.

Så det gick bra, sen kom vi hem och lekte lite dragkamp och nu sover plutten! Jag själv har fått en del gjort, kvar är bara att städa rummet. Suck. Jag passar på nästa gång Sixten tar sig en tupplur :).
Senare tänkte jag ta ut honom i skogen och låta honom springa lite lös medans jag sitter på en sten och tittar på. Jag har inte velat göra det i skogen bakom vårat hus, för denna är ganska gles och inte speciellt stor så det går rätt mycket barn, hundar och joggare där. Men nu tipsade mamma om ett område bakom Sebbes dagis som består av tätare och större skog där det inte går några människor eller hundar. Så dit tänkte jag ta med mig min bebis och låta honom nosa runt bäst han vill!

Puss o kram skumbanan!


Sixten igårkväll, trött efter en dag med nya äventyr :)

Lite tankar om rangordning

Godmorgon! Idag vaknade vi sent - 09.15! Ska dra till apoteket snart och köpa koksalt. Lilla älsklingen har fått ögoninflammation :'(. Eller, ja, igår såg vi att han hade massa klet och var röd i vänster öga. Så vi ringde vet som rådde oss att köpa koksalt och noviform ögonsalva att behandla med i 1 vecka. Men idag ser ögat mycket bättre ut, så vi tycker det verkar onödigt att behandla med någon salva om det redan är på bättringsvägen. Därför ska jag bara köpa koksalt som vi kan skölja med :).

Men vi började dagen med att jag bar ut Sixten lös på tomten så att han fick kissa och sådär. Jag har börjat ha honom mer och mer i koppel på tomten eftersom han har börjat hitta kryphål och sådär, men idag tänkte jag att man måste ju för fasen kunna ha sin valp lös på tomten! Så jag släppte honom, lät honom springa, kissa och så och så kallade jag in honom innan han hade hittat den där spännande skalbaggen längst in i buskarna. Det funkade bra, han följde glatt efter mig in igen utan att jag behövde bära honom. En grej vi lärde oss på kursen igår var att man inte ska gå och hämta valpen för mycket, utan att valpen ska komma till en själv. Dels för att man inte ska skämma bort valpen, men främst för att i hundvärlden så är det den lägre i rangordningen som kommer till ledaren. Nu vet jag inte riktigt om jag tror att en liten valp tänker såhär, speciellt inte efter allt man läst om att valpar vet att dom är minst och aldrig skulle drömma om att försöka klättra i rang förrän dom är lite större. Men men, det är väl ändå bättre att lära Sixten att han alltid ska komma när jag ropar än att lära honom att matte ändå alltid kommer och hämtar honom!

Puss nu ska jag nog dra!


Puss :)


Första valpkurstillfället!

Hej hej alla :). Idag var jag, mamma, Sebbe och Sixten på valpkurs för första gången! Det gick väl helt okej, men det kommer nog gå bättre nästa gång när man vet vad som kommer.
Det var ganska mycket att instruktören stod och pratade på om ledarskap och så. Det mesta hon sa var väldigt bra saker, men en del saker kommer jag nog inte gå efter helt. Hon var ganska barsk och pratade t.ex. ganska mycket om rangordning och så. Jag vet iochförsig inte vad hon menar exakt med det, men jag vill att ordet "ledare" ska innebära att jag är en sorts trygghetskälla för hunden som leder den rätt i livet o.s.v. Jag vill inte att det ska innebära att hunden är undergiven och rädd för mig, utan även om jag är ledaren så ska vi vara som jämlikar och kompisar, om ni fattar. Och hellre mycket positiv förstärkning och mindre eller ingen bestraffning!

Iallafall, det var typ 10 hundar på kursen tror jag, alla jättesöta :). 5 av dom var schnauzrar haha! Övningarna vi gjorde var egentlignen bara 2 stycken. Den första var en inkallningsövning då man skulle sitta typ 5-10 meter ifrån hunden på huk med ryggen mot hunden och ropa på den. Jag råkade dock ropa någon millisekund innan jag satte mig ner, så det kan ha varit därför som Sixten inte rusade fram till mig som dom andra hundarna hade gjort. Jag såg iochförsig inte men mamma sa att han såg ganska tveksam ut :P. Skitsamma, nu ska vi träna på denhär övningen så visar vi dom på onsdag vilka vi är!

Den andra övningen var att alla skulle stå i en cirkel och så skulle man en efter en börja gå slalom mellan dom andra. Det gick si sådär för alla, men ganska bra för mig och Sixten iallafall :). När man sedan släppte hundarna lösa för att leka var Sixten jätteduktig. Det var en hund som blev jättestressad och började jucka maniskt på en annan hund (den juckande hunden var inte könsmogen så det var säkerligen p.g.a stress), men Sixten gick runt bland dom andra hundarna, lekte lite med några, gick och drack vatten och lade sig bredvid mig och mamma en stund för att sedan leka lite till. Han var ganska ko-lugn med andra ord :).

Men ja, på onsdag ska vi vara bäst på alla övningar! Mahahah :D. Då ska jag ta med kameran också så får mamma fota när Sixten och jag stajlar, samt när han leker med dom andra hundarna! Puss!

Hundarna och raserna var:
Google-bilder

Malva, Moltas, M???, M??? och ???? som var dvärg-eller mellanschnauzrar


Dixie var av rasen drever


Essie (Estie?) var en American Bulldog


Love som juckade på stackars Essie var en Welsh Springer Spaniel


Den största valpen var en Groenendael som hette Simon


Och så lilla Sixten!


Harkrankar? Mums :D

Euw vilken äcklig hund jag har.. Haha nejdå, men lite snuskig är han. Jag blev just vittne till en av hans många harkrank-avrättningar. Han bokstavligt talat slet sönder den ben för ben och svalde den sedan. Men trots att det är ganska äckligt så är jag glad, harkrank är den insekten som skrämmer mig mest av alla insekter. Inte ens getingar och spindlar får mig att skrika så högt som harkrankar gör. Så jag är egentligen glad att vi har fått en harkranks-jägare till familjen :)

   <3

Långt inlägg och tråkig rubrik

God morgon god morgon! Fastän klockan är 13.00 och jag vaknade 08.30 så känns det som om jag nyss gick upp ur sängen... Iallafall, Sixten väckte mig halv nio, jag klädde på mig och gick ut på morgonpromenaden. Det blev en riktig långpromenad på 45 minuter. Jag har ju gått promenader på 40-50 minuter förut, men då har det tagit så lång tid för att Sixten har gått så långsamt. Nu gick han iochförsig inte lika snabbt som en vuxen hund, men snabbare än vanligt :). Det gick jättebra och han stannade ingenting! Jag hade också med mig hans borste och satte mig mitt under promenaden på en bänk och borstade honom. Läste någon stans att det är bra att göra lite konstiga överaskningar på promenaderna ibland för att få hunden att börja tänka lite.

Efter promenaden lekte vi lite på tomten och sen gick vi in och han slocknade medans jag åt frukost. Sedan sov sömntutat i nästan 3 timmar till. När han vaknade gick jag motvilligt ut på en kort kissrunda i skogen. Jag hade nämligen värsta magknipen, antagligen mensvärk. Så jag stapplade mig upp i skogen med en lycklig Sixten som inte kunde förstå varför matte var så långsam. Jag släppte honom lös i skogen så att han fick springa av sig själv, men sen såg jag en hund komma åt vårt håll borta vid en kulle så jag kopplade honom och distraherade honom med en leksak. Han såg hunden men valde att skita i den, så för detta fick han massa beröm! Efter ca 10 minuter gick vi hem och han fick mat. Sedan ställde jag honom på bordet och borstade igenom honom igen samt talkade honom. Eftersom vi inte ska bada honom så ofta (helst inte alls) så "talkar" vi, d.v.s masserar in talk i hans päls. Detta tar bort smuts och missfärgningar och så. Detta var första gången han talkades hemma hos oss, första gången för mig också, så jag vet inte om jag gjorde rätt... Men men det blev nog bra! Iallafall, i samma vända så tvättade jag honom i högra ögat med en bomulls-pad, för han hade lite klet och gojs där. Ingen hit tyckte Sixten, men jag fick bort det mesta av kletet. Tyvärr liknade det väldigt mycket Sebbes öga när han hade ögoninflammation så vi får se hur det utvecklar sig, om vi måste fixa ögondropp eller så.

Sen när jag hade borstat honom lekte jag lite dragkampt med honom här inne tills jag hade ont i armen. Då ville jag kolla på teve ostört så först gömde jag några torrfoderkulor på olika ställen i vardagsrummet och lät honom söka efter det en stund. När han var klar med det såg han så ledsen ut att jag gjorde en leksak åt honom; jag fyllde en toarulle med några torrfoderkulor och vek ihop kanterna. Den höll honom sysselsatt i ungefär 10 minuter :P. Men sen var han tydligen utmattad för han lade sig under vardagsrumsbordet och somnade! Nu har han sovit typ 40 minuter. När han vaknar sen tänkte jag gå ut på en promenad och sen testa hans korttidsminne! Hur jag gör det får ni se senare ;). Men sen måste jag dra till centrum och lämna mammas bok på bibblan! Puss!


Agilitykungen som inte ville gå på promenix

Tjabalooba! Trogen bloggare som jag är loggar jag in här 5 timmar efter direkt när vi kom hem från Öland O:). Självklart ska jag skriva hur det var på Sveriges hundvänligaste camping! Faktum är att det var jättebra :D. Nu åkte vi iochförsig på lågsäsongen, så det var inga hundkurser där. Under högsäsong så får man ju gå olika gratis hundkurser om man bor på campingen :). Men denna vecka var ju bara ett sorts studiebesök för att se om vi vill åka en hel vecka nästa sommar. Iallafall, det fanns en agilitybana, en aktiveringsbana, en rastgård, hundbad och man slapp känna sig ivägen när man var ute med hunden. I princip alla hade ju hund, och dom som inte hade hund gillade ju antagligen hundar eftersom dom åkte till en hundcamping :P.
Men Sixten trivdes och jag trivdes, det var riktigt bra där faktiskt :D. Det blev en del träning kan jag stolt säga :). Vi var på agilitybanan 2 gånger, han ÄGDE på agility! Haha nerå, men han rusade igenom tunneln på första försöket och tyckte det var skitkul! Han sprang även över en "bräda" utan tvekan. Asså den gick först upp 2 meter, sen rakt 3 meter och sen ner till marken igen, om ni fattar :P.

Och idag sen vi kom hem har jag gått 2 promenader, den första gick skitdåligt, hehe. Sixten ville inte alls gå på promenad, han stenvägrade. Så på promenad nummer 2 var jag beväpnad med godis och varje gång han gick fint bredvid/framför mig så fick han massor av beröm och en godisbit ibland. Mot i mitten av promenaden gick han så bra att jag inte behövde berömma och hålla på, så när vi gått en liten stund i tystnaden började jag öva på "fot"!. Jag höll en godis i vänster han så att han gick bredvid mig på vänster sida. Då sa jag "fot" gick ett par meter till och gav honom en godisbit och ett "varsågod". Efter 20 meter av fri gång så gjorde jag om samma övning en gång till. Sen gick vi resten av promenaden normalt och sista hundra meterna gjorde jag "fot"-övningen 2 gånger till. Tänkte att det kunde vara bra att lära honom att gå fot eftersom han gärna drar mycket vid hundmöten och sånt. Sen kommer jag inte begära att han ska klara att gå fot när en hund går förbi, han är knappt 5 månader liksom, men det är ju bra om han redan kan kommandot liksom ;).

Nu ska jag sluta babbla! PUSS!


Sixten har kul :)

Här är en liten video som jag filmade imorse när Sixten lekte!


Sixten katten

Sixten har börjat klättra på möblerna!


Återförenade!

Hej alla :D. Gud vad mina ögon tårades när jag kom hem. Att se hur lycklig Sixten blev när jag kom hem.. oslagbar känsla! Han blev helt utom sig av glädje och visste inte vart han skulle ta vägen! Så fort vi kom utomhus tumlade han omkring och pussade mig vart han än kom åt och svansen gick som sjutton! Haha älsklingen ♥.
När jag lite senare hade packat upp och så gick vi ut på en - för mig - efterlängtad skogspromenad. Vi gick inte på vanliga stigen utan hittade några gamla, igenväxta stigar som tog oss till Sebbes dagis! Sen gick vi runt i kvarteret och kom hem efter en 45 minuters-promenad :). Allt gick jättebra, vi gjorde korta klickerövningar (hoppa upp på en sten, hoppa över en pinne, sitta på överraskande kommando, o.s.v) och Sixten pinnade på som vanligt :).

Vi har också räknat ut hur mycket mat Sixten ska ha nu när han blir 5 månader om 2 veckor, och det verkar konstigt för det står att han ska ha mindre mat än vad han får nu!? Men men, vi vår lita på Eukanuba!

Puss o kram vi ses imorrn!






Hemma IGEN bitches

Heeej alla läsare :D. Såg att statistiken bara hade sjunkit med typ 3 läsare sen i torsdags, tack alla trogna som checkar in på min blogg TROTS att jag sagt att jag inte kommer blogga ;). Men nu har jag en dag på mig att blogga lite, för på onsdag drar jag till Öland :). Vi ska på en hund-camping med agilitybana och hundkurser och grejer, så jag tänkte introducera några enkla agility-hinder för Sixten! Ska bli skitkul :). Och min älskade bästis Ellen ska hänga med, hon har ju inte träffat Sixten på hela sommaren! Herregud vad chockad hon kommer att bli :P. Både över hur duktig han har blivit och över hur stor han har blivit. Åh hon kommer älska honom det kommer bli så kul :). Nu drar jag dethär ännu en gång, hehe, men jag är så jäkla glad över att vi lyckades välja den bästa valpen man kunde få! Så himla bra psyke hittills, lättlärd och jättesnäll mot allt och alla (utom fåglar och katter, hehe..). Gaaah jag älskar dig Sixten!

Kommer ett till inlägg sen med bild o så :)

Aktiveringstips

Som jag skrev igår så har jag läst en artikel som tipsar om olika enkla sätt att aktivera när tiden kniper. Det går ut på att man kombinerar dom vanliga promenaderna med lite hjärngympa. Någon gång om dagen kan man låta hunden gå balansgång på någonting (t.ex. en parkbänk eller ett fallet träd) eller leda hunden att hoppa upp på en sten och sedan ner igen. En annan grej som man kan göra någon gång om dagen är att tvärstanna och ge hunden ett kommando som "sitt" eller "ligg". Ett par gånger i veckan kan man göra lite jobbigare aktivering, och stanna och träna inkallning och/eller "stanna" några minuter på olika ställen. Man kan också stanna och göra kontaktövningar, träna på "fot" eller bara låta hunden klättra och utforska och jobba med kroppen på olika sätt. Man ska inte göra det för ofta eller varannan dag på morgonpromenaden klockan 7. Då förlorar träningen en del av sin poäng. Grejen är ju dels att hunden ska få aktivering men också att hunden ska vilja gå ut på promenaden eftersom h*n inte vet vad som kommer hittas på. Promenaderna blir mycket roligare för både ägare och hund med dessa övningar! Men tänk som sagt på att inte göra för ofta utan kör dom små övningarna någon gång varje/varannan dag och dom jobbigare övningar typ 1-2 gånger i veckan.

Hoppas du har nytta av mina tips! Kram!


Google-pic

Kvällspromenaden

Hejhej! Jag är så himla stolt över Sixten, gaah jag spricker snart! Hade honom lös i skogen idag och förut har han gått iväg lite själv och nosat och det har ju varit helt okej för mig liksom, men nu (utan att jag visade att jag hade godis) följde han efter mig hela tiden förutom när han behövde uträtta sina behov :). Sen, när jag stannade spontant och sa "sitt" satte han sig direkt! Läste att det är jättebra aktivering att göra såna övningar under promenaden (kommer ett inlägg om det imorrn) men i artikeln stod det att hunden första gången kommer kolla konstigt på dig och att man kommer behöva trycka ner rumpan i backen på dig. Icke sa nicke :D. Jag är ju antagligen inte ensam om dethär och att allt har gått så bra under valptiden, men det är ju skitkul ändå!
Men sen gjorde vi lite fler övningar i skogen och promenaden blev totalt typ 30 minuter tror jag (?). Jättemysigt väder också! Jag hade verkligen inte bråttom hem :).

Nu när jag åker till Gotland kommer jag inte ställa några tidsinställda inlägg som förra gången, utan ni får ett inlägg imorrn - thats it! Puss vi höres!



Lyckotårar

Heej! Som ni kanske sett på http://pinnelinn.blogg.se så kom jag hem idag :). Asså känslan när Sixten kom och hälsade på mig idag är obeskrivlig. För det märktes verkligen att jag hade varit borta länge och att han fattade det, för vanligtvis tar hans "välkommen hem"-ceremoni typ 2 minuter, nu kunde han inte sluta pussas och vifta på svansen och kråma sig och herregud jag har aldrig sett honom så lycklig! När vi gick ut på tomten sattes hans lycka verkligen på MAX och han överföll mig med sina valp-mysiga pussar! Gud tårarna rann och jag kände hur sjukt mycket jag hade saknat honom. Visst har jag tänkt lite på honom och saknat honom en del, men jag trodde inte att jag skulle gråta av lycka när vi återförenades, haha ;). Fyfan jag fattar inte hur jag ska kunna skiljas från honom i ytterligare 5 dagar på torsdag... Blä! Men jag får njuta av våran dag imorrn :). Pusss!

No picture, sorry :/

Valpkurs

Jippi vad jag längtar :D! Vi har anmält oss till en valpkurs i närheten nu, den börjar 15 Augusti tror jag. Det kommer vara 8 träningstillfällen på 2 timmar per gång, och sista träningstillfället är 11 September. Men det är kvällstid så jag behöver inte smita från skolan ;). Ska bli så kul, dels för att Sixten får träffa andra valpar och dels för att få visa vad han kan! Men jag är iochförsig osäker på om han kommer kunna koncentrera sig med 7 andra valpar omkring sig :P. Skitsamma, det ska bli roligt och jag är säker på att både jag och Sixten kommer lära oss nyttiga saker!

Har bildbrist så det blev en Google-bild

RSS 2.0