Besöksrekord!

Igår hade jag hela 106 besökare! Idag har jag hittills 52, vad händer med världen :O!

(kan ha att göra med min länk på www.vovve.net)


Min bästa vän ♥

Har haft lite tråkigt nu på kvällen, så i typ 2 timmar har jag suttit och fixat och redigerat denna video. Okomplicerad, men väl värd jobbet tycker jag! Låt-idén fick jag från en tjej på hundar.ifokus.se som hade gjort en liknande video!


Massa nya bilder!

Nu har uppfödaren skickat 20 nya bilder på hanvalparna. De har precis öppnat ögonen, och de är 2 veckor gamla nu :). Ska bli så kul att få följa deras uppväxt och se hur de utvecklas mer och mer. Om bara 2 veckor kan de ju tulta runt hemma på köksgolvet :'). Och om bara 2 veckor ska vi dit och hälsa på!! Wiho :D. Denna gång får Sebastian följa med (han följde inte med när vi hälsade på Sixten, han var så liten då) och även han tycker att det ska bli jättekul. Han tycker att hunden ska heta Blixten (McQueen) eller Danny Saucedo ^^. Några andra nya namnförslag som har kommit upp (inte från Sebbe då) är Hugo, Hampus, Felix och Leo!

Njut av bilderna hörrni, hoppas ni är avundsjuka ;)



























Alla bilder tillhör uppfödaren Lena Almlie©

Underlig sovplats 2!

Såhär låg Sixten och sov i eftermiddags:
Haha, jag tar väl det som en komplimang, att han gärna sover med nosen nergrävd i mina sunkiga dojjor ;).

Idag har det regnat, ingen favorit hos hunden i huset alltså. Men vi har tränat lite freestyle (var sjutton är min klicker?!) och han har fått ett godissök :). Och promenader såklart. Hittills har vi gått 6 km idag. 1,5 km imorse, 1 km vid lunch och 3-4 km på eftermiddagen. Mamma tar ut honom ikväll, det blir väl 1-2 km till :).

Ser jätte mycket fram emot tisdag. Vi ska på våran följsamhet/kontakt-kurs då :D. Är lite nervös, det är nog mest eftersom jag mådde så dåligt på valpkursen. Sixten och jag var sämst på inkallningen, och vi fick inte direkt tröstande ord för detta (helt tvärtom..). Så nu håller jag bara tummarna för att denna instruktör är lite bättre! Citat från kursens beskrivning:
"Vi arbetar in en god kontakt i både koppel och lina/lös hund och bygger upp ett belöningssystem som motiverar hunden att arbeta tillsammans med sin förare. Kursen är mycket individuellt anpassad!"


Vad jag kan döma verkar kursen passa oss väldigt bra, vi behöver någon som kan ge oss råd just för Sixten. Han är ju lite speciell ;).

Underlig sovplats!

Här hittade jag Sixten sovandes alldelses nyss. I skostället!


Jag tävlar!


Jag är med och tävlar om en 1,8kg hink med valfritt hundkex, hemlevererat från MERADOG.
Var med du också, läs mer hos pshundar!


Matte mår bättre!

Nu är jag frisk igen :). Skönt för mig, men Sixten är nog lite missnöjd över att behöva sätta igång med promenader och träning igen efter en lugn dag ;). Dessutom har det regnat idag, vilket Sixten avskyr :P. Han går med hyfsat tempo, men träna utomhus kan jag fetglömma! Lite trix/klicker inomhus går väl an (bara att jag har tappat bort min klicker, hehe..) men freestyle, fotgående eller bara allmän träning - främst utomhus då - totalvägrar han. Så idag har vi bara kört promenader och lite godissök + trix, men ni känner ju Sixten - han lider inte ;).

Jag tycker att det är lite orättvist mot rasen Westie att de beskriver den som de gör. Såhär gick det nämligen till när vi valde ras:

Mammas villkor för att köpa hund var att det skulle vara en Westie för att de är så söta. Då började vi kolla lite mer på egenskaper, och den passade ju! Lättlärd, sportig, älskar långpromenader, perfekt för agility och vill gå ut i alla väder. Så här beskrevs westien på rashemsidan och på uppfödarsidor - och nybörjare som vi var tänkte vi inte mycket längre än så. Så vi tingade valp och allt var frid och fröjd. Sakta men säkert började vi ju då märka att Sixten inte riktigt var som de beskrev rasen. Man fick släpa ut honom på promenader, han gillade inte träning av någon sort (inte agility heller som westien skulle vara så perfekt för) och han avskydde att gå ut i blött väder. Jag tänkte väl mest att vi hade haft "otur" och fått en sådan individ, men så började jag kolla runt och majoriteten av alla westieägare jag fick tag på upplevde att deras hundar var likadana! Jag började först då fatta varför man bara såg 70-åriga tanter ute och strosa med westies i snöret, och aldrig yngre personer eller barnfamiljer.
Vad jag ville komma fram till var att det är så synd att de beskriver rasen så fel. Den kanske ska vara sådär pigg och sportig enligt en gammal rasstandard, men den westien måste ha avlats bort för ganska länge sedan. Det är ju jättesorgligt om massa familjer som vi köper hunden och hoppas få just en sportig, pigg och alert agilityhund - och istället får de en seg pensionärshund. Det kan ju inte tillföra rasen något?!

Men oavsett hur fel Sixten kanske må vara för mig och min familj så kommer han alltid ha sin plats här hemma, våran familj är inte just våran familj utan en Sixten som ligger och snarkar i soffan! Så är det bara, och så kommer det förbli :). Jag älskar honom otroligt mycket och ni anar inte hur mycket han har lärt mig, knasbollen. Sixten själv kommer nog sucka av lättnad när Molle/Simba/Wille/Wilmer/Sammie/Ajax/Kiro/Nemo/Nero flyttar in här och matte äntligen har något annat att ödsla sin energi på ;). Helt ärligt tror jag att han trivs bäst om han får följa med på promenader, träna lite diverse saker på skoj ibland och sova hur länge han vill när han vill - utan en hurtig matte som släpar honom ur bädden nu och då ;).

Puss o hej leverpastej!



Min fina fina kille ♥
FSimba
- Wille*
- Wilmer
- Sammie*
- Ajax*
- Kiro/Quiro*
- Nemo*
- Nero
- Molle*

Sjuk...

Jahapp. Då var matte hemma från skolan, sjuk. Inte förkyld eller ont i halsen eller så, utan illamående och magkramper! Suck... Jaja, vid lunch nu så lättade både illamåendet och magontet ganska mycket, så jag tog ut den gnällande hundstackaren på en prommis. Eller ja, det var mest han som strosade runt i lill-skogen och sökte godis medans jag satt bredvid och kollade på.. När vi kom hem behöll jag honom kopplad och så började vi träna agility, på så sätt behöll han fokus även när jag tog av kopplet sedan och han lyssnade perfa på både inkallning och freestyle-kommandon. Kan ha något att göra med att jag hade ost med mig, men det behöver inte nämnas ;).

Nu är han iallafall ute på verandan (dörren är öppen såklart, och jag har full uppsikt över vad han gör!!) och tuggar på ett ben. Han gillar att ligga där eller på ytter-trappen och spana på vad som händer. Om han måste vara inomhus så ligger han på soffans ryggstöd och kikar ut genom fönstret. Börjar på allvar fundera över om det är en katt jag har. Han är självständig, kelig när det passar honom, han klättrar på möbler, han älskar katter (han vill inte alls jaga de och äta upp de, absolut inte!), han kurrar och han jamar. De hade ju en katt hemma hos hans uppfödare, kanske var det denne som tog hand om lille Sixten?

Iallafall, jag måste bara säga att jag ser jättemycket fram emot den nya valpen. Visst kan jag träna och hålla på med Sixten, men hur kul är det i längden när han själv inte gillar det? Vad jag menar är att det kommer bli en sån skillnad när man kan träna och gå ut med en hund som faktiskt har samarbetsvilja! Som faktiskt kan bjuda på beteenden för att han tycker att det är kul, inte för att jag viftar med en köttbulle varje gång. Det ska bli jättekul iallafall, jag kommer väl få mig en chock eftersom den enda hunden jag nånsin tränat är Sixten, och ni vet ju hur han är ;P. (jag älskar dig Sixten du är världens bästa hund och jag kommer inte glömma dig för 5 öre när valpen flyttar in! Ni kommer inte behöva dela på utrymmet i mitt hjärta, istället kommer mitt hjärta växa till dubbel storlek för att få plats med er båda!)

Nu ska jag kolla på en film här och krya på mig, mår lite illa igen. Vi hörs :)



Haha charmig, visst? x)

Nya tag..

Haha, förlåt för mitt smärre utbrott här på bloggen tidigare ikväll :P. Nu har jag dock busat och myst på vardagsrumsmattan med min älskade vovve stora delar av kvällen, så det mesta är förlåtet ^^. Imorgon tar vi nya tag, jag ska bl.a. gå up 30 minuter tidigare för att hinna gå lite längre på promenaden! Men det kan vi ta då :). Puss!

Dumma hund...

Vissa dagar gör Sixten det ganska svårt för sig själv... Som idag. Långpromenaden och skvallerträningen gick helt okej, sen skulle vi gå en personspår som jag lagt 45 minuter tidigare. Det gick skitdåligt, han följde typ bara spåret exakt de sista 10 metrerna, och spåret var inte ens särskilt långt. Knappt 100 meter.
När vi kom hem fick han vara lös på tomten, tänkte att vi skulle köra lite agility och freestyle. Då fick han tag på en sandlådsleksak som han ville retas med, "du kan inte taaa mig!" typ. Efter en stund satte jag mig helt enkelt ner och väntade på att han skulle bli uttråkad, men då lade han sig bara 10 meter bort och glodde. Så fort jag tog ett steg mot honom började han busa och leka igen, och så fort jag kallade in rusade han i motsatt riktning. Så till slut blev jag bara arg, ropade stanna (det lyssnar han 90-95% på) och bar upp honom. Gud var tjurig han blev när jag bar in honom, surgubbe. Och maten är inte bra heller! Vi har precis börjat blanda färskfodret med torrfoder, och när mamma gav honom maten idag stod han 2 meter bort och blängde misstänksamt på matskålen. När han väl äter petar han bort kulorna från färsen och slickar de rena.

Älskar Sixten supermycket och jag skulle aldrig göra mig av med honom, men på våra sämre dagar blir man jävligt frustrerad. Förlåt för detta tjuriga inlägg, hoppas att jag kan komma med gladare ord imorgon.

Bild från promenaden iallafall


Bloggdesign..

Sitter och funderar på att göra en ny bloggdesign.. Dock har jag tröttnat så himla mycket på dethär med designer, jag höll på jättemycket förut (på min vanliga blogg då) men nu kör jag bara på vit bakgrund, svarta rubriker och lite bilder i headern för att jag verkligen inte orkar sittar och hålla på i 3 timmar -.-. Men det förstås, när vi får hem valpen måste jag ändå göra en ny design så då får jag väl ta ork till mig och fixa lite snyggare på samma gång!

Agility!

Nu har vi kört Agility för 2:a gången i år, det gick jättebra :D. Vi har ju 2 hopphinder (en ring och ett vanligt), slalom och en tunnel. Jag satte upp alla dessa + ett eget hinder gjort av en sorts måttstock i metall (man mäter snödjup med den?) och en hink. Sixten hade aldrig sett runda ringen förut, ändå hoppade han direkt i den utan tvekan!
Ni får komma ihåg bara, när jag säger att det har gått jättebra så är det jättebra för oss, inte nödvändigtvis för allmänheten. En annan skulle säkert säga att vi suger xO. Men jag tycker iallafall att vi är jätteduktiga! Jag har börjat köra slalomet med 4 pinnar istället för 2 som jag hade tänkt. Istället för att köra 2x2 metoden (man lär hunden att gå genom 2 stolpar, sen lägger man på 2 till hela tiden) så leder jag honom helt enkelt igenom det. Han har redan börjat fatta ganska bra vad han ska göra!

Det blir nog ingen storsatsning på agility för Sixtens del (inget som jag kommer sätta upp specifika mål för osv) utan det kommer vara något vi sysselsätter oss med här hemma på tomten! Med lapphunden vet man dock inte, om det går bra kanske vi går kurs och t.o.m tävlar när han blir stor :).

Nu är Sixten verkligen trött! Här kommer ett par bilder som jag tog när han solade efter vårat superhårda agility-pass ;)


1 timme i centrum

Hejhej! Kom nyss hem från en timme lång utflykt till centrum! Vi började med att ta en liten promenad runt på själva torget, spana in lite olika saker och så! Sixten blev först ganska flamsig, det var lite svårt att få honom att koncentrera sig på t.ex. skvaller och så.
Sedan stannade vi på en tom asfaltsplätt där jag hade tänkt träna lite freestyle. Tji fick jag! Sixten körde slalom mellan benen, sen ville han hoppa upp på bänkar och stenar och inte alls göra som matte sa. Suck! Vi gick iallafall vidare då genom en park där vi skvallrade lite halvdant på några förbipasserande hundar, sedan sista 20 minuterna blev det passivitetsträning då vi satt stilla på en bänk och gjorde ingenting. Första 3 minuterna gnällde han lite från och till, men sen fann han sig till rätta och satt vid mina fötter och kollade :).

Over all blev alltså utflykten inte sådär jättelyckad, men han sover gott nu iallafall! Ska ställa fram agilityhindrena om någon timme, hoppas det går bättre ;)


Söndag 25 Mars

Hejhej :). Hittills har vi inte gjort nånting speciellt, mamma har varit ute med Sixten och så, medans jag har stått för myset ;). Han blir ju alltid så glad när man kommer upp på morgonen, så nu låg vi på vardagsrumsmattan i säkert 10 minuter och lekmorrade och pussade på varann :') ♥.

Senare i eftermiddag ska mamma åka och handla i centrum, då tänkte jag följa med med Sixten. Tänkte att vi kan ställa oss nånstans i folkvimlet och träna lite kontakt, eventuellt freestyle. Såg på Nathalie&Pelles blogg att hon håller på att lära honom backa i slalom! Det skrev jag genast upp på listan för trix jag ska lära Sixten :D. Nu står ju backa mellan benen högst prioriterat, sedan hoppa genom armarna och sen kan vi börja med backa i slalomet :).

Kanske sätter upp agilityhindrena igen idag.. Jag satte ju upp några för ett par veckor sen, men det blev typ vinter igen efter det så jag tog in de för att de inte skulle frysa ihjäl ;). Nu är det ju dock jättevarmt (och ska fortsätta att vara det) så jag provar nog igen!

Kram :)


I fjällen ;) (ja, Sixten får klättra i soffan)

Mer info om valp

Hejhej! Nu kommer lite mer info om det där som jag var så lurig med för ett tag sen.. Vi ska köpa en finsk lapphund! "Våran" valpkull föddes 16 Mars och består av 2 hanar (en svart, en brun) och 2 tikar (en svart, en brun).
Vi ska hälsa på 14 April, men chansen är ganska stor att vi köper den bruna hanen eftersom den andra hanvalpköparen gärna ville ha svart. För mig spelar färgen inte så stor roll, jag tycker båda är lika fina!

Valpen kommer då hem till oss i mitten av maj, antagligen på Kristi himmelfärds-helgen. Namn på valpen har vi inte bestämt (vi får se vad som passar när vi träffar den) men vi har några förslag. Bl.a. Molle, Simba, Sammi och Wille!
Anledningen till varför vi ska ha en finsk lapphund är därför att jag vill ha en hund som jag kan hålla på mycket med (agility, freestyle, spår, lydnad m.m.) och som faktiskt tycker att det är kul, men som samtidigt inte kräver 5 timmars mental aktivering på en dag. Dessutom är ju lapphunden är jättetrevlig familjehund, alla här hemma har verkligen fallit för både rasens utseende och personlighet.

Nu ska jag sucka lite drömskt till alla valpbilder som uppfödaren har skickat till oss, här har ni lite smakprov!
(alla bilder tillhör uppfödaren Lena Almlie)

Svarta hanen







Bruna hanen:






Fredag 23 Mars - Lång dag förtjänar långt inlägg!

Hejsvej på er :). Idag har vi varit riktigt hurtiga! Men det har varit superkul, verkligen jätteskönt! 13+ grader och sol är inte helt fel ;).
Klockan tre gick vi ut, som jag sa igår gick vi i ett spår! Senast jag gick där var det väldigt skogigt och spåret var inte så stort. Nu fanns där värsta lyktstolparna, bänkar längs med kanterna, en del skog var skövlad och vägen var mycket bredare. Lite synd tycker jag. De ska alltid förnya och fixa en massa saker. Visst var väl lysena och bänkarna bra, men att de måste skövla massa skog och hålla på? Och om jag känner kommun-nissarna rätt så lär väl detdär spåret vara asfaltat om ett år :(.
Iallafall, i spåret var han lös och det gick jättebra :). Han hade dock inte riktigt samma tempo som jag så han fick springa ikapp mig hela tiden :P.

Efter typ 20 minuter kopplade jag honom, för då mötte vi en joggare. Tur var väl det för en liten stund efter det attackerade en galen hund (alaskan husky/jämthund lik) sitt hundgårds-staket (som endast var fårstängsel) med utfall och morrningar. Jag blev så överraskad att jag skrek till lite och då blev ju Sixten rädd också förstås. Men han skakade av sig det rätt snabbt och vi kunde gå vidare trots den skällande hunden. Bara någon minut senare mötte vi en rodesian ridgeback som gjorde utfall och morrade, Sixten blev på värsta lekhumöret :O. Så skvallret på den hunden gick inte alls bra, jag fick typ släpa iväg Sixten därifrån :/.

Sedan kom vi fram till idrottsplatsen där vi började gå motionsspåret på 2 km som finns där. Hundar får inte vara lösa där så han var kopplad, och vi joggade faktiskt ett par hundra meter! Har alltid tänkt att Sixten aldrig skulle gå att jogga med (han är ju ganska långsam bara vi går liksom..) men han hängde på och verkade tycka det var kul! Han travade fint på bredvid mig och stannade inte en gång för att nosa eller kissa. Kanske ska ta med mig honom ut och jogga nån gång alltså :).

Efter spåret gick vi på en liten stig i skogen (det var en väldigt gles skog så han var lös) och så kom vi till det ursprungliga, "stora" spåret som leder hem igen. Och så gick vi då hemåt, vi "genade" över de små fälten där han var lös. Sedan stannade vi till på den stora fotbollsplanen i ca 25 minuter. Sixten var jätte lekfull så vi sprang runt och busade med en bandyboll + en fotboll som låg där en stund, och så använde jag även dessa som belöning när vi tränade inkallning och fotgående. Sedan ville jag att han skulle bli lite lugnare så jag plockade bort bollarna och tränade med godis. Det blev freestyle (backa mellan benen går liite bättre nu), fotgående, inkallning och skvallerträning. Först gick 2 goldens förbi planen, och trots att Sixten var typ 15 meter bort så rusade han fram till mig och skvallrade :D! Jag utnyttjade detta och fick honom att gå med fast ögonkontakt mot hundarna, utan att vika av med blicken en enda gång! Detta vägde helt klart upp det lite sämre skvallret i början av utflykten.

Efter ytterligare än stund gick Kelpien Krut och Mallinoisen Indra förbi med sin husse, även då skvallrade Sixten perfekt! När de hade gått en bit bort fortsatte vi träna freestyle, och så 2 minuter efter kom dessa hundar förbi igen från ett annat håll, då fick jag beröm av hussen :). Hihi, vad smickrad jag blev då ^^. Jag har lite svårt för beröm, jag vill alltid bortförklara det för att inte verka självgod eller nåt :O. Men nu blev jag bara stolt och sa tack så jättemycket, för jag vet att jag har jobbat som ett djur för att få fram detdär felfria skvallret. Inte för att han är skvaller-klar än, men vi är på god väg!
Sen gick vi den korta 5-minuters promenaden hem och hela kalaset gick på 3 timmar, varav 2,5 timmar var promenad. Vi promenerade sammanlagt 8 kilometer!! Så långt har jag aldrig gått i hela mitt liv tror jag! Inte Sixten heller för den delen ;). Älskar denhär "Runkeeper"-appen! Efteråt så kan man förutom längden, tiden och vägbeskrivningen över ens promenad även se på ett diagram hur ens tempo har gått upp och ner under promenaden. Denna promenad höll vi ett högt, jämnt tempo i början, lite hackigt i mitten och sedan snabbt igen på slutet.
Dessutom kan man se ens tidigare aktiviteter som man sparat, så jag kan alltså se att vi har gått 1 mil idag sammanlagt :). Nästan värt applåder tycker jag!

Nu ska jag ladda upp alla bilder som jag tog, det kanske väger upp lite för det lååånga inlägget ;)?


Dessa gick vi förbi på vägen till spåret! Mycket att undersöka ;)








Det stora spåret (som leder till idrottsplatsen)




Det mindre, "skogigare" 2kilometer-spåret




På de små fälten :)









Morgondagen

Imorgon har jag planerat en del :). Jag känner för att verkligen ta ut mig (och Sixten) och på köpet få en riktigt rolig eftermiddag!
Typ 30 minuter från mig ligger ett spår (mest hästar som går där) och detta spår leder till en idrottsplats där ett annat spår finns. Jag hade då tänkt gå detta spår, och sedan gå spåret som finns vid idrottsplatsen. Tror att det är 2,2 km, det var ett tag sen jag var där. Då kanske han får gå lös, tror inte att så många är där vid 15-16 tiden en fredag. Men jag får se, det brukar finnas rätt många harar o kaninen däromkring.. Kanske ska ta med långlinan? Äsch jag får se hur jag gör!

Iallafall, när vi kommer hem sen går jag nog förbi fotbollsplanen och tränar på vänd och backa mellan benen. As you recall så tycker ju Sixten inte om detta freestyle-moment, så vi ska ta ett pass då vi tränar på detta :).

Det var det! Återkommer imorgon med bilder och uppdatering om exakt hur långt det blev osv (har ju min fiffiga Runkeeper-app nu, hehehe ;D)

Glöm inte..!!

Glöm inte att njuta med era hundar! Visst är det alltid kul att gå promenader, träna och gosa. Men glöm inte att verkligen njuta av det! Sätt dig ner ibland på promenaden och klia din hund lite samtidigt som du pratar och berättar hur mycket du älskar honom/henne. Och lek mycket! Gör träningen till en lek, sänk kraven på hunden och kanske framförallt dig själv. Ta det lugnt och ha inte bråttom, ni måste inte gå alla kurser och tävla alla tävlingar och ställa ut och allt vad man vill göra, just precis nu! Det viktigaste är faktiskt att bara njuta och ha roligt med sin hund :). Hundens 12-15 år går trots allt väldigt snabbt, man vill inte sitta där på 10 år med 100 prisrosetter och inse att man har slösat bort sin tid med hunden på att hela tiden träna och bli bättre på allt. Att målet med hundägandet, och hundens liv, har varit att bli lydnadschampion. Att man har glömt att stanna upp för att bara vara ibland. Så vill iallafall inte jag ha det..

Så summa summarum: Tänk på att njuta! Försök att inte påverkas allt för mycket av allt hundsnack runtomkring en, du och din hund är ju faktiskt unika! Ni gör på ert sätt :)


Torsdag 22 Mars

Hej leverpastej allihopa! Inatt kommer jag sova gott, jag är helt slut. Men så är jag ju bara en vek människa ;). Efter skolan drog jag, Sixten och cykeln som alltid står på högsta växeln ut på en "liten" tur! Och nej, cykeln står inte på högsta växeln för att jag är överdrivet hurtig. Det är därför att den är sönder såklart ;).
Iallafall, jag använde appen Runkeeper och vi var ute 3,8 km á 45 minuter :). Första kilometern gick ganska segt, han skulle rasta av sig och nosa och så. Men det gick allt bättre och sista 1-2 kilometrena cyklade vi rakt av! Vi mötte några hundar, och första gången (2 gamla taxar) var både jag och Sixten helt oberedda så skvallret gick inte särskilt bra, hehe :P. Men andra gången såg jag hunden (en ridgeback) långt innan både Sixten och hunden märkte något. Så då kunde jag gå av cykeln och ta göra mig redo för skvaller! Det gick faktiskt bra, vi kunde t.o.m cykla förbi hunden sen (med typ 5 meters mellanrum) och Sixten skvallrade så fint så :).

När vi kom hem släppte jag honom lös på tomten och sprallade upp honom. Vi sprang runt och jagades och brottades, och så gömde jag mig då och då (han såg iochförsig när jag sprang iväg varje gång haha) och så busade vi när han "hittade" mig. Vi höll på kanske 10 minuter, shit vad slut jag blev!
Sedan gick vi en liten tur på kanske 15 minuter och det var det :). Har tänkt lite på att stretcha Sixten efter såna här motions-pass, men jag vet inte hur? Jag kan stretcha hästar, haha, men jag vill inte råka göra illa min bebis! Någon som vet hur man stretchar hundar?

Hejsvej!







Tisdag 20 Mars (långt inlägg)

Hejhej :). Som lovat blev det än längre morgonpromenad än vanligt, 50 minuter! Vi gick delvis över de små fälten där han fick vara lös. Det blev mest träning på stanna kvar och liknande saker, men även ett godissök hann vi med. Sedan gick ju jag till skolan, tog en kort prommis på lunchen och så kom jag hem vid 16 igen. Sammanlagt fick han vara ensam 5 timmar idag (med 1 timmes lunch-sällskap). På eftermiddagen gick vi ut och var ute sammanlag 1,5 timme! Använde telefonappen Runkeeper och såg att vi gick sammanlagt 4 km :). Låter jättelite tycker jag, men det är ändå rätt mycket :O.

Iallafall, i början av promenaden lade jag ett personspår på 150-200 meter i en U-form med två vinklar, sedan gick vi en promenad på 45 minuter. Han fick vara lös största delen av promenaden (vi gick över små fälten och fasankullarna) och han var supertaggad! För första gången nånsin så sprang han faktiskt runt lite när han var lös! Han går ju alltid lugnt på stigen bakom mig och väntar på att bli kopplad, typ. Men idag sprang han faktiskt en del! Jättekul tycker jag :D. Jag kallade ändå in då och då, för att se att han hade koll, och han kom som ett skot varje gång :). Vi tränade ganska mycket på stanna kvar även denna promenad, men också lite blandat så som fritt följ, ställande, stanna och freestyle.

Sedan gick vi då spåret och olyckligtvis nog hade en hare varit där och trampat mitt i mitt spår :(. Sixten ville ju mycket hellre följa harens spår, så jag fick leda tillbaka honom till mitt spår. Efter det gick han med näsan i spåret hela tiden och var jätteduktig :). Längtar verkligen till viltspårskursen vi ska gå! 21 och 22 April ska vi gå :). Där kan man även köpa klövar, så det ska jag göra.
Efter spåret gick vi till en närliggande fotbollsplan där han även fick vara lös och så tränade vi i kanske 15 minuter. Det blev först lite ställande (det gick inte alls bra, han ville gå efter mig hela tiden! Ska ta någon dag då vi tränar ordentligt på det...) men sedan 10 minuters freestyle. Försöker mest få honom att vilja backa mellan mina ben. Jag har råkat trampa honom på tassen rätt hårt 2 gånger vid denna övning, så nu vill han inte göra den längre! Det är rätt krångligt med en så liten hund som han ändå är, för jag ser honom liksom inte om jag inte lutar mig långt framåt. Och om jag inte har håret uppsatt (vilket jag alltför sällan har) så faller håret bara framför ögonen på mig -.-. Men detta ska vi ta tag i imorgon och bara fokusera ett helt träningspass på detta moment. Hade ju tänkt ha med det i vårat freestyleprogram ju!

Och nu på kvällskvisten har han duschat, ätit middag och kollat på teve med tvåbeningarna! Det blir en sista kvällsrunda sen på 30 minuter och sen får det vara nog! Imorgon ska vi då dra oss iväg till fotbollsplanen och träna på backa mellan benen, men promenaderna blir nog som vanligt. 2-2,5 timmar alltså! Idag blev det drygt 3 timmar, rejält för att vara oss en vardag! Härligt :D.

Puss på nosen :)







Slappish dag

Idag har vi tagit det lugnt.. Gått promenader har vi gjort som vanligt, typ 2 tim sammanlagt, men jag har inte orkat träna ngt speciellt. Ett godissök på lunchen och lite freestyle nu på kvällen, men bara lite repetition av det han redan kan. Vi är hos pappa nu så han har även rejsat runt lite efter Nixon. Det får räcka, jag är ganska slut efter fjällen-veckan. Imorgon tar vi dock nya tag! Har sovmorgon så vi tar en längre prommis på morgonen, 40 minuter hade jag tänkt, minst. Då blir det väl en del tränign på allt på möjligt kan jag tro! På eftermiddagen sedan ska vi gå till fasankullarna (liknar våran egna "lillskog" där han brukar gå lös) och lägga ett längre personspår (tänkte 150-200 meter) som vi låter ligga när vi går en prommis på kanske 40 minuter. Sen går vi spåret och så tar vi en lite omväg hem på kanske 20-30 minuter. Sammanlagt blir väl utflykten kanske 1 timme och 20 minuter, nånstans där!

Sen tränar vi nog ett längre freestylepass här hemma och så måste jag plugga lite! Och sedan blir det den vanliga 30 minuters kvällsprommisen med lite hopp på stenar, balansgång osv osv.
Jag är så himla störd, eller så kanske jag bara är för mycket hundmänniska, men i början av nästan varje vecka skriver jag upp på min telefon vad vi ska träna/göra i veckan. Typ: "måndag: freestyle och personspår. tisdag: lydnad, gå till stora ängen" o.s.v! Någon mer som gör så, eller är det bara jag som är organiserings-freak x)?

Nu blir det soffmys! Puss :)



Bilderna

Här är bilderna som Emelie tog idag :)

Stabyhounen Kelly


Lagotton Pelle


Jappen Mille


Sixten :)







Skinkost :)






Hela gänget!













Det var allt!

Stockholms avdelningen

Herrejösses vi är helt slut nu, Sixten och jag! Vi kom hem för en timme sen från en 2-3 timmars utflykt till Kista. Klockan 12 mötte vi Nathalie&Pelle, Alexandra&Mille, Emelie&Kelly och så gick vi till Stockholms avdelningen (en hundklubb). Där finns en agilitybana som vi tränade lite på, men jag släppte inte Sixten lös först eftersom det var två andra hundar där (ville inte riskera att han skulle springa fram). Men vi tränade ändå, både på agility och freestyle. Han var väl inte superfokuserad, hehe, men det gick helt OK. Balanshindret tyckte han var roligast!

När vi hade varit där i någon timme bestämde vi oss för att ta en promenad. Så vi gick runt en äng/hage i närheten, promenaden blev väl kanske 30-40 minuter tror jag. Hundarna var lösa hela tiden (kopplade Sixten när vi gick förbi hundar) och allt gick bra :). Han lyssnade ändå ganska bra för att vara runt 3 andra hundar. Efter promenaden var alla rätt trötta, så trots att agilityplanen var tom och solen kikade fram bestämde vi oss för att gå mot Kista C igen. Där sa vi sedan hejdå och så gick jag och pappa till bilen. Vi irrade runt rätt länge inne i gallerian först, men sen hittade vi rätt och åkte hem. Och nu har jag duschat medans Siggis har sovit, haha ;). Det blir väl en sista kvälls-prommis, men han kommer nog sova gott i natt!

Bilder kommer senare, om jag får låna av Emelie som fotade!

Vi drog till fjällen en snabbis

Nu är vi hemma :). Vi har varit en vecka i fjällen! Förlåt att jag inte sa nånting, men väl där uppe hade vi inget internet så då kunde jag inte blogga..
Men vi har haft en underbar vecka! Förutom Sixten så var där 3 andra hundar. Marley (ni vet, den lilla svarta som han lekte med i somras), Tello och Saga. Tello var en 3årig flatte och Saga var en superfin 9årig labbe. Hon såg ut att vara 2 år gammal! Vi träffade inte Tello och Saga så mycket, men Marley träffade vi typ varje dag. Vi gick promenader tillsammans och så fick de rejsa runt i stugorna, haha. Det fanns inga bra ställen utomhus att släppa hundarna på, tyvärr.

Sixten åkte dock hem på torsdagen, tillsammans med mamma. Jag stannade kvar med min kompis Victoria och hennes familj! Men fram tills torsdagen hann vi gå ett par gånger i ett hund/längdskid-spår som fanns i närheten. Jätteskönt var det, Sixten kunde gå lös där utan problem :). När det kom skidåkare kom han snällt in till mig och lät sig kopplas. Några hundar mötte vi inte.
Vi hann iallafall med en del träning. Ett rejält pass med freestyle/lydnad blev det, och så lite annat smått o gott :).

Nu får ni några bilder, resten kommer trilla in då och då när jag inte har något bättre för mig ;)

På promenad i spåret med Marley och Vicki :)


Spåret!






Sixten och Marley :)

Spöregn..

Sixten blev ju måttligt glad över att behöva gå ut i spöregn, haha ;P. Jaja, nu blir det mello-mys för oss här hemma! Puss!

Allt möjligt

Hej hej :). Kom nyss in från en 40 minuters promenad med Siggis, mycke skönt! Han var lös 20 minuter av promenaden, det var inte en själ ute! Dock inte i närheten av bilar, det var i lillskogen, på skolgården och på en gångväg. En en gång måste jag klaga över att det inte finns några ställen att ha hundarna lösa på! Alla gångvägar vi har ligger bredvid någon bilväg och då vågar jag inte släppa Sixten där. Tänk om liksom.. Nä, det blir en fet diss på att på i en smutsig förort när man han hund!

Prommisen gick bra, Sixten fick ett godissök och så lösträning såklart, hehe ;). I lösträninen ingår ju inkallning, gå nära, kontakt och lite kurragömma ^^.
De sista 20 minuterna då han var kopplat gick vi i skogen, synd dock att vi inte mötte något vilt. Vill ju skvallerträna!! Men men, det får bli en annan gång :).
Och så har vi nyss klippt hans klor + kammat igenom hans toviga mage. Han låg jättelugnt och stilla, trots att han avskyr att bli borstat/kammad på magen! Duktig pojke O:).

Nu måste jag skynda! Chao!


Godissök!


Woho! Jackpot!

Freestyle på skolgårn'

Nu är vi hemma efter en 30 minuters prommis :). Fast det var väl bara 15 minuter som var just promenad, resten var vi på en skolgård där han var lös, och så tränade vi freestyle :D. Det gick superbt bra, haha ;). Vi körde även lite fritt följ, att vända gick helt OK. Vi har ju inte direkt tränat på detta, så man förstår ju ändå att Sixten stannar upp ibland när jag bara vänder helt plötsligt! Vi ska träna på detta+utgångspositionen. Utgångspositionen har vi inte tränat ett piss på, det är ju därför jag ska klossträna!

Sixten fick även gå lös på gångvägen som leder från skolan hem till oss (ingen bil-risk där alltså) och det gick jättebra :). Han vågade stanna och kissa ett par gånger, men utöver det höll han sig bredvid mig hela tiden - som han alltid gör när han är lös. Vi mötte inga hundar, men jag hade velat göra det. Sixten springer nämligen inte fram till hundar hux flux, det är inte riktigt det som är problemet. På ett sätt är det väl det, men grejen är att han stannar alltid upp ett par sekunder innan han vill springa fram och hälsa, så om man bara är uppmärksam så kan man utnyttja detta korta stannande genom att koppla honom och påkalla hans uppmärksamhet (för skvallerträning alltså). Alltså hade jag velat möta en hund för att kunna träna lite extra på att han ska skvallra trots att han är lös.

Äsch det där blev lite luddigt. Skitsamma, när vi kom innanför dörren här hemma så blev Sixten som vanligt på väldigt busigt humör, så jag drog fram hans ÖoB-korvar och körde lite dragkamp en stund! Uppskattas alltid av min lilla kamphund ;) ♥. Kram på er, ha en bra fredagskväll!



Hundsport nummer 3

...trillade ner i brevlådan häromdagen! På sista sidan finns något som jag tror var en insändare, där författaren skriver om att ha hunden lös. Hunden i fråga hade varit omöjlig att ha lös (den stack iväg helt enkelt) men så fort ägaren började lita på hunden så var det inga problem längre. Jag förstod det som att ägaren helt enkelt släppte hunden och litade på att det inte skulle sticka, då gjorde den aldrig det mer. Låter lite överflödigt om du frågar mig :S. Isånafall borde ju jag kunna släppa Sixten vid både bilvägar, bredvid hundar och intill en rådjursfamilj; så länge jag litar på honom så sticker han ju inte!

Nu överdriver jag ju en smula, jag hoppas iallafall att det inte var riktigt så skribenten menade. Men jag håller i vilket fall inte med denne, i de flesta fall krävs det mycket kontaktträning och så vidare för att kunna ha hunden lös hur som helst. Inget som går över på en dag för att man bestämmer sig för att lita på hunden hux flux!
Som ni fattar blev jag lite provocerad av denna insändare, just för att jag inte kan släppa min hund vart som helst - och denna människa fick det att låta så himla enkelt. Vilket det då inte är! Iallafall inte för oss, men vad vet jag, för alla andra kanske det är precis så som denna hundägare beskriver det.

Hade gött :)



Mitt i centrum!

Hej hej :). I skrivande stund är klockan 17.06, kom hem vid 17 typ. Var hemifrån ca en timme, jag (och Sixten) följde nämligen med mamma till centrum! Hon skulle handla och jag tänkte att det kan ju va kul med lite nya promenad-vyer. Så jag och Sixten gick iväg till parken som finns i centrum, där brukar det finnas mycket hundar. Först var han lite stissig och så, och skvallrade inte särskilt bra på de få (!!) hundar vi mötte. Men efter en stund lugnade han ner sig och skvallrade perfekt på en mops som vi mötte med 3 meters mellanrum :D.

Efter typ en kvart blev parken tråkig så vi gick iväg till centrums rastgård. Det brukar vara åtminstone en hund där vid denna tid, men icke! Ingen hund. Vi hann dock inte vara där så länge, för efter typ 10 minuter kom ett gäng killar med en morrande amstaff/pitbull (hann inte kolla så noga) och ville komma in. Jag kände att jag inte riktigt vågade släppa ihop Sixten med den hunden, så vi gick iväg. Tänkte att jag skulle möta upp mamma (typ 30 minuter hade gått) och på väget till mataffären skvallrade vi på ett gäng skator och några människor, och så tränade vi lite "nära" och stanna. Men mamma var inte där jag trodde att hon skulle va! Så jag gick runt lite och stannade på en plats i centrum och tränade freestyle/lydnad. Det gick super! Det gick förbi människor hela tiden, han var "halv-lös" och han var superfokuserad! Vi tränade på fotgående (som han annars brukar va rätt seg på) och han var helt på hugget och gick vidare i hyfsad position trots att jag vände! Det har han bara gjort någon gång förut, när jag har hållt en köttbulle framför näsan på honom typ :P.
I Freestyle-väg tränade vi på det nya (vänd och runt) och så lite slalom, åttan och hopp över/genom ben. Allt gick jättebra, trots att vi inte hade klicker (han blir oftast mer taggad av klickern). Blir så stolt över min bäbi :'). När vi hade hållt på typ 10 minuter stannar Sixten plötsligt upp och kollar på nåt, jag hann inte se vad. För kvickt som attan kom han in till mig och kollade upp på mig. Han skvallrade på två hundar som gick typ 2 meter bort! En av dom var dessutom väldigt intresserad och drog mot Sixten hela tiden. Sixten själv hade kopplet släpande i marken och gav de inte ens en blick efter att han skvallrat första gången! Som sagt: Jag är så stolt!!

Sen gick vi tillbaka till mataffären och nu hade mamma visst stått där och väntat en stund. Woops! Men vi fick iallafall lov att följa med i bilen hem, och nu ligger han och sover den lilla snuffen :). Nu står det soffmys på schemat resten av kvällen, med undantag för kvällspromenaden. Kram på er :)


Såhär sitter han för det mesta. Alltid på språng! *S*

Film: Vi tränar "runt"


Klossträning no good

Hejhej :). Kan väl dra vad vi har gjort idag med en gång! Efter skolan gick vi ut på 1 timmes promenad (vi hade tempo, så rundan vi gick blev inte 1,5 timme som den blev i höstas!) och det gick bra :). Skvallerträning blev det på 2 hundmöten, men den andra gången var det en löptik så då gick det inte så bra :S. Men första mötet gick jättebra! Och det var tillochmed med en hund som han har fått hälsa på förut och därför inte brukar skvallra på bra på. Så det vägde upp lite för det misslyckade skvallret på löptiken :).

Vi hoppade väldigt mycket på stenar, och när vi genade genom skogen busade vi en stund :). Kurragömma och lite så! Vi hann även träna på vänd (mellan mina ben alltså) och så lite basics.
När vi kom hem sen drog jag fram kamera, frolic och klicker och så tränade vi på runt! Alltså att han ska gå runt mig. Det gick super, och det var bara första gången! Nästa gång ska jag lägga på kommandot :).
Eftersom runt-träningen blev rätt kort så repeterade vi även vänd och de andra freestyletricken, men jag orkade inte filma det :P.

Tänkte ju köra klossträning, men jag hittar ingen bra föremål att köra med :(. Skokartonger har vi inga, tyvärr.. Någon som har tips på vad man kan använda till en liten hund med rätt stora tassar? Försökte med en bok på ca 11x20 cm, men det gick inge bra (för liten alltså).

Och ja, nu har vi lekt lite och slappat hela kvällen :). Mamma tar ut honom typ 30 minuter lite senare, sen äre läggdags! Puss på nosen!



Morgondagen..

Hej hej! Ska sussa snart, tänkte bara skriva lite vad vi ska hitta på imorgon, torsdag 8 Mars. Först blir det ju vanlig morgonpromenad 30 minuter+lunchpromenad ca 15 minuter, inget märkvärdigt där. Sedan på eftermiddagen tänkte jag ta med Sixten och gå en runda som vi bara har gått en gång, och det var i Oktober tror jag. Den blir väl kanske 1,5 timmar lång tror jag! Då blir det förhoppningsvis lite hundmöten, kanske även kattmöten, så att vi får skvallerträna. Även det andra "gamla vanliga", orkar inte dra allting.
Sen när vi kommer hem tänkte jag testa klossträning! Har inget speciellt mål med lydnadsträningen, tycker bara att det är skoj :D. Så då kan man ju lika gärna klossträna lite :). Ska försöka komma ihåg att filma så ni får se.

Och sen blir det väl lite freestyle kan jag tro! Tänkte fortsätta med vänd och gå mellan benen, men även gå runt mig! Det har vi inte provat förut :). Så himla stört att Sixten knappt är 1 år gammal, och han har ändå hunnit med så mycket! Kanske inte mer än andra ett-åringar, men jag har ju aldrig haft en hund på dethär sättet förut. Jag menar, Sixten är ju typ klar (i vardagslydnads-sammanhang alltså). Jag hade iallafall trott att man skulle få stå med sin ettåring och traggla både det ena och det andra, framförallt inkallning. Allt går ju lätt som en plätt här! Jag vill bara träna mer och mer saker, prova fler och fler sporter. Han kommer ju vara champion i allting innan han fyller 3 :O. Haha, kanske inte, men vi kommer ha testat på myycket iallafall!

Nu blir det sängen för oss 2 :). Gonatt!



Film: Vi tränar "vänd"

Här är filmen jag lovade er!
Jag ser redan nu att i början ser det mest ut som om jag tränar honom på att snurra, hehe :P. Jag måste även tänka på att inte säga "nejnej" eller så när han gör fel, det kommer av bara farten :S

Aktivt ekipage här :)

Hej hej läsare! Idag har varit en väldigt aktiv dag, älskar såna :). Men man vill inte ha för många av dessa superaktiva dagar, då tröttnar ju både människa och hund.
Iallafall, på morgonen gick vi våran vanliga morgonrunda på 30 minuter (varav han var lös i 10 minuter), inte så mycket mer än så. Sen kom jag hem 11.30, och då gick vi minsann! En promenad på 45 minuter blev det med lite lös-spring i lillskogen. I skogen tränade vi stanna kvar och inkallning, och resten av promenaden blev det lite hoppa och balansera på saker, nära (det går riktigt bra nu! han kan gå nära i säkert 20-30 meter utan att vika av!), stanna och några plötsliga sitt/ligg/tass på foten. Och så skvallerträningen såklart!
Väl hemma tränade vi freestyle med klicker i kanske 10 minuter, filmade även en snutt som kommer lite senare! Vi tränade på "vänd" alltså att han ska ställa sig mellan mina ben och så småningom även gå framåt/backa när jag gör det i denna positon. Det gick ganska bra för att vara första gången!

Sedan åkte jag till tandläkaren i någon timme, och när jag kom hem tog jag med mig hund och cykel ut på en runda! Det var första gången han gick bredvid en cykel, så vi tog det lugnt. I början gick jag bredvid cykeln, sen cyklade vi låångsamt fram. Efter ett par hundra meter fick vi upp lite tempo, men jag cyklade bara kanske 100 meter i taget för att han skulle få stanna och vila/nosa lite. Ju längre vi kom, desto bättre gick det! Så sista 600-700 meterna cyklade vi utan att stanna en enda gång! Hela cykelrundan blev ungefär 30-40 minuter, men då får ni tänka att vi cyklade "på riktigt" kanske 20 minuter :).
På vägen hem hämtade vi upp min lillebror på dagis, och sen skulle vi alla tre+cykeln ta oss hem genom lillskogen. Det gick väl sådär. Först kom vi till en liten backa som var som en isbana, och det gick ju inte så bra med cykel, hund och lillebror att hålla reda på. Jag halkade till en gång, jag var helt säker på att jag skulle dö. Uschbusch..

Vi gick vidare genom skogen och jag tänkte nästan släppa Sixten (en sak mindre att hålla reda på) men när jag skannade av området såg jag att kvarterets två amstaffar och deras matte gick bland buskarna en bit bort. Vi såg varandra och jag fattade att hon ville kalla in sina hundar, så jag stannade och lät henne göra det. När vi sen passerade skvallrade Sixten efter en stund, först var han rätt dragig och så. Han är ju inte van vid att vi möter hundar där blir min ursäkt!
När vi sen kom hem gick vi ut på tomten i 10 minuter och tränade freestyle. Hopp över ben, över arm, genom ben och genom arm. Alla funkar super utom genom arm. Behöver skaffa mig en hjälpreda som kan hjälpa mig träna detta! Sixten fattar bara inte att han ska hoppa igenom :O.
Iallafall, vi tränade även lite slalom & åttan, det gick super! Hans annars lite slöa åtta var jättekvick och snabb (för att vara han) trots att vi var utomhus i närheten av både fåglar och skrikande barn :). Stolt matte här!

Ska sluta babbla nu! Träningsfilmen kommer sen :)





VILKEN KAMERA?

Hejhej alla :D. Håller på och spanar efter systemkameror/objektiv här, men jag har inte den blekaste aning om vad man ska ha! Det jag fotograferar är ju hundar, och lite natur. Men mest hundar! Så man ska kunna fota rörelser utan att det blir suddigt, även närbilder. Vilken kamera+objektiv ska man ha? Vad kostar dessa? Vart kan man köpa de?

Tack hörni :)



Kvällsrunda

Var nyss ute på en kortare kvällsrunda, 30 minuter. Alltså har det hittills blivit typ 1½ timmes promenad idag! Inte så mycket som vanligt, men inte obefintlig motion heller :).
Iallafall, han fick va lös en kort stund (10 min typ) i lill-skogen, det gick bra som vanligt. Så himla tråkigt att vi inte har några bra ställen för hunden att vara lös på :(. Visst har vi stor-fälten, men för att komma dit måste man korsa en stor väg och därför kan man inte gå när som helst (på vardagseftermiddagar t.ex. är det omöjligt att komma över vägen). Dessutom måste man gå en långpromenad om man ska gå över stora fälten, annars hinner man ingenting.
Små-fälten finns ju även men eftersom de ligger en bit bort så måste man gå långpromenad även för att kunna gå här. Dessutom är de fälten ganska små, bara typ 500 meter om man går rätt över. OCH så går det ganska ofta andra hundar/människor här så man får välja dag och tid noga om man inte vill stöta på för många.
Om Sixten inte stack på vilt så kanske han hade kunnat vara lös i skogen, men den är ju så liten. Man går igenom den på max en halvtimme, och även här är det närmast omöjligt att inte stöta på hundar och människor.

Och visst, jag skulle ju kunna gå till stora och små fälten vareviga dag så att han fick vara lös där varje dag, men det skulle ju inte bli särskilt kul :/. Vill ju ha lite omväxling.. Usch vad jag klagar, förlåt mig, men det hade varit så skönt att kunna ha någon plats nära där hunden kunde gå lös varje dag! Nu blir det typ lill-skogen 1 gång i veckan, stora eller små fälten en gång i veckan, långlinan i skogen en gång i veckan och så tomten då 3-4 gånger i veckan. Det funkar väl, men tråkigt ändå.. När jag flyttar till landet om X antal år så blir det måånga lösa promenader för vovvarna ^^.

Kram!


Jag vill ju vara lös!

Vikt, mankhöjd och kurs

Hej hej :). Just nu springer Siggis runt och söker godis i hörnen här hemma, hehe ;P. Trots att det är vilodag i dag så tänkte jag att han kunde få lite aktivitet. Han är ju undernärd för sjutton! Yep, that's right. Han är precis rätt mankhöjd (27-28 cm) och han väger ynka 7 kilo! Vägde och mätte honom nyss. Han ska egentligen väga 8-9 kilo. Den lilla rackaren! Han är ju iochförsig inte helt vuxen än, men han är ju en småhund så till kroppen är han nog ganska färdigväxt. Så jag och mamma har nu bestämt oss för att öka på hans dagliga färskfodermängd lite! Istället för att skära en korv i 7 bitar (70 gram per bit) så ska vi ny skära i 6 bitar. Det blir väl några gram till iallafall!

Eftersom jag inte har så mycket att berätta om dagen så kan jag prata lite rätt ur tankarna en stund. Jag har besämt mig för att boka in en viltspårskurs i april! Den kommer vara 21/4 och 22/4, 2 timmar per gång. Ville ju hålla på med viltspår förut, men lade ner det eftersom det var för krångligt att få tag på blod och speciellt klöv. Men om man går denna kurs så kan man köpa klöv av kursledaren! Och nötblod ska ju gå att hitta vid köttdisken i affären, jag har nog bara inte letat tillräckligt noga. Personspår är ju helt okej, men varken Sixten eller jag är väl superentusiastiska av denna aktivitet. Ser det mer som ett snabbt och smidigt sätt att trötta ut hans lilla hjärna! Men viltspår skulle jag gärna köra lite mer seriöst! Om han är bra på det, och vi tycker att det är kul, kanske jag tillochmed anmäler honom till anlagsprov.

Nepp, nu ska jag kolla upp lite allmänt om viltspår! Ha de sålänge!


Arkivbild, i brist på annat

UPDATE - Brukshundsklubb!

Har faktiskt inte tänkt på det, men jag är ju medlem i SHU (sveriges hundungdom) och därmed även den loka hundungdomsklubben: Huddinge Hundungdom! Jag har aldrig kollat upp närmare vad man kan göra där, mer än att det finns lite kurser då och då. Men nu hittade jag en gammal forumstråd på nätet där det stod att de bl.a. har en inhägnad agilityplan som man får använda! Denna klubb ligger bara 20-30 minuter härifrån med buss, så man kanske skulle ta och pallra sig dit någon gång i vår? Lite pinsamt kanske att man är nybörjare bara, men de är säkert schyssta :).

Jaja, tills dess att jag orkar ta mig dit får vi träna här på tomten! Hare gott!



Agilitypremiär

Hej hej :). Idag är måndag, och vi har faktiskt kört årets första agility! Ganska misslyckat egentligen, hehe :P. Bara att sätta upp hindrena tog väl minst en halvtimme -.-. Det var ju minusgrader inatt/morse så marken var stenhård. Gissa om jag hade ont i händerna efter en stund! Jag satte bara i hinder-pinnarna till hälften, så allt blev väldigt vingligt och så. Slalolmpinnarna satte jag inte i alls, och det sista hopphindret (oanvänt) var jättekonstigt! Det är alltså en rund ring som hunden ska hoppa igenom, och det gick bara inte att sätta ihop! Suck.
Jaja, jag fick iallafall en tunnel och två hopphinder! Det märktes att det var 5-6 månader sen, men efter en stund gick det ganska bra :). När det blir lite mjukare i marken ska jag fixa allt lite ordentligare, hehe, och jag ska även kolla upp lite nya agilityhinder..

Jaja, annars har dagen varit bra! Eftermiddagens långpromenad var otroligt lyckad, Sixten gick jättebra och skvallrade på allt hela promenaden, två hundar som var i en lekpark 20 meter bort bland annat. Han var väldigt lyhörd och "på hugget", ovanlig sinnesstämning för honom alltså ;).
Hemma på tomten (där han ibland kan tycka att inkallning inte är superviktigt) var han också jätteduktig! Han gick ju runt och nosade medans jag fixade hindrena, men så fort jag sa ett knyst kom han spurtande med all världens fart! Jättekul :).
Jag önskar dock att jag hade en brukshundsklubb i närheten, skulle vara kul att kunna träna lite agility "på riktigt".

Imorgon har jag inget speciellt planerat (vilodag), heller inte på onsdag. Men på torsdag tänkte jag påbörja klossträning :D. För aktiveringens och skojs skulle liksom, men lite kul också om vi faktiskt lyckas få en hyfsat position! Filmar iallafall, så på torsdag/fredag blir det videoklipp här på bloggen :). Kom gärna med tips på vad ni vill se film på!

Puss o gokväll!

Punkt punkt punkt

Det blev ingen agility :/. Mamma är inte hemma och hon har nyckeln till garaget, så jag kunde inte komma in och hämta hindrena..
Men det blev lite annat! Vi gick ut på en tim-lång promenad varav han var lös i lill-skogen typ 20-25 minuter. Han var även halvlös på skolgården efter det, det gick jättebra alltihop. I skogen körde vi lite kurragömma och så lekte vi lite allmänt bara. Jag lade även ett ca 120 meter långt personspår med två vinkar till honom som fick ligga.

Sedan på skolgården tränade vi lite fritt följ, stanna kvar, stanna, inkallning och hoppa upp på stenar och lite så. Han fick även gå "balansgång" på en bänkrad som sträckte ut sig säkert 100 meter. Det gick jättebra, på den fick han även plötsliga sitt, ligg och stanna .
Sedan strosade vi vidare och när spåret hade legat typ 30 minuter började vi gå tillbaka till skogen. I skogsbrynet mötte vi en powderpuff som gjorde utfall och skällde åt Sixten, då backade Sixten och började morra lite med svansen halvt mellan benen :(. Kanske har det blivit som med Stina lapphund Koff, att Sixten trots allt har blivit lite påverkad av alla utfall och påhopp som har drabbat honom. När vi har mött snälla hundar på senaste så säger han ju inget, detta var första "arga" hunden vi mött på länge. Hoppas det går över, eller iallafall att det försvinner i takt med skvallerträningen..

Jaja, Sixten glömde hunden snabbt och skvallrade jättefint, när vi hade gått iväg kanske 10 meter från hunden blev han plötsligt jättesprallig! Så han fick va lös och så lekte vi lite! Jag kastade en pinne, men då stannade han plötsligt upp och stirrade på mig som om jag var dum i huvudet, och så gick han o kissade på ett blåbärsris istället :P. Så då gick vi spåret som nu hade fått ligga i 40 minuter, det gick super! Han vek dock av någon sekund från spåret eftersom jag hade råkat korsa en stig, men han hittade snabbt tillbaka igen.
Och när vi kom hem blev det först lite freestyle på uppfarten, som vi sedan fortsatte med i typ 15 minuter inne. Vi gick mest igenom några moment som jag ska ha med i programmet; hopp genom ben, tass på foten, backa, slalom, åttan, upp med händerna, snurra m.m. Allt gick jättebra! Mest fokus låg på hopp genom ben och tass på foten, båda går super :). Hopp genom armar funkar dock inte.. Lägger ut en film här nere från träningspasset.

Nu får ni ha det så bra i vårvädret, Sixten hälsar puss :).


Agilityplaner

Idag åker agilityhindrena fram! Vi har 3 hopphinder, en tunnel och slalom. Ska väl införskaffa lite mer i vår, en större tunnel + säcktunnel tror jag.
Jag filmar nog också när vi inviger hindrena för säsongen, får se hur mycket han kommer ihåg! Kanske ger oss på slalomen också, det gjorde vi inte förra året.

Förutom agilityn så ska vi väl gå en lång, skön promenad i vårsolen! Det kanske blir lite freestyle också, jag måste träna på bl.a. åttan och backa in mellan benen. Sedan kommer min kompis Ellen hit och då blir det väl inte så mycket mer!

Puss o kram!


Hundträff nr 2

Gud en sån dag! Sixten kommer sova gott inatt, det kan jag lova er!
Vid 12.45 mötte vi upp de andra; Nathalie&Pelle, Emelie&Kelly, Alexandra&Mille, Paulina&Gizmo och Erica&Ronja. Då började vi gå och snart fick vi sällskap av vad jag tror var en Welsh-terrier, vars matte tyckte det var kul med så många hundar. De följde inte med så länge dock, men en stund iallafall.
I början var det väldigt stimmigt och så, men efter en stund blev Sixten någorlunda lugnt iallafall. Först gick vi till en rastgård, den var 10 gånger finare än den vi har här. Den som vi har här är liten, smutsig och lerig. Otroligt att ingen plockar upp efter sina hundar tycker jag :S.
Men denna rastgård var jättefin, det var 3 hundar där redan. 2 dansk/svenskgårdshund-liknande (hann inte kolla så noga) och en Rhodesian Ridgeback. Dock var inga av hundarna utom Pelle, lagotton, på särskilt busigt humör så det blev mest nosande och strosande där.

Sedan gick vi iallafall vidare och hela promenaden blev på 7 kilometer tror jag! Vi var ute sammanlagt 3 timmar, jag gick alltså på tåget hem 15.45. Sixten var jätteduktig mestadels av promenaden, det var inga problem med Pelle eller så. Han skvallrade jättefint en stund, och drog inte i kopplet alls. Och vi ägare hade jättetrevligt, vi gick och pratade om allt och inget! En stund pratade vi faktiskt och Twilight, haha ;). Men mestadels handlade det såklart om hundarna! Så himla kul att träffa förstahunds-ägare i ens egen ålder :D. Erica som var tvungen att träna en del med sin lite hund-osäkra schäfer Ronja gick en bit bakom med Paulina och hennes hund Gizmo, vilket var lite synd. Båda deras hundar var dock jätteduktiga (Gizmo kom hit från rumänien för någon månad sen, så även han var ganska osäker) och detta var säkert jättebra träning för de :). Hoppas bara att vi alla kan gå lite mer tillsammans om det blir fler träffar, vilket jag tror. Vi pratade lite om att åka till Stockholmsavdelningen i Kista och träna agility, de har nämligen en öppen agility-plan där! Nathalie, Pelles ägare, är den enda som hittar dit så det är ett måste att hon följer med!
När vi åkte hem med pendeln såg jag att det var 3 minuter tills bussen gick, så det blev världens språngmarsch genom perrongen, hehe. Sixten skumpade som en säck potatis i min famn, men han var jättesnäll och satt stilla hela tiden :).

Men ja, summerat alltihop:
Det var jättetrevliga ägare allihopa på träffen, vi hade jättekul! Sixten var jätteduktig och hade kul med de andra hundarna, och vi var ute i 3 timmar.

Hörs senare, här kommer några bilder som Alexandra fotade!






Hundar från vänster: Gizmo, f.d rumänsk gatuhund. Ronja, Schäfer. Kelly, Stabyhoun. Mille, Japansk Spets. Sixten, Westie ;). Pelle, Lagotto.
Mattar från vänster: Paulina, Erica, Emelie, Jag, Nathalie (Alexandra bakom kameran)



RSS 2.0