Frågestund!

Yepp, tänkte härma TeamPaw och köra en frågestund! Fråga på bara: Om vad som helst som rör oss på denhär bloggen! Ni kan fråga om mina tankar och åsikter kring saker, hur och varför jag gör olika saker, ni kan fråga om Sixten och hur han är på olika sätt o.s.v. Låt fantasin flöda :D. Bara det rör hundar så!

Jag kommer publicera svaren på fredag (om jag inte hinner så blir det väl söndag istället) och det gör jag bara om jag får minst 5 frågor! Så fråga på :D.

Kram!

Dag 7 – Hur aktiverar du din hund?

Med en massa olika saker! Vi klickertränar (trix & freestyle mest) typ varannan-var tredje dag, och så tränar vi vardagslydnad (inkallning, stanna, fot, olika regler osv) varje dag. Det bakar vi liksom in i promenaderna :). På promenaderna får han också klättra och hoppa på med mesta, det räknas väl? 1-4 ggr i veckan går jag ett eller två personspår i skogen, dock väldigt korta (20-30 meter) eftersom vi precis har börjat! Och typ 2 ggr i veckan får han köra godissök på tomten :). Och så leker vi vääldigt mycket! Dragkamp, brottning, ta-fatt och så brukar han få leta upp godis/leksak/matte nånstans i huset!

Ja, också motionen såklart! Varje dag får han ca 2 timmars promenad sammanlagt, på helgerna blir det oftast lite mer. Dessutom får han springa lös på våran stora tomt flera gånger i veckan, och även ute på olika fält en eller två gånger i veckan. Dock blir det i långlina eller under mycket kontrollerade former nu när han är i trotsålder från och till.

Det var väl allt :). Jag aktiverar honom väldigt mycket för att jag tycker att det är så kul! Sixten ligger helst och sover :P.


Glatt inlägg, lite skryt inblandat

Hej igen hörrni :). Var bara tvungen att skriva ett inlägg till, jag blev så glad! Var ute på sista promenaden nyss, 25 minuter. Och Sixten - som de senaste dagarna har varit väldigt trotsig - var exemplarisk :D! Lyssnade, ville vara mig till lags och hade koll. Så trots att vi gick i kvarteret så fick kopplet släpa i marken, han kändes så pass lyhörd idag :). Och mycket riktigt, efter en stund kommer en cavalier gående mot oss. Vad gör Sixten om inte tittar upp på mig direkt och tigger godis :D? Blev så glad att han fick massa godisar, och då fortsatte han glatt skvallra när hunden gick 3 meter ifrån oss! Fast då hade jag plockat upp kopplet förstås ;).

Efter en stund gick vi till en skolgård (inte den vi brukar gå till, utan en annan) som är väl inhägnad där han fick springa lös. Springa är fortfarande fel ord, men jag såg till att han rörde lite på sig iallafall! Tränade inkallning (nu kom han fast han var upptagen att nosa på intressanta fläckar :D) och lät honom klättra och balansera på olika saker.
Och ja, när vi kom hem tränade vi lite på 8:an (en åtta mellan benen) och det gick bra :). Började träna i helgen och han fattade supersnabbt! Till skillnad från hur jag brukar göra så lade jag på kommandot redan från början, och då gick det mycket snabbare för honom att fatta tricket.

Nu är det nog med inlägg för dagen! PUSS!

9 veckor gammal, bedårande blandning av kanin/katt ^^


10 månader, och om möjligt ännu sötare!

Dag 6 – Vilka kurser har du gått/vill du gå?

Kurser jag har gått: Jag har gått valpkurs, endast. Den var inte särskilt bra tycker jag, så jag ville därav inte gå på deras fortsättningsgrupp heller.

Kurser jag ska gå: Nästa kurs börjar 3 April och det är en kurs i Följsamhet/Kontakt. Vill gå den för att den ska fokusera mycket på lösträning och inkallning, och relationen hund/ägare. Eftersom Sixten är väldigt självständig så känner jag att det är viktigt! Viktigare än en vardagslydnadskurs där man tränar sitt, ligg och koppelgång.

Kurser jag vill gå: Jag vill ju gå Agilitykurs, såklart, men det är inte högst på listan. Efter Kontakt-kursen vill jag gå en Anti-jaktkurs, främst eftersom Sixtens viltintresse är så stort och jag vill lära mig hur jag dämpar detta. Sen kan jag tänka mig att gå kurs i spår, sök, rallylydnad, lydnad, freestyle, massage m.m. Jag har ju hela Sixtens liv på mig att gå kurser :D.

Jag vill gå kurser!

Måndag 30 Januari

Hej hallå :). Måndag idag, det har inte hänt speciellt mycket. Mamma gick ut med Sixten typ 20-25 minuter imorse, och eftersom Sofie hade studiedag så gick hon ut med Sixten i 1,5 timme vid lunch! De gick över fasankullarna (en gammal hästhage som ligger halft i skog) tror jag.
Efter skolan gick jag ca 20-25 minuter promenad i skogen innan jag hämtade Sebbe. Sixten fick balansera och hoppa upp och ner på mycket, och även gå ett 20 meter lång personspår. Funderar på hur jag ska gå vidare med hela personspårs-grejen nu. Ska jag gå längre spår, eller bara låta de ligga på marken längre innan vi går de? Ni som kan får gärna svara i kommentarerna :).
Nu på eftermiddagen har han bara lekt med mig och Sebbe och tagit det lugnt! Det blir väl en till promenad senare, får se vem som går den. O imorgon börjar jag 10, så det blir skönt :). Puss på er!


Härligt hundväder idag med, men svinkallt!


Syskonmys :) ♥

Dag 5 – Vad tävlar du och din hund?

(jag kör två dagar idag eftersom jag missade)



Ingenting! Drömmen är ju att ställa upp i någon agilitytävling, men det vet jag inte hur det blir med det :P. Vi har inte dirket tävlingsmål inom något område, utan det roliga är träningen och "vägen dit" så att säga :)

google

Dag 4 – Vad tränar du och din hund?

Vi tränar mycket! Just nu är det mycket lösträning (d.v.s kontaktträning) och skvallerträning. Sedan fokuserar vi mycket på vardagslydnad, d.v.s inkallning, stanna och vad man får/inte får göra. Klickerträning och trix slinker in ett par ggr i veckan som aktivering, precis som personspår och freestyle. I höstas tränade vi agility-grunderna en del, och det kommer vi fortsätta med i vår!

Man kan väl sammanfatta det som att vi kör mycket vardagslydnad och så provar vi det som vi känner för!

2 timmar och 15 minuter

Mmh vad jag älskar helger! Man har så mycket tid att bara göra allt! Idag vid 11.15 gick jag ut och tänkte ta med Sixten ut på en promenad på kanske 1 timme, på de "små" fälten. Ni vet, det finns ju de "små" och de "stora" fälten? De små är egentligen gamla hästhagar, och där går det hundar väldigt ofta (spec. på helgerna). De stora fälten är gigantiska, och ligger ganska nära en stor väg (men det är inte så att hunden kan springa ut på vägen, det är både stort avstånd och vatten mellan!) och där ser man sällan folk eller hundar som går.

Iallafall, jag började i skogen och lade där ett kort, enklare personspår. Det gick galant! Sedan tog vi oss ut på de små fälten, där han gick "lös" med kopplet på. Litar inte riktigt på honom nu när han verkar vara inne i någon trots period. Det gick bra, även om han verkade ganska lättdistraherad och även halvt döv vissa tillfällen.
När jag hade gått över de små fälten två vändor (gick först över ett fält, sedan rundade jag ett stall och gick över nästa fält) så bestämde jag mig för att gå ut på de stora fälten också! Då var jag tvungen att gå genom en bit skog, där jag la ett lite längre personspår - med en vinkel också! Det gick suveränt det med :). Ute på stora fältet lyssnade han bättre än förut, och hade väldigt bråttom att hinna ikapp om han kom på efterkälken. Passade på att träna lite inkallning då, när han ändå lyssnade och ville komma.

Och ja, sedan gick vi hemåt :). På tomten gick han springa av sig lite, och nu har vi varit hemma cirka 2 timmar. Promenaden varade 2 timmar & 15 minuter! Jätteskönt var det. Så nu blir det nog bara kortare promenader på 20-25 minuter resten av dagen!

Pusss!


Superhärligt hund-väder idag :)


Var tvungen att fota det fina gräset!


Sixten på de små fälten




De stora fälten

"Jag ska bara"

Suck! Tonåringar alltså. Jag snackar nu om min trotsiga hund. Han har ju inte varit särskilt trotsig nu senaste månaderna, utan bara lite extra "döv" när man snackar med honom. Men denna vecka har han varit väldigt "jag ska bara". I vanliga fall kommer han som ett skott ca 90-95% av gångerna då man kallar in, och resten av gångerna tar det ett par sekunder. Denna vecka har han 30% av gångerna kommit som ett skott, 20% av gångerna skitit i mig helt (!!!) och 50% av gångerna gjort något annat en stund. Typ "jag ska bara nosa på den här fläcken först" eller "jag ska bara kissa först" eller "jag ska bara kika och se om det finns något roligare på den här stigen". SUCK! Det försvinner ju, jag vet, men det är frustrerande. Han kommer nog inte få vara helt lös på fälten ett tag framöver, utan kopplet kommer stanna på!

Hur var/är era hundar under unghundsperioden?


Uppdatera mera, kompisar!

Tjoobalooba :). Till att börja med vill jag påminna alla mina hundbloggar-vänner att uppdatera mera! Jag som uppdaterar flera gånger varje dag tycker ju att det är jättesynd när de flesta andra bara uppdaterar ett par gånger i veckan! Fast det förstås, det kanske bara är ett tecken på vem som har mest liv ;).

Idag har jag varit hemma största delen av dagen - tandställningsmärtan är outhärdlig. Tog ändå med Sixten ut i skogen med långlinan i typ 30 minuter på eftermiddagen (även en 20 min promenad vid lunch) då jag lät honom springa runt hur mycket han ville. När han har långlina springer han mycket mer än när han är lös! Kanske ska börja med det istället ;).
Personspåret gick jättebra iallafall! Ca 20-30 meter var det, och vi korsade både hundspår och människospår - han vek inte av en enda gång! Kul :). Det märks att Sixten håller med, och dessutom är det ju jättebra aktivering :D.

Puss o kram :).

Dag 3 – Vad kan din hund för kommandon/trix?

Sixten kan faktiskt inte så många trix! Eller, inte om man jämför med vad de flesta vuxna hundar verkar kunna. Men för att vara 10 månader kan han väl en del! Jag har dock inte lagt så stor vikt vid just trix.. Men här kommer det!

Hit
Kom
Stanna
Stanna (kvar)
Fot (någorlunda..)
Nej
Hopp
Upp
Slalom (mellan benen)
Sitt
Ligg
Tass
Upp med händerna
Backa
High Five
Båda tassarna
Sök
Apport
Loss

Det var det jag kunde komma på nu :)


Dag 2 – Hur är du som hundägare?

Usch vad svårt! Jag har alltid svårt att beskriva mig själv.. Men om jag bara ska beskriva mig själv med enstaka ord så blir det väl något sånthär:
Kärleksfull, påhittig, aktiv, konsekvent, träningsfreak, rolig, tålmodig, lugn och mjuk.
:)

Torsdag den 26 Januari

Hej hej :). Dagen startades med en 20 minuters promenad runt kvarteret. Eftersom promenaden blev kortare än vanligt så avslutade jag med att han fick busa på tomten + köra ett klurigt godissök på tomten. Sen gick jag till skolan! Kom hem vid 13, då jag åkte till tandläkaren.
När jag kom hem från tandläkaren (jag har fått räls på underkäken nu också.. Blö!) så gick vi ut på en timmes långpromenad. Vi gick bl.a. över fälten där han fick gå lös :). Jepp, jag har slutat säga "springa lös" nu, för det gör han aldrig. Knasbollen! Han går där bakom mig som om han vore i koppel x). Jag tränade iallafall lite inkallning så att han fick springa lite.

På slutet av promenaden mötte vi en Schäfer-tik (den är typ lika gammal som Sixten) som Sixten alltid vill hälsa på. Precis som med grann-hunden blir det alltså lite svårare för honom att skvallra på denna hund. Men nu gick det jättebra! Trots att ägaren höll på och pep hela tiden med någon pipleksak - för att påkalla sin hunds uppmärksamhet antagligen - så gick han och skvallrade hela mötet! Så glad man blir över såna tillfällen :D.

Efter promenaden fick han ett tuggben och nu tror jag att han sover! Bloggar kanske senare, annars "hörs" vi imorrn :). PUSS!

Fälten idag!


Hehe, lite svårt att fånga älsklingen på bild när han ska röra sig hela tiden ;)

¿Bassets? ¡Sixten no le gusta!

Hej! Var ute på långis med Sixten nyss, det gick bra! Vi stannade ca 10 minuter på stora fotbollsplanen där han sprang lös och lekte + vi tränade lite saker. Gå fot funkar bättre nu, jag har ju inte skyhöga krav. Stanna kvar går dock bara sämre och sämre! Han springer efter mig så fort jag vänder ryggen till :(. Får kanske backa några steg i den träningen...

På hemvägen mötte vi en Basset som vi mötte igår också. För tredje gången i sitt liv morrade Sixten åt en hund! Första gången var åt en stor Briard (han blev nog lite osäker p.g.a utseendet om jag får gissa :P) och andra+tredje gången var åt den där Basseten. Igår mötte vi den och då morrade den och gjorde utfall åt Sixten, vilket resulterade i att han morrade tillbaka. Blev helt förskräckt, när hundar morrar brukar han bara bli glad! Idag mötte vi den igen, men nu började han morra när vi såg den på långt håll! Han mindes väl gårdagen kan jag tro. Men ändå, varför har han helt plötsligt börjat morra, och bara på denna hund? Både mellan och efter dessa möten med Basseten så har vi ju mött andra hundar (morrande och icke-morrande) och då har han blivit lika glad som vanligt?! Jaja, jag ska väl vara glad att det bara är denna hund han ogillar!

När vi kom hem från promenaden släppte jag honom för att springa lös på tomten, och jag tänkte kasta lite boll (d.v.s samtidigt träna uppletande och apport). Terrier som han är tröttnade han efter en vända :P. Så vi tränade inkallning istället, så fick han springa lite iallafall!

Puss o kram :)



Usch tycker Sixten!

Dag 1 – Presentera din hund

Korykanchas Xixten Xander, en West Highland White Terrier född 24 Mars 2011.
Sixten kom till oss 27 Maj 2011, 9 veckor gammal. Han alltid överraskat folk genom att vara så lugn, cool och snäll. Aldrig gjort en fluga förnär, utan bara varit lugn och stilla. Han är typisk terrier: Envis, egensinnig, mycket viltintresse och ganska svårmotiverad. Men för att vara terrier (och bara 10 månader gammal) så måste jag säga att han är väldigt duktig! Bra inkallning, hyfsat följsam, har alltid koll på vart matte är och lättlärd. Men som sagt, terrier ;).

Han är ganska gosig, men han gillar mer att bara ligga nära en än vad han gillar att bli klappad och pussad på. Dessutom älskar han att sova! Han är som en morgontrött tonåring när man ska gå ut sent på kvällen ;P.

Och ja, för övrigt så är han väl en glad pensionärshund! Ofrivilligt aktiv brukar jag säga ;). Hans kära matte älskar träning och aktivering av alla slag, vilken han inte riktigt håller med om. Typisk Westie, har vi fått veta i efterhand!


Ännu en lista!

Hittade ännu en 20-dagarslista! Ändrade dock några frågor, men här är det iallafall:

Dag 1 – Presentera din hund
Dag 2 – Hur är du som hundägare?
Dag 3 – Vad kan din hund för kommandon/trix?
Dag 4 – Vad tränar du och din hund?
Dag 5 – Vad tävlar du och din hund?
Dag 6 – Vilka kurser har du gått/vill du gå?
Dag 7 – Hur aktiverar du din hund?
Dag 8 – Ditt favoritutseende på hundar?
Dag 9 – Hur är din hund i hundmöten?
Dag 10 – Hur ser en bra dag ut?
Dag 11 – Hur ser en dålig dag ut?
Dag 12 – Vart sover din hund?
Dag 13 – Hur ofta/länge rastar du din hund?
Dag 14 – Vilka är dina mål för din hund?
Dag 15 – Vad är din hund rädd för?
Dag 16 – Vad är positivt med hundägandet?
Dag 17 – Vad är negativt med hundägandet?
Dag 18 – Vad tycker din hund om andra hundar?
Dag 19 – Favorit-hundsak?
Dag 20 – Vilka är dina mål under 2012?

Tisdag 24 Januari

Hejhej :). Idag har varit en vanlig dag med långprommis efter skolan och lösspring på tomten i snön efter det. Inte mycket att säga, ni får lite bilder istället! Puss!





Dag 20 - Det här är mina planer för min hund!

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Jaadu, jag har väl inga storslagna planer för Sixten direkt. Han är mer en ofrivilligt aktiv sällskapshun dom jag ska vara ärlig :P. Jag vill ju jättegärna tävla och hålla på, men han är inte riktigt med på noterna.. Så han får helt enkelt hålla sig till träningen och agera maskot på tävlingarna som vi är på med nästa hund! Och vem vet, han kanske visar sig vara jätteduktig på agility i sommar? Då kanske det blir någon mindre tävling ändå :).

Men annars så är väl mina planer bara att ha kul, njuta och ta dagen som den kommer! Pröva på en del nytt och göra det som vi känner för :D.


Fullt upp-söndag!

Fullt upp idag! Vaknde 09.30 av att jag hörde Sixten gnälla på nedervåningen. Dags att gå ut alltså! Fick sova förvånandsvärt länge ändå, jag trodde han skulle väcka mig typ 7 :O. Men iallafall, då gick vi hem till mamma där han fick rejsa runt på tomten. Det gick bra, tills vi skulle gå in! Jag hade kastat ut lite godis till honom, men när han var klar och jag kallade in honom så vägrade han komma! Han tittade upp, o0ch sen fortsatte han att nosa frenetiskt, fastän han för någon sekund sen tydligt hade visat att han var färdig. 

Till slut fick jag iallafall in honom, men det tog en stund! Suck. Måste träna en del på inkallningen på tomten, det händer allt för ofta (inte ofta, men fortfarande för ofta..) att han skiter i att komma när man ropar. Det är väl förståeligt att detta bara händer på tomten: han vet ju att huset inte springer iväg liksom. När vi är ute så är ju jag den enda trygghet han har om man säger så. Det är min teori iallafall!
Vid halv 11 åkte vi iväg till en skridskobana, min lillebror skulle åka alltså. Jag och Sixten strosade iväg i den nyfallna snön och gud som han sprang! Han var "lös" (kopplet släpade, det var många hundar runtomkring nämligen). Vi var på ett gigantisk gräsfält, och han rusade runt runt runt! Rullade och hade sig ;). Vi gick också upp på en stor fotbollsplan där vi bl.a. tränade fot, inkallning och stanna. Inkallningen var med lek som belöning - för omväxlingens skull! Måste bli bättre på att variera belöningen, men det är så lätt att bara hiva fram en godisbit och så blir alla nöjda.
Efter skridskoutflykten var Sixten trött, men vi var inte riktigt klara! Vi skulle in på "våran" hundaffär och köpa hundbur! Han var ju tvungen att följa med in såklart, så att vi kunde se vilken som passade honom. Det blev nog bra :). När vi kom hem lade han sig direkt i buren och kollade på teve, snuffen :'). Men nu står buren installerad och klar i bilen, där den ska stanna!
Och nu har han mest sovit, ätit grisöron och varit nöjd med livet :). Chao!





Ute på fältet

Hejhej! Kom nyss hem efter en timmes-promenad ute på fälten! Hade tänkt släppa honom lös, men det var flera hundar som var ute och gick några hundra meter bort, och jag litar inte riktigt fullt på Sixten.. Så det fick bli koppel i marken och inga större avstånd mellan mig och honom.

Annars gick det bra, det blev en massa skvallerträning! Vi mötte bl.a. en labbe på ca 5 meters avstånd, och då behövde jag inte ens stanna! Vi gick förbi och Sixten höll en stadig fotposition med ögonkontakt under hela mötet :).
Nu på eftermiddagen (14.15-16.55) ska jag på dans så då får pappa ta hand om Sixten! Det ska nog på bra ;). Och jag tror att Sixten nog sover här ändå, han har faktiskt inte gnällt så mycket hittills. Vi får se!

Puss :)


Gammal bild, samma fält!

Dag 19 - Jag älskar min hund därför att...

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Det var nog den dummaste frågan på hela listan. Varför jag älskar min hund?! Därför att han är han såklart! Därför att han är som han är, det är inte p.g.a några specifika egenskaper.


Dag 18 - De här kurserna har min hund gått (utökar med vilka kurser jag kommer gå)

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Bara en kurs hittills, och det är Valpkursen! Den gick dock inte så jättebra, jag höll inte riktigt med instruktören om hennes sätt att träna hundar.. Hon babblade på om dominans och att rottweilrar måste man min sann trycka ner i marken i tidig ålder, annars "tar de över". Jag vet, jag tappade också hakan!
Dessutom var Sixten den enda valpen som gjorde dåligt ifrån sig på inkallnings-övningarna (förutom en drever som slutade på kursen efter några veckor). Efter ett par veckor med samma inkallningsövning varje gång (Sixten sprang åt motsatt håll nästan varje gång för att leka med kompisar) kunde jag nästan höra instruktören sucka när det blev Sixtens tur.. Riktigt pinsamt och riktigt jobbigt för självförtroendet!

Iallafall, våran nästa kurs är redan bokad! Ingen "forsättnings-grupp", utan en "följsamhet/kontakt"-kurs :). Det är på ett annat hundcenter än den där valpkursen var, och enligt vissa kontakter ska detta ställe vara jättebra. Närmare också ;). Anyway, när man läser vad som ingår i de flesta vardagslydnads/fortsättnings-kurser så känns det som om Sixten redan kan det mesta :O. Typ sitt, ligg, gå i koppel, stanna kvar, stanna och inkallning. Jag är väl snål, men det känns onödigt att betala typ 1000-1500 för något som typ bara blir en repetition..

Efter Följsamhet/kontakt vill jag kanske gå en anti-jaktkurs, och en agility-kurs. Sen blir det förmodligen en valpkurs med den eventuella valpen i sommar :).

Puss o kram!


Från valpkursen, av 10 hundar var typ 8 schnauzrar -.-

Dag 17 - Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Hmm... Så många, så många.. Först och främst, Min kära Mormor! Utan henne hade första valp-veckorna adlrig fungerat! Dessutom har hon ställt upp oändligt många gånger när vi har behövt akut hundvakt, och någon som har kunnat kolla till Sixten när han har fått vara lite längre ensam än tänkt.

Sen måste jag också säga Eva Bodfält, instruktören. Tack vare henne och hennes klicker-artikel har jag och Sixten på knappa 3 månader kommit mer än halvvägs i våran skvallerträning!

Puss :)


Utmaning!

Gjorde en sånhär på min andra blogg http://pinnelinn.blogg.se, men denna är då omgjord till hund-versionen!




1) VAD GJORDE DU I HUNDVÄG FÖR FEM ÅR SEDAN?

Inte särskilt mycket! Då var jag 9½ år gammal, och våran gamla Schäfer Yankee var då ca 10 år. Jag gjorde ju typ ingenting med honom.. Förutom kelade då ;)

 

2 ) VAD GJORDE DU I HUNDVÄG FÖR ETT ÅR SEDAN?

Ingenting! Då hade jag ingen hund, och heller inga planer på att skaffa någon ny. För drygt ett år sen så var jag överlycklig över att vi hade bestämt oss för att skaffa hund :).

 

3) FEM SNACKS ERA HUNDAR GILLAR

Sixten gillar det mesta.. Ost, skinka, djurbutiks-godis, köttbullar, blodpudding m.m!

 

4) FEM HUNDRASER NI KAN DET MESTA OM:
West Highland White Terrier, Schäfer, Finsk Lapphund, Dansk/svensk gårdshund, Keeshond

 

5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM I HUNDVÄG VAR MÅNGMILJONÄR:
Bygga en privat träningshall med alla möjliga tillbehör, "köpa" Sveriges duktigaste hundinstruktör bara till mig, lägga undan pengar (om jag vill öppna hundcenter, köpa fler hundar och så ^^) och köpa en massa saker till min/mina hundar :)

 

6) FEM DÅLIGA VANOR I HUNDVÄG?
- Jag har lätt att glömma att ge Sixten middag om ingen annan är hemma och gör det

- Jag är dålig på att komma på nya saker att träna, särskilt nu i vintermörkret & kylan

- Slarvar med tandborstningen..

- Lyssnar väldigt lätt på andra, och blir lättpåverkad när någon verkar veta mycket om hundar.
- Har svårt att säga nej när någon vill hälsa/vill att hundarna ska hälsa

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA I HUNDVÄG:
Klickerträna, gå promenader, träna i allmänhet, kela, leka dragkamp

 

8) FEM HUNDSAKER DU ALDRIG SKULLE KUNNA KLARA ER UTAN?
Hundgodis, sele, koppel, leksaker, färskfoder

 

9) HUNDENS FEM FAVORITLEKSAKER:
En mjuk-boll från Hemköp, tennisbollboll-i-snöre, en liten mjukis-hund som snart är sönder (tyvärr..) och allt man kan leka dragkamp med!





Dag 16 - Min favoritvideo på min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Har många videos på Sixten, men de flesta är träningsvideos och det finns inte så många "roliga" videos. Men denna gör mig alltid på bra humör:


Syskonkärlek :')

Såhär ser det ofta ut när lillebror Sebbe, 5 år, kollar på teve:

Dag 15 - Det här är utmärkande för min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Hmm.. Ja, jag kan inte komma på någon direkt positiv egenskap som är utmärkande för bara Sixten, som inte alla andra hundar har. Men han har väl en del skojiga egenskaper!

Som att han inte vill sova i sängen. Han kan ligga och mysa ett par minuter, men sen lägger han sig alltid under sängen - på golvet! Aldrig varit med om en hund (som inte har värsta polarpälsen) som inte gillar att sova i människosängar :O.

En annan kul egenskap är att han är lite som en katt på många sätt. Han "jamar" ganska mycket, liksom pratar fast han låter som en katt. Och så älskar han att ligga och sova på ryggstödet i soffan x).

Och så sist men inte minst - han springer nästan alltid och gömmer sig när vi ska ut på sista kvälls-kissen. Så fort han märker att jag eller mamma går mot dörren på kvällen så rusar han in längst in under någon säng x). Då kan inte ens köttbullar locka ut honom!


Avskrivning

Hejhej :). Tänkte bara skriva av mig lite, inget allvarligt eller deppigt eller så, bara lite avreaktion.
Som många av mina trognaste läsare vet har jag gett upp det mesta för hundlivet. Det är ingen uppoffring, utan det är helt enkelt dethär livet jag vill leva. Jag vet att det finns flera som tittar snett på mig när jag går hem varje lunchrast, eller när jag ibland väljer att gå ut med hunden istället för att hitta på något annat. Jag vet också att det finns många som inte för sitt liv kan förstå hur man kan älska sitt djur så mycket, hur man kan vilja ta hand om det så mycket och hålla på så mycket som jag gör. För mig är det inget val, inget jag bara kom på att jag ville göra. Det är en självklarhet! Ett liv, mitt liv! Jag kan inte riktigt sätta ord på känslan, men ni hundmänniskor där ute vet vad jag menar!

En annan grej som folk gärna stör sig på är när jag säger att jag lika kan gärna sitta hemma med familjen och ha fredagsmys som jag kan dra ut på stan eller kolla på bio. Jag finner faktiskt lika mycket nöje i båda sakerna! Konstigt tycker många, men vem bryr sig? Det är mitt liv - ni behöver inte gilla det. Men vet ni? Jag skiter i vilket! Det visar helt enkelt vilka ens riktiga vänner är. De som gillar mig på grund av alla mina egenskaper, intetrots dom. So what om nån i skolan tycker jag är konstig för att jag älskar Disneyfilmer, eller för att jag går och lägger mig klockan 22? Jag bryr mig faktiskt verkligen inte. Helt ärligt. Många undanhåller sina lite mer "pinsamma" egenskaper och så, för att bli accepterade av omgivningen. Jag tänker tvärtom: Jag undanhåller inget - de som inte accepterar det bryr jag mig heller inte om!

Och till sist, till alla er som tycker jag är lite konstig för att jag älskar djur så mycket: Hör ni själva hur det låter eller?!

Peace out.



Dag 14 - Dethär är viktigt för att min hund ska må bra

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Mat! Haha skoja, men något som just Sixten behöver för att må bra.. Hmm.. Kan inte komma på något som inte alla hundar behöver; promenader, aktivering, mat osv. Sorry, men jag kan verkligen inte komma på något! Sixten är trots allt ganska vanlig :)


Dag 13 - Det här är min hund väldigt bra på

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Oj vilken svår! Sixten ju bra på så mycket, haha ^^.  Han är väldigt bra på att komma på inkallning måste jag faktiskt säga! 9 ggr av 10 kommer han, oavsett störning!

Sen är han bra på att hålla koll på mig när han är lös. Han kommer aldrig för långt bort! Han är också riktigt duktig på att koppla av! Det är väl iochförsig sån han är, stissar aldrig upp sig. Han kan ligga och vila i princip var som helst!

Och så är han ju bara allmänt lyhörd, lydig och så vidare ;).

Gammal bild!

Mysig söndag :)

Hejhej :). Det glada humöret hålls uppe, och idag när jag kom hem från min bästa kompis Ellen tog jag en långprommis med Sigge-bigge! En dryg timme blev det, halvt i skogen, halvt ute i "samhället". Vi tränade inte så mycket, det var dock lite skvaller och hopp på stenar. Nya godiset (Frolic) uppskattas!
När vi nästan var hemma kom vi till en tom parkeringsplats. Där la jag ett 20 meter långt personspår, det gick jättebra! Mycket bättre än vad det gjorde i skogen igår.
Och ja, nu har vi inte gjort något. Tränade lite på "ligg" med omvänd lockning. Man gör så att man tar en godis och gör en rörelse som man ofta gör när man säger "sitt" men man säger inget. Om hunden ligger kvar får den godis, annars börjar man om. Det tog en stund innan han fattade ;).
Puss o hej :)



Personspår!

Hej hej :). God lördagsförmiddag på er! Är fortfarande på underbart humör :D. Solen skiner, dansen börjar idag och hunden är glad! hur mycket bättre blir det?

Var nyss ute på en promenad på 30 minuter, men det blev inte så mycket fysisk aktivering. Mer träning och så :). Vi började med att stanna till på skolgårdens bandyplan (inte så stor, men väl inhägnad) där jag släppte honom lös. Dels blev det en del lek i snön, men ganska mycket träning också! Stanna kvar, inkallning och skvallerträning! Blev jätteglad och stolt vid ett tillfälle, då Sixtens blick fastnade på någonting (jag såg inte vad). Jag kallade in och han vände blixtsnabbt och rusade utan vidare ända fram till mig. Först när han fick sin belöning såg jag vad han hade tittat på. Två schäfrar kom gående med sig ägare i släptåg, ca 20 meter bort. Denna gång (när jag upptäckte de) började Sixten skvallra direkt, istället för att bara "fastna" som det kan bli ibland. Men ändå, så himla kul att han sket i hundarna bara för att komma till mig!

När vi hade varit där en stund gick vi vidare, upp i skogen! Jag bestämde mig för att prova något nytt, så jag band Sixten vid ett träd och gick över en kulle. Där gick jag ett ca 15 meter lång personspår! Väldigt enkelt och okomplicerat såklart, det var ju typ första gången (vi körde ju en gång med farfar för flera månader sen, men det gick inget vidare..). Denna gång gick det iallafall jättebra! Han följde spåret bra och vek aldrig av :).

När vi hade gått vidare en stund ville jag lägga ett till spår, och denna gång utökade jag det med 5 meter. Det gick också bra, men han vek av en gång (jag hade missat att itt spår korsade ett rådjurspår). Då visade jag diskret tillbaka honom till spåret, och sen gick resten jättebra :). Det är nog något jag kommre fortsätta med, på hobbynivå då. Så himla enkelt och man behöver inte förbereda något speciellt för att lägga spåret! Jag kanske skiter i viltspårsgrejen helt, jag är nog lite för lat för att "rusa runt" och leta efter ställen som säljer klövar x).

Nu när vi kom hem fick han ett tuggben, och nu ligger han utmattad och sover här under dator-skrivbordet :'). Puss o hej på er!


Dag 12 - Det här ångar jag att jag lärt min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Det är väl inget som jag har lärt honom medvetet som jag ångrar, men självklart gjorde man ju lite fel och så första månaderna som man ångrar. T.ex. att jag, när vi var ute på tomten, tog fast Sixten och bar in honom så fort han kom på inkallning. Detta har gjort att jag fick börja om inkallningen från 0 med en heeelt ny metod efter sommaren - eftersom jag då insåg att det inte skulle funka som det var. Han kan "än idag" vara lite misstänksam när vi är på tomten och skicka iväg när man kommer för nära. Dock händer det mycket sällan nu för tiden!
Sen ångrar jag väl mer vad jag inte lärde honom. Typ att jag koncentrerade mig med på trix och sånt än grundlydnad i början. Definivt något som kommer vara annorlunda när nästa valp kommer! Första månaderna ska bara bestå av koppelträning, inkallning, lite vardagslydnad och att bara umgås med valpen!

Dag 11 - De här tricken kan min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Jaa du, han kan inte så många. Jag höll på mer med trix och så i somras, när han var liten. Nu har jag så dålig fantasi x). Och när jag väl klickar fram något trix så är det sällan jag orkar sätta kommando på det.. Men iallafall, dessa trix kan han:
- Sitt
- Ligg
- Hopp (över något)
- Tass
- High Five
- Rulla (även om han avskyr att göra det)
- Upp med händerna
- Backa (räknas det?)

Fredag 13 Januari

Tjo bre :). Fredag = Happyness! jag är på så bra humör, Sixten med. Efter skolan fick han följa med mamma till dagiset igen, och tillbaka, och någon timme senare gick jag ut på en långis! Rundan vi gick borde ha tagit minst 1½ timme, speciellt med tanke på allt vi gjorde under tiden, men det tog bara 1 timme! Värsta tempot hade vi!
Under promenaden tränade vi lite olika saker. Väldigt mycket lösträning, en del inkallning + gå fot, skvallerträning och så lite hopp på stenar, balansgång, stanna, plötsliga "sitt" och "ligg". Sen lekte vi väldigt mycket också :). När vi löstränade rullade vi mest runt i snön och brottades ;). Det låter helt otroligt mycket, men det känns inte som det när man väl går promenaderna. Det är ju så utspritt liksom. Aktiviteterna och träningen tar väl vanligtvis upp kanske 1/3, eller 1/4 av promenaden.

När vi hade gått 1 timme ville jag hitta på något mer, så då gick vi till den STORA fotbollsplanen (igår var vi på den lilla). Den var nästan helt täckt med is, utom längs med staketet - där var det bara snö. Vi lekte ganska mycket, men mest tränade vi på "fot" och stanna kvar. Båda de här kommer vi nog jobba en del på under våren. Stanna kvar har tidigare varit jättebra, men på senaste gångerna då vi tränat har han inte kunnat hålla sig mer än 5-10 sekunder innan han rusar efter. Gå fot fungerar bra - typ 20 meter utan störning. Vill gärna kunna gå lite längre innan sommaren!

När vi hade varit där typ 10-15 minuter bar det av hemåt. Då mötte vi samma Golden Retriever som igår. Den höll på och skällde jättemycket (fast av glädje då), men Sixten ryggade undan lite. Första gången jag har sätt honom reagera på en hund signaler så, han brukar skita i om hunden morrar och fräser - han ska leka! Så på ett sätt var det väl positivt, att Sixten faktiskt kan respektera andra hundar då och då..
Väl hemma släppte jag honom på tomten där han racade runt i ny-snön ett tag. När han hade lugnat sig kastade jag ut 10-15 godisbitar i snön som han fick nosa upp. Och sen gick vi in!

Nu ligger han här och tuggar på en tuggrulle - mycket svårtuggad måste jag säga! Vanliga ben brukar ta slut på 5-10 minuter när Sixten lägger beslag på de.





Duktig kille!

Good evening people :). Har spenderat kvällen med att läsa Memea Mohlins bok "Hur får jag hunden att..?" som jag fick i julklapp. Suverän bok - rekommenderas!! Iallafall, i den står mycket om relationen mellan hund/ägare och i ett kapitel står det att man ibland ska byta ut koppelpromenaden mot något roligare. Hennes tips var att man skulle ta med hunden till en skogdunge, en äng eller kanske en skolgård och bara leka! Springa och leka! Enligt henne var detta mycket mer krävande för hunden en en koppelpromenad - både psykiskt och fysiskt.

Så nu vid 19.20 gick jag ut med Sixten, och bara 5 minuter från vårat hur ligger ju en skolgård. Jag "släppte" honom (kopplet satt kvar ni vet) och så sprang vi runt där och busade! Det fanns även ett par stora isfläckar på planen, så det blev en riktig utmaning för Sixten. Dels för att han inte riktigt vågade gå på dem först, men sedan också för att han skulle hålla balansen när han väl var där!

Efter den lilla utflykten gick vi runt skolan, och då mötte vi en golden retriever-hane. Jag stannade en bit ifrån för att skvallerträna, och till min förvåning lägger sig Sixten lugnt ner! Självmant, samtidigt som han fortsätter skvallra :D.

Iallafall, damen som var ute med hunden ville att de skulle hälsa, och jag tänkte att nu när han var så duktig så kunde han väl få hälsa. Men det skulle ske på klartecken från mig! Och utan att protestera låg Sixten kvar, med en nyfiken golden 10 cm framför ansiktet, tills jag sa "varsågod". Så stolt man blir :').

Annars så har vi klickertränat lite, inget superavancerat. Det blir mest sånt nu, eftersom allt fokus ligger på skvallerträningen.

PUSS :)



Dag 10 - Det här älskar och hatar min hund

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Det här älskar Sixten:
Bollar!



Godis :)


Att torka sig efter promenaden



Andra hundar


Det här hatar Sixten:


Att göra tricket "rulla runt"



Regn!


Att bli borstad på vissa ställen (armhålorna, ljumskarna m.m.)



Stackars hund!

Hejhej! Onsdag idag, ganska chill :). Är på väldigt bra humör idag faktiskt! Vid 15.15 gick mamma och hämtade Sebbe på dagis, då fick Sigge följa med. Typ 15 minuters promenad sammanlagt (alltså fram och tillbaka tillsammans), men bättre än inget! När de kom tillbaka hade jag ätit klart mitt mellis så då gick jag ut 45 minuter. Det kändes som minst en timme! Men vi höll ett ganska bra tempo idag, så den rundan vi gick var väl en sån som skulle tagit drygt en timme i "vanliga fall".

I början av promenaden var han jättelyhörd, så då passade jag på att träna en del. Behöver inte rabbla upp vad vi gjorde, det var samma blandning som vanligt! Lite mer fotgående kanske.. Iallafall, efter typ 15-20 minuter fick han upp något spår och blev helt inne i det, så då blev det inte så mycket träning (utom skvallerträning då när någon levande varelse gick förbi). Han är så rolig, för han vet ju att han får godis när han skvallrar, så det händer ofta att han spänner sig och "låtsas" att han ser något, och sen springer fram till mig för belöningen. Jag känner min hund, och jag ser ju när han skvallrar på något på riktigt och inte ;).

Sista 15-20 minuterna var bättre igen, då var han ganska fokuserad. Vi gick förbi skolgården, och då ser jag två tjejer i 7års-åldern som åker fram och tillbaka på en linbana - med en mellanpudel  rusandes efter! Först tycker jag bara synd om hunden för att det var en så otroligt stressande aktivitet de höll på med, och jag ångrar nu att jag inte gick dit och sa till de. Men sen såg jag även att hunden hela tiden klängde sig fast på deras knän och juckade frenetiskt! Herregud, tillochmed 7åringar måste väl förstå att något är fel då!? Uppenbarligen inte eftersom de bara skrattade.. Men jag får fortfarande dåligt samvete för att jag inte sa något.. Hoppas bara inte föräldrarna släpper ut så små tjejer själva med hunden ofta! Stackars stressade hund..

När vi kom hem hade jag några leversnittar kvar i fickan så då tränade vi lite i vardagsrummet. Slalom mellan benen (det går bara bättre och bättre!), "backa" och "tyst". När jag tränade "tyst" gjorde jag så att jag sprallade upp honom genom att morra och skälla, tills han också morrade och skällde. Då sa jag "Tyst!", och så tsytnade han såklart och tittade förvånat på mig. Klick, massa beröm och godis!

Nu sitter han i köket och funderar ut hur han ska få en smakbik av laxen som mamma tillagar ;).
Puss o kram!



Dag 9 - Vilken är din hunds bästa kompis?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Sixten har väl inget bästis direkt. Inget som har träffar ofta bara för att leka liksom. Pappas tjejs hund, Nixon, träffar han ju ganska ofta. Men Nixon är väl inte överförtjust över Sixten lekinbjudningar direkt :P. Sen har vi ju Hjalmar, farmors Cairnterrier. De har ju kul tillsammans! Dock har ju båda varit ganska högt uppe i könsmognadsprocessen senaste gångerna de träffats, så då har de väl varit intresserade av lite annat än bara lek.. Hoppas det går bättre nästa gång dom ses, när det verkar ha lagt sig för båda. Får se till att låna hem Hjalmar hit nån gång så att de kan raca på tomten! Meeen det blir nog framåt våren när vi har fått upp ett ordentligt stängsel, hönsnätet är inte särskilt pålitligt efter alla stormer :P.
Nu babblar jag. Förutom Hjalmar finns ju Vickis Pomme-blandning Marley. Dom lekte ett par gånger som valpar, och de hade jättekul! Dock vet jag inte hur det skulle gå nu. Båda är könsmogna, och även om de skulle hålla sig till bara lek så är Sixten ganska mycket större än Marley. Och han leker lite våldsammare. Så vi får se hur det blir med det!
Nixon o Sixten!


Marley och Sixten!


Hjalmar, 8 veckor :'). Måste skaffa mig nyare bilder på honom...

Rådjurstätt

Hej hej :). Idag har varit en vanlig, men ganska inaktiv dag. Gick ut ganska kort i morse, bara 20 minuter, eftersom jag inte mådde så bra. Ont i hals och i ögat (ögoninflammation). Dock blev det bättre under dagen, så både på lunchen och kvällen gick jag ganska långt! Men det har inte blivit någon speciell träning mer än skvallerträning, lite trixträning, träning på "backa" och så inkallning ett par gånger på dagens promenader. Lite mindre än vanligt alltså, men han verkar ju rätt trött ändå (sover på mina fötter) :).
På kvällspromenaden var vi ute typ 40 minuter, och det gick ganska bra, men efter ungefär hälften rusar 3 rådjur ut mitt på vägen! De är ju ganska vanliga här, tyvärr. Sixten blev helt stel, men han försökte inte sticka. Och så fort de försvunnit runt hörnet skvallrade han faktiskt! Flera gånger, i en hel minut! Han drog ingenting! Men efter den lyckliga minuten bestämde jag mig för att han var lugn nog att slippa skvallra, så jag slappnade av och gick vanligt. bröt det loss minsann! Han drog som f**n och letade efter spår på marken. Mot slutet blev det bättre, då tränade vi lite smått på olika moment. Men det var inget kul när han väl höll på :/. Tänk att ha en hund som drar så JÄMT! Jag tycker liksom det är jobbigt med en 7-kilosvalp som drar. Hur är det då för de som går med en 35-kilos labbe eller schäfer som drar? Huh.
Puss o kram :)



Dag 8 - Hur ser en dag ut för din hund?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Eftersom jag har missat ett par dagar så skriver jag både dag 7 & 8 idag!

Men Sixtens dagar ser väl lite olika ut. Dock är det ett "dags-scenario" som förekommer oftast, och det är dethär:
06.00 - Mamma tar ut och kissar Sixten, han får mat
07.30 - Jag tar ut Sixten 30 minuter på promenad
08.10 - Jag går till skolan, Sofie vaknar och håller Sixten sällskap.
09.20 - Sofie går till bussen
11.30 - Jag kommer hem, går ut 10-20 minuter. Aktiverar med godissök, trixträning eller liknande.
12.25 - Jag ger Sixten ett ben eller en aktiveringsleksak och går till skolan igen
15.00 - Jag eller mamma kommer hem, går ut ca 1 timme. Denna promenad inkluderar lydnadsträning, vanlig hjärngympa (godissök, balansgång, trixträning m.m.) och mycket lösträning oftast.
16.00 - Vi kommer hem, Sixten får ett ben, somnar
17.45 - Sixten får mat
18.00 - Jag eller mamma går ut ca 30 minuter med Sixten
18.30-22.00 - Vilar, klickertränar kanske, leker och sover då och då.
22.00 - Kvällskissar, går och sover.
Alla våra promenader är väldigt aktiva. Inkallning, träning på olika kommandon (stanna, stanna kvar, fot m.m.), hjärngympa, lite trix då och då (slalom mellan benen, bara sitt&ligg eller liknande). Nån gång varannan dag stannar vi också och så kastar jag ut godis på en gräsplätt som han får leta efter!
Och som sagt, det är ofta olika. Ibland börjar jag 10, slutar 14, jag får håltimmar, idrottsdagar och annat kommre rätt ofta, han får va hos mormor, mamma är ledig osv.

Dag 7 - Hur blev det hund för dig?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!

Jaa, jag hade väl egentligen slutat hoppats på att jag skulle få en hund innan jag flyttade hemifrån. Pappas schäfer Yankee, som funnits i mitt liv sen jag var bebis, avlivades 3 Juni 2008 och både innan och efter det har jag och Sofie tjatat på både mamma och pappa om en hund. Våra föräldrar har varit skilda sen jag var typ 3, och när vi frågade pappa sa han bara: "prata med mamma, jag har redan haft 3 hundar!". När vi pratade med mamma sa hon: "prata med pappa, även om jag vill ha hund så finns det ingen tid för det!".
Så efter 13 år av tjat hade jag gett upp. Och så en kväll satt vi och hade ätit middag, och så kom jag plötsligt på att jag, lite på skämt, skulle fråga för 1000:e gången om vi kunde skaffa hund. Men denna gång tänkte jag en stund innan för att komma på ett övertygande argument. Jag trodde ju inte på allvar att hon skulle säga ja, men ändå sa jag: "Du vet, om vi skaffar hund nu till sommaren så skulle det kunna funka. Vi är hemma med den hela sommaren, och så är den 6 månader när skolan börjar. Då kan säkert pappa hjälpa till att passa den, och även mormor, och sen är den snart stor nog att kunna vara själv på dagarna. Jag kan ju gå hem på luncherna och så!"
Mamma: "Jaa.. Det skulle ju faktiskt fungera!" Jag blev helt paff och bara stirrade. Efter en stund sa mamma: ".. men om vi ska ha hund så ska jag ha en westie!".
Sedan pratade vi inget mer om det, men en stund senare satt jag vid datorn i vardagsrummet och då letade jag efter westie-kennlar som hade aktuella valpkullar osv. Hittade inget, men jag har för mig att jag och mamma pratade lite (jag var oändligt försiktig för att hon inte skulle ångra sig) och letade tillsammans.
Vi fortsatte leta ett par dagar, och det verkade omöjligt. Sedan, efter nästan en vecka, hittade mamma en kennel som precis hade fått valpar. De skulle vara lev-klara till sommarlovet och allt! Så vi kontaktade de och ja, därifrån kommer Sixten :).
Sedan kunde man ju ha varit lite noggrannare i sitt rasval osv, men till mitt försvar så står det på alla sidor om Westien som vi kunde hitta att den ska vara en "stor hund i liten kropp som älskar långa promenader, är lättlärd, perfekt för agility, sportig, aktiv och rolig att träna med". Inte för att han är helt hemsk, men inte riktigt som Westien dom beskriver i Westie-boken precis :P.
Nu vet ni det!!



Dag 6 - Hur ser din framtid ut för hund?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Frågan var lite konstig, men jag antar att den menar hur min framtid ser ut i "hundväg".
Om man ska se kortsiktigt så ska vi förhoppningsvis få hem en valp i Juni :). Men om man ska se långsiktigt (typ när jag flyttar hemifrån) så kommer jag fortsätta att både hälsa på hundarna här hemma men också ta hem dom til mitt eget ställe typ på helgerna. Träning och ev. tävling kommer fortsätta som vanligt! Så småningom, när tid och pengar finns, kommer jag köpa en helt egen hund också!
En sak är säker: Jag kommer aldrig leva helt utan hundar i mitt liv!



Lördag 7/1

Hej hej :). Otroligt härlig dag måste jag säga! Solen har skinit nästan hela dagen, det har varit ett par minusgrader (= den lilla snön vi har ligger kvar och inga hundar blir leriga om tassarna) och det är lördag :). Jag började med att gå hem till mamma (har 3-4 minuters promenad mellan mamma o pappa) vid 10, mös med Sixten framför teven hela förmiddagen :). Vid lunch gick vi ut på promenad. Han var "lös" (kopplet släpade) 90% av promenaden.

Vi började gå i skogen, tränade lite inkallning, lite hopp på stenar, balans osv. Efter lek i skogen gick vi till skolan, tom som den var gick vi till fotbollsplanen och tränade lite! Där fanns även en boll, så vi lekte en del också :).
Mest tränade vi väl fot, inkallning, stanna kvar, och följa efter. Alltså, jag gick runt och han fick följa efter! Det gick jättebra, jag sa helt enkelt "Sixten, kom!" och så följde han gladeligen efter mig ett varv runt planen :). Jag varierade lite med att gå baklänges och framlänges för att inte tråka ut honom.
Skvallerträning 2 ggr blev det också. Först på en Newfoundlandhund, det gick jättebra! Sen på 2 Chihuahor, det gick lite sämre. Då var vi tvungna att stanna och så satte jag ner honom, annars kunde han inte behålla koncentrationen. Tror det beror på att han har fått hälsa på de ett par gånger tidigare.

Sen har vi lekt på tomten en del, och kört godissök :). Vi gick en 30-min promenad vid halv fyra typ, men förutom det har det inte varit så mycket senaste timmarna. Jo juste, kloklippning, tandborstning och pälsborstning!

PUSS!












Hej mitt vinterland

Äntligen är snön tillbaka! Förhoppningsvis för att stanna! Isånafall kommer jag ta massa fina vinterbilder imorrn :).

Idag har vi haft slappdag. Varit ute på ett par promenader (30-45 minuter typ) och inte gjort så mycket. Man behöver lite av den varan också ;).

Äsch, jag kan inte komma på något vettigt att skriva. PUSS HEJ!

Dag 5 - Vad är det roligaste din hund har gjort?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Usch, jag hatar såna här frågor.. Jag kan inte komma på nånting! Han har ju gjort massa roligare saker, men jag kan ju inte komma på nån super-rolig grej liksom. Jag tar PASS på den!

Dag 4 - Vilken hund vill du inte ha?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Först och främst, de flesta Terriers. Vissa går väl an (det finns ju lättare terrier menar jag) typ Boston terrier, Yorkshire Terrier, Westie, Norfolk/Norwichterrier osv. Men i övrigt är terriers för komplicerade för min smak.

Men sen är det väl Nakenhundar också. Inte mysiga för 5 öre, och fula är de också..
Inga pyttesmå råttor, typ Chihuahua. Inte Golvmoppar heller, de faller mig inte i smaken alls. Dessutom har jag ganska många fördomar kring alla småhundar; d.v.s. de skäller! Ingen skällig hund här, tack!

Sen vill jag nog inte ha en hund av Kampras-typ heller. Jag vet, det finns massa supersnälla hundar av raserna Amstaff, Pitbull osv. Och dessutom tycker jag att de är jättefina! Men efter allt man har hört så är jag helt enkelt för skrajsen för att våga skaffa mig en sån.

Hehe, det är ganska många raser jag inte vill ha :P.

Terriers


Nakenhundar


Småhundar
'

Golvmoppar


"Kamphundar"




Dag 3 - Vad skulle hund nummer 2 vara för hund?

  1. Vilken hundsport tycker du mest om?
  2. Vilken är den bästa och den sämsta egenskapen hos din hund?
  3. Vad skulle hund nummer två vara för hund?
  4. Vad för hund kan du inte tänka dig att ha?
  5. Vad är det roligaste din hund har gjort?
  6. Hur ser din framtid ut för hund?
  7. Hur blev det hund för dig?
  8. Hur ser en dag ut för din hund?
  9. Vilken är din hunds bästa kompis?
  10. Det här älskar och hatar min hund
  11. De här tricken kan min hund
  12. Det här ångrar jag att jag lärt min hund
  13. Det här är min hund väldigt bra på
  14. Det här är viktigt för att min hund ska må bra
  15. Det här är utmärkande för min hund!
  16. Min favoritvideo på min hund
  17. Det här är en person som betyder mycket för mig och min hund
  18. De här kurserna har min hund gått
  19. Jag älskar min hund därför att...
  20. Det här är mina planer för min hund!


Ehm. Ja, eftersom jag redan vet vilken ras hund nr 2 kommer bli (Finsk Lapphund) så kör jag väl på hund nummer 3 då!

Det beror ju helt på min livssituation, men drömhunden är ju typ schäfer, tollare, Border Collie eller någon annan aktiv, "will to please"-ras. Om jag bor på landet och har all tid i världen så blir det nog någon sån. Men för övrigt så har jag ett par hundraser på listan; Lagotto, Siberian Husky, Kelpie, Belgisk Vallhund (Inte lakenois), Boxer, Golden, Labbe, Flatte, Engelsk/welsh Springer spaniel, Irländsk setter osv osv osv...

Lagotto


Siberian Husky


Australian Kelpie


Belgisk Vallhund (Malinois, Tervueren, Groenendael)






Boxer


Labrador Retriever


Golden Retriever


Flatcoated Retriever


Engelsk Springer Spaniel


Welsh Springer Spaniel


Irländsk setter

2 Januari + Slalom mellan benen-video

Hej hej :). Känns så himla skönt att vakna upp en måndag och veta att man har en hel vecka kvar tills skolan börjar!
Apropå att vakna - Sixten väckte mig ovanligt sent idag! Han brukar börja gnälla runt halv nio-nio oftast. Idag började han vid 10.45!! Då gick vi såklart ut på promenad direkt :). Ingen långis, men 40 minuter ungefär. Det blev skvaller - som gick förvånadsvärt bra! Vi mötte en Collie och innan Sixten hade upptäckt den gick jag över på andra sidan vägen (vägen var ganska smal, men då var det iallafall 2 meter mellan oss och hunden när den passerade). Collien blev helt galen och började morra, göra utfall och skälla. I desas situationer bruakr Sixten bli på helspänn. Antingen brukar han bli helt blockerad och bara stå och stirra på hunden, eller så brukar han bli lekfull och vilja leka. Idag var det ingetdera! Han satt fint bredvid mig och behöll ögonkontakt under nästan hela mötet :D. Någon gång tittade han till på hunden, men tittade snabbt upp på mig igen! Så glad man blir när det går framåt :').

Inga fler hundmöten den promenaden. Men vi skvallrade på tre kråkor iallafall, och det gick bra ;).
Och nu har han sovit sedan dess! Eller, nja, precis när vi kom hem klickertränade vi en stund. Backa blev det denna gång! Han verkar fatta kommandot "back" väldigt bra nu, men endast om man har godis i fickan :P. Och justdet, jag filmade slalom mellan benen också! Det gick inte så jättebra, men ni ser ju att han kan det hyfsat bra :). Han är ju ingen ultimat freestyle-hund i lynnet, så ni får ha lite överseende (med godislockningen tänker jag främst).

Pussss o hej :)).


1 Januari (igår)

Tänkte bara skriva lite om vad vi gjorde igår, 1 Januari :).

Började dagen med att gå ut på en långpromenad, 1 timme och 15 minuter. Vi gick bl.a. över en gammal hästhage där han fick springa lös. Dock behåll jag kopplet på, eftersom det var några barn som lekte i närheten. Även om han inte gjorde någon ansats att vilja gå dit så vet man aldrig vad som kan hända..
     Det gick iallafall bra, det blev lite skvaller eftersom vi gick förbi ett stall (=hästar) och så mötte vi en hund. Det gick helt OK. På hästarna skvallrade han utan tvekan, under gång t.o.m, men hunden vi mötte var väldigt ivrig och pep och hade sig - så det blev lite svårare.

Men annnars så gick hela promenaden bra. När vi kom hem var klockan typ halv tre och då kom Ellen (min kompis) hem till mig. Senare, vid 18.30, skulle jag ta med mig Sixten och följa Ellen hem. Vi hade kommit halvvägs när vi ser en man som står lutat över ett paraply på marken. När vi kommer närmare inser vi att det är en kvinna som ligger under paraplyet! Hon hade ramlat och skadat höftbenet, trodde de. Vi stannade hos henne tills ambulansen kom (20 minuter ca). Stackaren, hon såg ut att vara runt 70, och där låg hon på den iskalla marken i regnet! Hoppas att allt löste sig :/.

Puss :)




RSS 2.0