Det blev inget spår..

Tyvärr, jag glömde bort :P. Men på kvällspromenaden stannade vi på en fotbollsplan där vi tränade både lite Lk1 och Freestyle, det gick helt OK. Vi avslutade träningen inomhus, då gick det bättre :).
Imorgon blir det inget speciellt, en kompis kommer och ska sova över hos mig så mamma står nog för de flesta promenaderna!

Men på fredag blire skoj, då ska jag åka in till stan på ännu en hundträff! Denna gång är det säkert 7 pers som ska med, jag har ingen koll egentligen :P. Vi ska gå en promenad runt någon sjö och sedan får hundarna leka i en rastgård. Pelle, lagotton som Sixten inte var särskilt förtjust i, ska följa med men nu vet ju vi mattar hur vi ska hantera situationen o.s.v, så jag tror inte att det blir några större problem :).
Men det ska bli kul iallafall, bra träning också att försöka få Sixten lugn och fokuserad trots så många hundar. Denna rastgård är även mindre än den vi var på igår, så det är ingen risk att det kommer in hundar i gården som bara ska promenera förbi, utan alla som kommer dit kommer förhoppningsvis för att låta hundarna leka :).

På lördag tänkte jag lägga det där spåret som jag glömde idag, och vi ska även ta ett riktigt freestyle-pass! Kanske tar fram agility-hindrena då också, jag får se :).

Kram!


Sixten i pappas skåpsäng efter långpromenaden idag!

Låång promenad + BILDBOMB

Hej hej, god onsdagseftermiddag på er! Gud så snabbt dagen flög förbi! Vaknade ju nyss känns det som.
Vi kom iallafall till slut utanför dörren klockan 12.00 och då gick vi direkt till de stora fälten. Det tog väl kanske 40 minuter att gå över alla fält (det är flera olika på rad) och Sixten var lös nästan hela tiden. Först när jag släppte honom var han väldigt inne i sin egen värld och tog good tid på sig vid inkallningar. Så jag lät kopplet hänga i kanske 5 minuter, när jag sedan knäppte loss igen verkade det gå upp för honom att det kunde vara bra att hålla koll på matte ;). Vi lekte lite kurragömma (det är lite träd och buskar vid sidan av fälten) och så fick han söka godis i gräset. Vi tränade även lite stanna kvar och då även inkallning, allt gick prima!

Efter fälten gick vi genom lite villaområden, där mötte vi en Rhodesian Ridgeback-tik som vi brukar möta rätt ofta. Jag stannade och pratade lite med ägaren, Sixten satt jättefint vid min sida och skvallrade hela tiden :). När vi sen skulle gå vidare ville han först vända sig om väldigt mycket, men efter ett par meter återgick han till att skvallra och sen glömde han hunden :).
Vi gick vidare och kom till en skogsväg på kanske 500 meter som vi gick på. Jag tänkte släppa Sixten men sen kom jag på att det ofta går hästar och hundar här, så det fick va. Han skötte sig bra iallafall :).

Och sen gick vi igenom ännu ett villaområde tills vi kom till de mindre fälten. Och så gick vi över de, och 30 minuter senare var vi hemma! Promenaden blev 2,5 timmar lång :)
Under promenaden hann vi träna "nära", inkallning, stanna, stanna kvar, upp, ner, hopp och lite freestyle. Typ backa och slalom :). Allt gick bra, men de sista 30 minuterna var både jag och Sixten ganska slut :P. Det var sjukt varmt att gå runt med dunjacka, tillslut fick jag ta av mig och gå i bara t-shirt! Sixten var också rätt varm, så jag stannade ett par gånger och lät honom dricka ett par klunkar ur bäcken i skogen.

Och ja, nu efter promenaden så tränade vi lite freestyle en stund, det gick helt OK. Det finns inte så mycket plats här hos pappa, så det är lättare när man är hemma hos mamma! Nu ligger iallafall Sixten och sussar, det lär han göra ett tag ;).

Kram!


Stora fälten idag :)






Godis-sök!


Wihoo, matte ropar :D


Försökte få en bra bild när Sixten stod stilla. Haha, lättare sagt än gjort!






Denna började Sixten skälla på haha ;P


Skogen :)


Skogsvägen!


Upp på stenen!

11 timmar!

Så länge sov jag och Sixten inatt! Och det var jag som fick väcka honom när morgonen (läs: förmiddagen) kom! Han hade nog gärna sovit ännu en timme ;).
Jaja, nu ska han få en väldigt sen frukost och sen ska vi gå ut på våran låånga härliga promenad :D. Jääh! Ska bli superskönt, hoppas att fälten är lika tomma som vanligt så att Sixten kan få gå lite lös.

Sixten imorse!

Morgondagen

Imorgon ska det bli upp till 10+ ute så jag har stora planer för oss! Haha, kanske inte riktigt, men nästan. Tänkte gå ut en lång förmiddagspromenad på kanske 2-3 timmar (skönt - visst!) över de stora fälten bl.a. och om Sixten sköter sig får han nog gå lös. Annars får kopplet hänga i marken :).
Iallafall, då lär det bli något godis-sök och lite allmän träning, kanske lite Lk1-moment.

När vi kommer hem sen blir det nog ett Freestyle-pass medans han fortfarande är pigg efter promenaden, sedan kommer han sova gott flera timmar om jag känner honom rätt! Och så på eftermiddagen+kvällen blir det två lagom långa promenader som jag kommer försöka gå i hundtäta områden så att det kan blirlite skvaller! Jag kanske även lägger ett personspår som han får gå på eftermiddagen eller kvällen, men jag får se om jag orkar. Och ja, det var den dagen :). 

Vi syns imorgon, hoppas kunna bjuda på lite härliga bilder då också!

Vårplaner

Hejhej! Satt och funderade på vad vi ska träna framöver, nu i vår och så. Om någon vecka (om snön fortfarande håller sig borta) tänkte jag dra fram agilityhindrena och ta upp det som vi gjorde i somras/höstas. Sen ska vi också ta tag i detta med freestyle på allvar, träna in specifika rörelser/moment och sedan sätta ihop allting. Spår fortsätter vi med som vi har gjort, en gång i veckan bara, typ 20 meter längre varje gång. Lite Lk1 (lydnad) blir det väl på ett hörn också, mest som aktivering. Och så ska vi ju går kurs i Följamhet/kontakt i April :D. O ja, det blir väl den vanliga vardagslydnaden; Skvallerträning, inkallning, lösträning/kontakt och allt sånt. Som alla hundägare vet gör man ju sånt automatiskt, så man (iallafall jag) behöver liksom inte bestämma specifika dagar och träningspass då man ska öva på sådant.

Bara skrev det som poppade upp i huvudet, kanske inte så kul att läsa.. Men men, vi hörs!

Hundträff

Hejhej! Idag var jag på en hundträff på Drottningholm med 3 mattar (Emma, Nathalie och Michaela) och deras hundar (Emmas golden Debbie, Nathalies Lagotto Tedde och Michaelas Papillon Hugo) som jag träffade via www.hundar.ifokus.se! Det var jättetrevligt, vi gick en promenad och sedan släpptes hundarna lösa på en gigantisk rastgård i form av 2 mindre öar (hundöarna). Dock började det inte så bra, jag blev helt förskräckt. Sixten som älskar hundar av alla former (förutom Basseten i området då) började skälla och göra utfall mot Lagotton Pelle! Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra så jag försökte bara lugna honom och få kontakt med honom, det gick väl sisådär. När vi gick promenaden gick det helt okej, men ett par gånger morrade han till åt Pelle :/.

När vi väl skulle släppa de på Hundöarna vågade jag inte, tänk om han rusade för att attackera Pelle eller vad som helst! Så jag gick där en stund och skvallertränade, men sen vågade jag testa ifall det blev bättre att släppa honom lös. Självklart blev det det! Sedan lekte han fint och bra med alla hundarna, dock var han mest intresserad av Papillonen Hugos rumpa :P. Han lyssnade OK på inkallning och så, förutom när det gick förbi två nya hundar. Först verkade det som om han tänkte vända om när jag ropade, men sedan fortsatte han vidare. Hundjävel tänkte jag och gick och hämtade honom.
Men det gick iallafall bra, vi var där ca 2 timmar. Sedan var jag skitkall och Sixten var trött. Så ca kl 13.15 åkte vi hemåt igen, och nu har han legat utslagen i säkert en halvtimme, lilla snuttegullen ^^.

Men jag grubblar lite över det där med Lagotton Pelle... Huvudorsaken var ju antagligen att han kände sig trängd i kopplet osv, men han gjorde ju ingenting mot de andra hundarna? Han kanske tyckte att Pelle såg lite otäck ut? Jag minns en gång för rätt länge sen så mötte vi en stor, hårig Briard (så ser de ut → ) och då blev Sixten väldigt osäker och började morra/gruffa lite. Då misstänkte jag genast att det berodde på hundens utseende, för hunden själv gjorde ingenting. När andra hundar morrar/gör utfall lägger sig Sixten oftast platt på mage och försöker slicka den andra hunden i mungipan, eller så bjuder han in till lek.

Äsch jag vet inte, men hoppas han uppför sig i fortsättningen! Ägaren till Hugo (papillonen) berättade att hennes hund hade börjat bråka med sin kullbror för ett tag sen, men så fort de släpptes lösa så var det ingen fara. Så jag kanske inte behöver skicka honom till en uppfostransanstalt än på ett tag iallafall ;).
Nä, nu ska jag vila - och Sixten med! Tagga inför nästa hundträff på lördag :D. Kram och puss!













Hakuuna Matata

Hejhej! Var nyss ute med Siggisbiggis i kanske 20 minuter, det gick faktiskt bra! Han haltade nästan ingenting, han var bara liite försiktigare när han stödde i vänstra framtassen. Han var pigg och glad och så, och det vara bara de sista 3 minutrarna som det gick lite långsammare.

Vi körde lite freestyle nu när vi kom hem (endast 5 minuter eller ngt sånt) och jag har bestämt att vi inte ska ha Danza kuduro som låt! Den är lite för snabbt för att ha som första freestyle-låt nånsin! Den låt jag funderar på nu är Hakuuna Matata från Lejonkungen, den är lite långsammare och lättare att göra till. Har redan kommit på en eventuell början, får se om vi går vidare med den!

Nu ska jag snart åka med bussen, vi hörs!


Arkivbild :)

Sjusovaren Sixten!

Eftersom jag har lov så lämnade mamma ner Sixten till mitt rum efter att han var kissad och så i morse (vid 7-8 kanske) och han sover fortfarande! Han brukar iochförsig alltid sova länge när han är här nere, men mamma vill inte riktigt tro det :P. Hon säger alltid att "du får räkna med att gå upp ganska tidigt fastän det är lov" o.s.v, men det blir aldrig så! Tidigast som Sixten har väckt mig under helger/lov är typ 10 ;).
Idag blir det väl till att ta det lugnt. Vi kanske klickertränar lite, kör lite problemlösningar och så. Han måste ju rastas så några korta prommisar blir det ju, men inte mer än så tyvärr. Sen på eftermiddagen ska jag åka till centrum och träffa ett par kompisar, men då har lilla sjuklingen sällskap av mormor och Lillebror!

Ibland tror jag nästan att den här luringen driver med oss. Lite iallafall. Inomhus kan han ibland halta riktigt dramatiskt och nästan ramla omkull, för att sedan lägga sig ner på de mest konstiga platser och se ynklig ut, som om han absolut inte kunde ta sig till sin riktiga sovplats p.g.a hans hemska fraktur i tassen. Utomhus trippar han glatt på, även om han inte stödjer helt på vänstertassen, men han går ju i sin vanliga takt och är pigg och glad och bjuder in till lek osv. Jag fick tips om att det kanske berodde på strumpan att han blev lite låg inomhus, men han har strumpan utomhus också! Konstiga hund...

Uppdaterar senare hur det är med tassen idag :)


UPDATE - Tassen!

Nu har eftermiddagen och kvällen gått, och Sixten ligger nu och sover i godan ro :). Vi har smörjt ett par gånger och strumpan sitter där den sitter! Vi var ute en sväng på 30 minuter (ca 15 minuter promenad, 15 minuter strosande i lekparken när lillebror lekte) och visst haltade han ju en del, men han var pigg och glad och försökte galoppera efter Sebbe när han sprang till lekplatsen och så. När vi är inomhus så är han dock lite låg, han har mest legat och sovit. Tog tempen och den stod på 38,5 - som han brukar ha alltså. Men trots den smärre hängigheten så verkar han inte vara sjuk eller så, t.ex. när en katt kom upp på teven så sprang han genast fram och skulle trycka nosen mot skärmen som vanligt. Och när man prassar med godispåsen i köket kommer han rusande med pigga öron och gör alla trix han kan och kommer ihåg ;). Så jag är inte särskilt orolig, han kanske bara tycker att det är jobbigt att ha ont i tassen? Om han är ännu hängigare imorgon så ringer jag nog vetten, men som sagt: jag är inte särskilt orolig.

Jaja, morgondagen kommer väl bestå av vila, korta promenader och kanske lite hjärngympa. Tråkigt dethär med tassen - jag som ville spendera alla lediga dagar på sportlovet med långa promenader, spår och träning.. Hoppas det läker fort nu!

Kram!



Tassen på läkningsväg!

Nu har vi fått råd från www.hundar.ifokus.se (14 svar på typ 15 minuter, medans www.vovve.net gav 1 svar på lika lång tid...) att vi ska smörja tassen regelbundet och ha en strumpa på så kommer det läka snart! Sixten är väl inte överlycklig över sin nya accesoar, men han försöker inte ta bort den iallafall :P


Spricka i fossingen!

Usch, min stackars bebis är halt :( ♥. Vi har klämt och böjt och vänt och vridit på benet, och han verkar helt obesvärad, men dock så har han en liten spricka i tramdynan. Han verkar lite obekväm när man pillar där, så det är antagligen det som gör ont. Vi har smörjt med försvarets hudsalva, något mer man kan göra? Någon som har erfarenhet av detta? Hur lång tid tar det för sprickan att läka? Ska man inte promenera med hunden?

Ska lägga ut frågan på två olika hundforum också, hoppas jag får svar! Vill inte att snuffis ska gå runt och ha ont, och särskilt inte nu när vi ska på massa hundträffar och grejer!
Lessen kram...


Sprickan är tvärs över den tredje "lill"-trampdynan från vänster
(observera att det är jag som trycker fram klorna, de är inte så långa egentligen)

Fiffiga bäddar!

På http://hundar.ifokus.se ligger nu en tråd uppe där en tjej har visar steg för steg hur man gör två olika (en enkel och en svårare) hundbäddar Bädd 1 behöver man inte sy något i, men Bädd 2 måste man sick-sacka runt!
Här är tråden: http://hundar.ifokus.se/discussions/4f492a61d3b4fd1900008845-hemmasydda-hundbaddar
Den enklare bädden till vänster, den svårare till höger!

Film: Sixten är lös i glesa skogen!

Här är filmsnutten jag filmade idag när Sixten var lös :). Försökte leka kurragömma, det blev lite krångligt när man skulle filma hunden samtidigt x). Men men här är den iallafall!


Härligt värre

Var nyss ute på en 30 minuter lång promenad i den glesa skogen här uppe, mest iallafall. Det blir inte så mycket promenera när man är där (den är så liten så om man ska gå rätt igenom är man ute på 7 minuter) utan mer lek och träning! Vi gick sen hem över skolgården som ligger nedanför.

Han var iallafall lös i skogen, och det gick super! Filmade en snutt som jag lägger ut ikväll :). Han var även halv-lös på skolgården, det gick också bra men inte lika bra. Han lyssnade och så men jag tycker att han segade sig onödigt mycket vid inkallningarna...
Vi tränade lite fritt följ, det går som det går. Inte särskilt bra alltså :P. Men men, det gick iallafall bra med ställandet, nära och stanna kvar!

Nu ska jag på dans, vi hörs ikväll :)

Svar till Erica!

Fick en kommentar av en tjej som heter Erica, tänkte svara på den här eftersom hon inte hade någon bloggadress:

Erica sa:
Kan inte du göra video upploads? :D
Typ en gång i veckan eller nåt, skulle vara skit kul att se!

Undrar även en sak:
Min hund kan massor av trix som t.ex rulla runt, upp med händerna, slalom mellan benen (massor mer) - men något hon suger på är att sitta, ligga och stanna kvar. Borde jag börja om från början? Som om hon vore en valp? typ alltså ^^
Kram!


Svar:
Jag kan absolut lägga ut fler filmer, om ni vill det :). Vill ni ha på träning eller kanske när han är lös på promenaden? Kom med förslag så lägger jag gärna ut mer filmer! Jag har ju tänkt göra det många gånger men det blir alltid att jag glömmer :P

Sådär var min hund också i höstas. Jag hade helt enkelt glömt bort att träna sitt och ligg och då glömde även han lite smått vad de betydde! Så det är viktigt att underhålla alla trix när man väl har lärt in de :). Ja det enklaste vore väl att du visar henne (precis som om hon vore valp) vad sitt och ligg betyder, så att hon får en mind-refresher ;). Stanna kvar får man gå väldigt långsamt fram med av min erfarenhet, alltså börjar man med att hunden ska stanna när man går bort ett par meter, och sen kanske man kan gå utom synhåll efter någon veckas träning. Man kan även köra "omvänd lockning" genom att rulla en boll eller kasta lite godis som störning (när man har tränat ett tag alltså!). Min hund tränas flitigt i stanna kvar och om jag går utom synhåll så kan han stanna i 20 sek ungefär, sen tar nyfikenheten över. Han klarar inte av att stanna om jag går runt i huset och gömmer godisar, det är också för stor störning. Däremot klarar han att stanna kvar när hundar, katter eller fåglar går förbi.

Du får helt enkelt börja om lite från början med allt! Men eftersom hon har kunnat dessa kommandon förut så borde det inte ta särskilt lång tid innan hon fattar. Kram!

Lyckad kvällspromenad :)

Hej hej! Har nyss varit ute i en timme ungefär, det var jätteskönt! Vi gick dock inte på stora fälten som planerat, utan vi gick 1/3-del i skogen, 1/3-del på de små fälten och 1/3-del i villaområdet.
I skogen (vi gick i den glesa delen, bakom vårat hus ni vet) spanade jag och såg att det varken fanns människor eller hundar i närheten, så jag släppte Sixten lös i en kvart ungefär. Vi lekte kurragömma, vilket var svårt eftersom han höll stenkoll på mig :P. Men när jag väl lyckades gömma mig blev det superkalas när han hittade mig! Vi tränade inkallning (det blir ju automatiskt) och allt gick suveränt. En stund satte jag mig på en sten och lät honom nosa runt, med jämna mellanrum kom han dock in till mig för en skinkbit ;).

Efter skogen tog vi oss ut på de små fälten, även här fick han vara lös. Han var jättelyhörd och gick bakom mig hela tiden. Förutom när vi kom till större vattenpölar. Min tåliga, robusta och modiga terrier avskyr att bli blöt om något annat än trampdynorna. Helst vill han ta en omväg, men om han verkligen måste så drar han till med ett supermega-hopp för att slippa röra vid vattnet. Han är bra lustig han :).

Och ja, sen gick vi i villaområdet och sista 5 minuterna genade vi genom den glesa skogen igen (orkade inte släppa honom lös när det bara var så kort stund). Hela promenaden gick jättebra, han skvallrade t.o.m på en katt som gick 5 meter bort - något han aldrig lyckats göra så lugnt och sansat förut! Han gick bra och lyssnade, så hela promenaden var väldigt lyckad :). Under promenadens gång hann vi träna nära, ställande under gång, fritt följ, stanna kvar, stanna, skvaller, kontakt och inkallning. Så nu är Sixten välförtjänt ett tuggben - och jag är välförtjänt en god middag!

See you later aligator! Ni får några kassa mobilbilder oxå!


Typ såhär ser den glesa skogen ut!






Ser i hunden?



Sportlov!

Jippi :D. Vad skönt med lov, tycker både jag och hunden. Imorgon ska vi inte göra något speciellt, med på söndag tänkte jag dra ut i skogen och lägga spår! Tänkte köra 100-150 meter denna gång, och lite längre liggtid. Det är väl inte för långt? Sist körde vi 70 meter liggtid 30 minuter, blir det för stort hopp att köra 100-150 meter?

Iallafall, på tisdag ska vi på en hundträff på drottningholm! Vi är typ 5 pers på www.hundar.ifokus.se som har besämt träff för hundpromenad och lek. Vet dock inte om jag släpper Sixten till leken, litar inte helt på att han lyssnar när han leker med polare :P. Men jag får se, jag laddar upp med gott godis ifall jag får för mig att släppa honom iallafall!
Och sen på torsdagen ska vi kanske träffa Victoria och hennes Pomme-blandning Marley så att de får leka :). Och sista aktiviteten blir på lördag, då ska vi träffa Alexandra och hennes Japanska Spets Mille i stan och gå promenad samt släppa hundarna i en rastgård. Har frågat två andra tjejer (Emelie med Stabyhounen Kelly och Linn med Flatcoaten Lexi) och Emelie kanske skulle följa med :). Linn är utomlands så jag har inte fått svar än ;o.

Resten av veckans dagar ska vi roa oss med träning och långa promenader! Mysigt pysigt :). Nu ska vi om någon timme eller så gå ut på en långpromenad, och sen ska vi mysa hela kvällen! Kram :)


MAN SER ÄNTLIGEN MARKEN!!

Danza Kuduro :)

Hejhej :). Ska egentligen plugga SO nu, men jag måste bara få skriva! Var ute nyss med Sixten, 1½ timme hann vi med! Från 14.50 ungefär till 16.20. Det är så himla härligt att promenera just nu! Typ 7 plusgrader, strålande sol och man skymtar gräs överallt :D. Sixten var lika positiv som jag, han gick jättepiggt och bra :). Vi gick mot de små fälten, och på vägen dit skvallrade han som en gud på en hund vi mötte! Jättekul, vi gick bara 2 meter ifrån, och han gick bredvid mig och skvallrade hela mötet :D.
När vi kom till fälten släppte jag honom lös, och det gick hyfsat. Han var på ganska nosigt humör idag (de intressantaste fläckarna blev plötsligt ännu intressantare!) men inkallningen funkade bra. Det var bara någon gång som han "skulle bara" ;). Efter 3/4 av fältet så kopplade jag honom och lät kopplet hänga, bara för säkerhets skull. Jag skulle antagligen inte ha behövt det, men jag är lite feg ;).

Sen gick vi förbi lite olika stall och så, vi tränade ställande under gång, "nära", stanna kvar och lite såna basic-grejer. Han var jätteduktig iallafall :). När vi nästan var hemma såg vi en golden retriever på ganska långt håll (20 meter) och den skvallrade han också suveränt på!
Väl hemma på uppfarten ställde jag för kompostgallrena ut till gatan och släppte honom. Sedan satte jag på danza kuduro på mobilen och så körde vi freestyle! Sixten blev jättetaggad av musiken, det var superkul :D. Lite flamsigt blev det väl, men det blev bättre när vi kom in sen. Jag har nämligen en idé för hur freestyle-programmet vi ska sätta ihop ska vara. Låten ska vara Danza Kuduro och jag har jättebra idéer för rörelser m.m! Så vi började lite med dessa faktiskt, och när vi hade kört i 10 minuter kanske så tänkte jag att det fick vara nog. Medans jag gick för att lämna klickern i Sixten-skåpet så satte jag på Danza kuduro igen, då kom Sixten rusande och började hoppa upp och ner! Haha, vad cool att han reagerade så starkt på låten :D.

Förutom danza kuduro så har jag ett par andra låtar i huvudet. Hair song, från musikalen hair, är en av dem. Även några Disney-låtar och så!





Danza Kuduro

Hair song (man får lyssna i en halvminut innan den kommer igång!)


En av disneylåtarna jag vill ha!

Plan crashed!

Japp, min plan totalkraschade! Hade ju tänkt ta ut Sixten på fälten nu efter skolan. Så visar det sig att mamma (som var ledig idag) nyss hade gått ut med Sixten när jag kom hem! Så jag får gå ikväll istället, och då kommer jag inte våga mig ut på fälten. Usch! Haha, ja jag är lite mörkrädd!

Så det får bli fälten imorgon istället :). Och nu ska jag fortsätta plugga medans Sixten sover här på mina fötter!

PUSS!

Tisdag - Fettisdagen

Idag är det fettisdagen :). Ingen semla för Sixten dock, men vila blir det iallafall! Jag har försökt ta det lugnt iallafall. 20 min promenad imorse, 15 minuters bus på tomten vid lunch ist. för promenad, 50 minuters promenad på eftermiddagen (inklusive att han följde med mamma till Sebbes dagis) och så har vi typ tränat inkallning, stanna och "nära" på långpromenaden. Inte jätteslappigt då, men slappigare än det brukar vara!
Angående kommandot "nära, så är det något jag försöker lära Sixten. D.v.s typ gå fot fast utan tvång på ögonkontakt eller att gå på vänster sida. Nu när jag har börjat med lydnadsmomenten (på skoj iof, men ändå) så vill jag inte blanda ihop "vardags-fot" med "tävlings-fot". Det går siochså med kommandot iallafall, han kommer in till min sida när jag säger nära, men han går inte så länge, utan tappar fokus efter 5 sekunder typ :P.

På denna långpromenad gick vi med långlinan i skogen, det gick jättebra! Sist vi gjorde det så gick han ut hela linans längd hela tiden och var totalt ofokuserad, men nu betedde han sig nästan som när han är lös "på riktigt"! D.v.s. höll sig nära mig och var lyhörd, kom när jag ropade varje gång oavsett störning (intressant spår, ekorre, fågel, människor 100 meter bort m.m. Så det var ju kul :). Det är så himla synd att han sticker på vilt. Han är ju så duktig på att vara lös menar jag, det är just när vi stöter på vilt som jag inte litar på honom. Nu när vi har stött på rådjur på våra koppelpromenader de senaste veckorna så har han ju lyssnat på nej och stanna, men sedan oftast blivit väldigt ofokuserad så fort jag låtit honom gå utan att skvallra eller liknande. För att jag ska våga ha honom lös i skogen (utan långlina) vill jag att han ska skvallra självmant på vilt, och sen när de har försvunnit utom synhåll att han ska kunna strunta i dessa och inte behöva kopplas upp. Det kanske bara är önsketänkande, men jag tänker kämpa på!

PUSS!


Veckans planering!

Ungefär såhär kommer veckan se ut:

TISDAG:
- Vilodag, korta promenader och vila

ONSDAG:
- Mamma är ledig från jobbet, Sixten får sällskap hela dagen.
- Går ut en dryg timmes promenad på de små fälten, tänkte ha honom lös där om det inte är för mycket folk i närheten

TORSDAG:
- Långlinan på ut i skogen på eftermiddagen, gå lite längre på lunchen än vanligt så att eftermiddagspromenaden kan kortas upp (jag behöver plugga till ett prov på fredag)

FREDAG:
- Ta ut Sixten på de STORA fälten! Tänkte ha honom lös även där, det är knappast troligt att det dyker upp människor eller hundar där.

LÖRDAG:
- Inget speciellt, vanliga prommisar bara

SÖNDAG:
- Tänkte lägga spår i skogen :). 100-150 meter tänkte jag testa.

Måndag 20 Februari

Hej hallå! Idag har varit en ritkigt skön dag :). Gick ut 35 minuter imorse och det gick hur bra som helst! Sixten var jätteduktig och fick faktiskt vara helt (!) lös i en stund! Han lyssnade och brydde sig ingenting om människor eller fåglar :). Några hundar mötte vi tyvärr inte.

På lunchprommisen gick vi kanske 25 minuter, då sprang det ut 3 rådjur på stigen framför oss! Sixten ville ju dra iväg, men jag sa bestämt nej, och efter det stod han bara och gnällde (han fick ju massa beröm och belöning förstås) och försökte faktiskt inte rusa efter de igen :).

På eftermiddagen gick vi kanske 40 minuter, då var min kompis Ellen med så det blev inte så mycket träning. Mest lek och bus i snön (som vi hoppas smälter helt snart) faktiskt!
>Och så på kvällen gick jag och syrran tillsammans i 20-30 minuter kanske. Det gick helt okej, han var ganska okoncentrerad och nosig, och skvallrade inte särskilt bra på det enda hundmötet vi fick (tror dock att hunden löpte).

Sen när vi kom in tränade vi Freestyle, Sofie (syrran) var med och gjorde. Det gick jättebra, han är så duktig :).
Här får ni massa bilder istället för mer babbel!


Detta vaknade vi till!








Lunchpromenaden :)







Läste en hemsk artikel...

..om en hund som hade stuckit iväg i skogen och sen strypts av att kopplet hade fastnat i en buske (hunden hade stryphalsband). Tänker sluta låta Sixtens koppel släpa när vi går i skogen, fyfan. Ett rådjur skulle kunna dyka upp när som helst, och visst - första gången kanske han lyssnar, men vad händer om han den 2:a eller 3:e gången inte lyssnar och sticker. Och sen fastnar någonstans och jag inte hinner i tid... Usch jag vill inte tänka tanken! LÅNGLINAN PÅ FRÅN OCH MED NU I SKOGEN!

Söndagen 19 Februari

Hej alla! Jag gick ju till rastgården idag som ni vet. Själva promenaden dit gick på 35 minuter, och Sixten var väl inte på sitt mest lyhöra humör precis. Han gick fint och så, men han tyckte inte alltid att det var nödvändigt att stanna bara för att matte sa till..
Iallafall, när vi kom dit så såg jag att där stod 3 mattar med sina hundar (en labbe, en schäfer med nosgrimma och en ridgeback). Bra tänkte jag, då finns det ju redan lek-kamrater till Sixten! Något stora, men det brukar gå bra!
Så vi kommer fram till grinden och då rusar plötsligt labben fram till staketet och börjar tokskälla på Sixten! Sixten fattar ingenting, han bara viftar på svansen och bjuder försiktigt in till lek. Labradoren fortsätter med sina utfall och han morrar och håller på. Ägaren hyssjar försiktigt, efter en stund rycker hon hunden i örat och säger "sluta upp nu", men lyssnade ju hunden självfallet inte på. Ingen av de 3 mattarna säger ett knyst, inte ens labbens matte, så jag går snopet därifrån. Sixten brydde sig inte nämnvärt, mer än att han blev glad.

Efter detta gick vi en promenad på 30 minuter innan vi gick tillbaka till rastgården, men de var fortfarande kvar. Jag orkade inte tjafsa så jag gick till bussen och åkte hem.
Det blev en del skvallerträning under promenaden men Sixten var som sagt inte på sitt bästa träningshumör idag. Det gick hyfsat iallafall! Bussresan hem gick inte heller super. Sixten var så smutsig så han fick inte sitta i mitt knä som vanligt, vilket resulterade i att han gnällde lite och försökte hoppa upp i mitt knä.

Jaja, nya tag nu i veckan! Puss!







Svar på tal!

Fick en anonym kommentar (snälla skriv erat namn och bloggadress - om sådan finns - för det är mycket roligare när man får ett hum om vem som skriver! Om det är första gången ni läser bloggen får ni gärna lägga till hur ni hittade hit också!) och jag tänkte att jag kunde svara på den i ett inlägg!

Anonym sa: Hej, precis som jag har du tydligen ett stort djurintresse. Vill du jobba med djur när du blir äldre? Isf, vad vill du jobba med? :)

Svar:Hej Anonym! Ja jag vill jobba med djur, jag har på senaste tiden blivit mer och mer intresserad av veterinäryrket. Som mindre (mellanstadiet typ) var jag övertygad om att jag var för blodrädd för att klara av detta jobb, och sen dess har jag helt enkelt inte tänkt på det. Men nu har jag börjat fundera, och jag är faktiskt inte så blodrädd alls. Jag vet inte om det var något jag sa när jag var mindre för att få uppmärksamhet, eller om det bara har växt bort. Det enda som kan vara äckligt är väl typ människoinälvor - så kirurg tänker jag inte bli! Men drömyrket är absolut veterinär! Om jag inte kan bli veterinär vill jag nog jobba med miljön och klimatet, eller något med beteende.

Söndags-dilemman

Haha woopsie! Fick ett sms från en fotograf som jag har bokat tid för fotografering av Sixten med IDAG att hon var sjuk så vi fick omboka. Tur för mig - det hade jag nämligen heelt glömt bort x). Ska försöka boka så att vi tar någon dag på sportlovet, då kommer jag ändå inte ha så mycket att göra!
Hon frågade om han kan vara lös, och då sa jag nej men om vi hittar en hund-tom plats kanske jag kan släppa honom bara några minuter så hon kan knäppa några bilder. Jag litar nämligen inte riktigt på honom i en så pass ny miljö där varken han eller jag vet vad som kan komma...
Jag har ett annat dilemma också. Ska han ha selen eller halsbandet? Jag lutar åt halsbandet faktiskt, även om vi aldrig använder det. Det är lite finare ändå ;). Men jag kanske tar med båda två!

Jaja, jag vaknade nyss iallafall, men jag väntar en stund med att gå upp till bebisen :) ♥. Ska ju gå till rastgården idag, men det är ingen brådska; jag tänkte dra vid 14-15 typ. Innan dess är det knappt några hundar ute har jag märkt! Och det är ju faktiskt därför vi går till centrum: för att han ska få leka med och skvallerträna på hundar!
Annars har jag inget planerat denna söndag! Det räcker ganska bra med utflykten till centrum för både mig och fyrbeningen här ;).

Kram!

Här är länken till fotografens hemsida: http://emmywahnberg.minportfolio.se/

Otroligt duktig tjej!

Jag läser ju en del hundbloggar, och en av de handlar om en valp/unghund som heter Ares och är en Airedaleterrier. Hans matte är i min ålder och idag lade hon ut en bild på bloggen där hon har ritat av sin hund. HUR GRYM..!!! Shit var fin den är, jag blir jätteavundsjuk... Har försökt rita av Sixten, det ser mest ut som en katt.. Jag får helt enkelt ge upp drömmarna om att bli känd konstnär ;).

Ares in real life:
Ares avritad av hans matte:
Här är bloggen: http://milinova.blogg.se

Det regnar slask!

Det tycker INTE Sixten om! Han stretade emot hela kisspromenaden vi nyss gick, så en runda på 5 minuter tog 11 minuter! Men han är kissad och klar iallafall, nu borde han klara sig till sista kvällskissen. Mamma tog med honom i eftermiddags för att hämta Sebbe på ett kalas, sammanlagt (promenad dit+tillbaks) blev det en prommis på ca 1,5 timme :). Och eftersom han fick gå ca 30 minuter i morse så har han ju ändå gått en del idag!

Imorgon tänkte jag ta mig igenom slasket och gå till rastgården i centrum. Det är ca 30 minuters promenad dit, och efter att jag har varit i rastgården kanske jag går till parken och skvallertränar. Sen tar jag nog bussen hem. Miljöträning kan man aldrig få för mycket av!

Ingen bild idag, men imorrn blir det nog en del :). PUSS!

Fredag 17 Februari

Heej :D! Jippi vad glad jag är! Jag kanske ska förklara: För någon dag sedan beklagade jag mig på vovve-forumet över att Sixtens skvaller inte har utvecklats på typ 2 månader. Idag tänkte jag att det kanske beror på att jag inte ställer tillräckligt höga krav på honom när vi skvallertränar. Så nu när jag var ute på promenad och vi mötte 4 hundar (så många möter vi aldrig!) och vid varje möte behöll han fotposition och ögonkontakt - trots att hunden vi mötte var typ 2 meter bort! Så har han aldrig gjort förut! En av hundarna var en golden retriever som vi mötte ganska mycket när han var liten, och matten berömde oss för att han hade blivit så duktig :).

Sixten var dessutom halv-lös nästan hela promenaden (inte under hundmötena såklart) och han var jätteföljsam och så :). Jag tvingade honom att pulsa typ 50-100 meter genom "djup" snö (den gick honom upp till bröstet), vilket enligt honom gör mig till en hemsk hemsk matte ;P. Jag fick honom tillslut att röra sig långsamt framåt! Jag tänkte att om jag rullar och gräver lite i snön kanske han tycker att det är roligare. Haha, det var ett bra skämt! Han stirrade bara på mig som om jag var en idiot - vilket jag antagligen såg ut som också x).

Men vi tog oss igenom snön! På hemvägen mötte vi en gubbe med sin schäfer, som jag vet har morrat och visat aggressiva beteenden mot Sixten tidigare när mamma mötte de. Jag märkte på Sixten att något inte stod rätt till, han tryckte sig mot marken och gömde sig bakom mig. Ett beteende som jag aldrig har sett hos honom förut! Schäfer hade riktigt obehagligt kroppspråk, jag kunde riktigt se att han när som helst skulle hugga. Så jag ställde mig bestämt ivägen för Sixten och antydde till gubben att jag kanske borde gå (han och hunden blockerade våran väg) men gubben bara babblade på om Sixtens vita päls och en annan Westie som han minsann kände i krokarna, och så pratade han om Schäferns uppväxt o.s.v. . Medans vi stod där försökte jag utsråla lugn så att Sixten inte skulle påverkas av mig ialllafall, och det verkade hjälpa! Han kom försiktigt fram och nosade på schäfern som morrade, varpå Sixten försökte fly. Usch vad hemskt det var att se honom på det sättet! Jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen för att inte förvärra den. Sixten satt skrämd och tryckt till mitt ben och skvallrade försiktigt, då gav jag honom faktiskt lite godis. Vet inte om det var rätt eller fel, men det gjorde jag iallafall. Till slut lyckades jag iallafall få de att gå, så att vi kunde fortsätta. Då verkade det på Sixten som om inget hade hänt, så det var ju skönt iallafall :). Får försöka undvika möten med detta ekipage framöver..

Promenaden gick over all bra iallafall, förutom den sista incidenten. Vi var ute ca 50 minuter och vi tränade en del. Ni vet, det gamla vanliga! Och jag är inte särskilt orolig heller över det som hände med schäfern, Sixten verkade ju inte bry sig efteråt. Tänker som sagt undvika möten med denna hund i framtiden, och han kommer verkligen inte få hälsa på den även om gubben insisterar. Men jag tror inte att Sixten kommer få några kvarstående men eller så av just denna incident :).

Nu ska vi fredagsmysa! Sixten med ett nytt, fräscht (nja, inte enligt mig kanske... Det luktar pyton :P) tuggben och jag med ostbågar! Kram!



Härliga hund i brevlådan!


Månadens Härliga hund har anlänt :D. Jippi, nu ska jag läsa! Om jag ska vara ärlig så tycker jag nog att Härliga hund är snäppet roligare än Brukshunden och Hunsport, som jag också får en gång i månaden. Den är lite barnsligare och roligare, så det är ju egentligen inte särskilt konstigt att jag föredrar den. Jag är ju inte ens 15 år menar jag ;).

Idag har vi varit ute och gått mycket! Har inte tränat så jättemycket, det vanliga bara. Vi var iallafall ute ca 50 (!) minuter i morse, 15 minuter vid lunch och 1 timme på eftermiddagen. Dessutom ska ju mamma gå ut ikväll också (sixten är hos mamma nu). Mycket skönt :-). Min kompis frågar mig hur jag orkar, men alla andra med hund vet ju att inte alls är en fråga om att orka! Det är ju bara jätteskönt och jättemysigt!

På morgonpromenaden gick vi ungefär halva tiden i skogen, det var superskönt! Sixten var halvlös och lyssnade jättebra. Tränade inkallning och stanna kvar lite, det gick också bra! Jag sa stanna och gick utom synhåll i typ 20 sekunder, och sen gick jag tillbaka till Sixten och gav beröm. Första gången följde han efter, men resten av gångerna satt han duktigt kvar :).

Nu ska jag läsa! Kram!


Skogen imorse!


Onsdag 15 Februari

Hej hej! Insöad och andfådd (nja, nästan iallafall) sitter jag här efter en långprommis på drygt en timme. Vi trotsade snöstormen och gick ut på de mindre fälten, men det var det värt! Vi mötte inte en själ, och det var jättemysigt :). Sixten var dessutom på sitt bästa humör, så jag hade honom helt lös (inga släpande koppel här inte) nästan hela vägen över fältet. Jag började de första 30 meterna med att ha kopplet i marken för att vara säker på att han var lyhörd och så, och när jag var säker på det släppte jag honom! Han skvallrade jättebra på hästarna som vi såg ca 100 meter bort, och när jag visade att han inte behövde skvallra längre så brydde han sig inte om hästarna.

Vi tränade lite ställande (det var svårt i så djup snö dock), stanna, stanna kvar och inkallning, och så stannade vi för att träna lite trix en kort stund. Alltså bara upp med händerna, tass och de gamla vanliga. Lite omväxling :).

Och ikväll ska pappa ta ut Sixten medans jag är på dans, mer än så blir det nog inte. Vi gick ju ca 40 minuter i morse, och 20 minuter på lunchen. Så vi har redan varit ute drygt 2 timmar idag!

Puss o hej!


Snygg vinkel, visst ;)?


Fälten idag!


Vänta på miiig!

Dag 20 – Vilka är dina mål under 2012?

Jag har inga fasta mål direkt, vi kör det vi tycker är kul och känner för! Det enda målet jag har är att Sixten ska kunna skvallra på hundar i alla situationer i Juni.

Men förutom det så har jag väl mer lite saker som jag vill göra under detta år, typ gå lite olika kurser och sätta ihop ett freestyleprogram m.m. Som sagt; vi gör det vi känner för i vår egen takt ;).


Tisdag - Alla ♥ dag!

Glad alla hjärtans dag alla hundmänniskor! Dagen har spenderats med vila, det är ju trots allt våran officiella vilodag idag ;). 1 timme och 20 minuters promenad sammanlagt idag, och så lite klickerträning på det. För oss är det vila iallafall! Tränade även lite ställande nu på kvällen, det gick jättebra!

Nu är vi iallafall hemma hos pappa, vi ska va här tills på fredag. Fast vi får se, Sixten kanske får gå hem till mamma redan på torsdag. Hon är ju ledig på fredag, så det blir väl smidigast så..

Imorrn ska vi gå ut på fälten tänkte jag och träna lite! Lösträning, ställande, stanna kvar och lite sånt :). Och ja, jag skriver imorrn helt enkelt! Kram :)


Dag 19 – Favorit-hundsak?

Svår fråga! Har en massa favoritsaker.. Men en en del, som typ klickern, skulle man ju faktiskt klara sig utan.. Så jag får nog säga långlinan! När man inte kan ha hunden lös, men ändå vill att den ska få springa lite, så är ju långlinan perfekt :D! Inte så smidig, men jättebra ändå :).

Måndag 13 Februari

Hej hej :). Idag har varit en skön måndag! 30 minuters morgonprommis, kort lunchpromenad och så ett godissök inomhus efter det, 50 minuters "promenad" i eftermiddags och typ 30 minuters kvällspromenad alldeles nyss som mamma gick! "Promenaden" i eftermiddags var typ 25 minuters promenad (med lite träning och så samtidigt då) och 25 minuters lek och träning i skogen. Hade långlinan med så ett tag satt jag ner och lät honom nosa runt som han ville, inkallade då och då. Tränade lite fritt följ + ställande också. Fritt följ går sådär, han har aldrig varit särskilt bra på att gå fot :P. Han tröttnar efter sisådär 15-20 meter.. Men vi kämpar på! Ställandet gick bra, inte perfekt, men bra! Och så lade jag ett personspår också :). Denna gång gick jag ett längre spår (ca 75 meter i en U-form) och det fick ligga i 30 minuter. Det gick suveränt :D. Sixten släppte inte spåret en sekund!

Och ja, sen har det inte hänt något speciellt. Ska till pappa imorgon, Sirre får följa med då :). Imorgon är ju våran lugna dag, men för övrigt så har jag bestämt att denna vecka ska träningen fokusera på fritt följ + ställande och så lite freestyle på ett hörn. Kommer nog en film i helgen!

Puss :)





Jippi! Freestyle!

Som ni vet har ju jag lärt Sixten lite freestyle-trix, endast som aktivering. Nu har jag börjat spinna vidare på detta, och även börjat använda flera av våra gamla trick i samband med freestyleträningen - och Sixten älskar det! Han fullkomligt älskar freestyle; med eller utan belöning!! I allt annat vi tränar är godis eller leksak ett måste för att han ska utföra momentet mer än bara en gång. Men freestyle blir han helt galen av! Nu tränade vi i vardagsrummet, vi körde slalom mellan benen, åttan, upp med händerna, snurra runt (endast handrörelse på denna), hoppa över ben, hoppa upp på mig när jag står i bryggan och så snurrade han även på bakbenen!! Jag sa först "upp" (upp med händerna alltså) och sen drog jag handen i en snurr-rörelse. Inget ramlande här inte! Han var jätteduktig, och stannade aldrig upp utan tog egna intiativ till vad han skulle göra osv. Jättekul :D. Jag gillar ju oxå freestyle jättemycket, så detta kanske är våran grej?
Vill ni ha någon film eller så? Ska jag visa enstaka rörelser eller ett helt "program"?



Dag 18 – Vad tycker din hund om andra hundar?

Han älskar dom! Det är ju p.g.a hans kärlek till andra hundar som vi måste skvallerträna så hårt ;). Han blir jätteglad när vi möter en hund, och om han får hälsa på hunden så flyger han på små rosa moln! Han är aldrig aggressiv, men han har gjort utfall och morrat 2 ggr åt en basset som bor i området. Vet inte varför han blir så osäker av just den hunden :O?!

Men förutom den hunden så är han aldrig osäker eller aggressiv eller något sådant, och om en annan hund morrar och reser ragg eller så blir Sixten antingen lekfull eller så visar han tydlig underkastelse. Han är ganska framfusig i sin lek och använder gärna munnen, lite valpig är han än så länge!


Dag 17 – Vad är negativt med hundägandet?

Att hundar lever så kort, helt klart! Som jag sa igår, det är inte hallelujah att gå ut i stormväder - men utan dåliga dagar skulle man ju inte uppskatta de bra dagarna!! Så det enda riktigt negativa med hundägandet är att hundar lever så kort. Sen är det ju jättejobbigt om hunden skulle bli sjuk o.s.v, men det är ju inget som absolut alla hundägare måste deala med om ni förstår!


Fredag 10 Februari

Gaaah vilken härlig dag! Det har varit superhärlig väder hela dagen :). Kallt som satan, men som alla vet finns det inga dåliga väder; bara dåliga kläder :D. Så efter skolan gav vi oss ut i skogen. Vi stannade i den där gläntan och tänkte träna freestyle, men det gick inte så bra.. Så vi gick vidare in i skogen, och istället för att följa någon stig gick vi "off-road"! Det gick jättebra, Sixten hänge med :). Han var halv-lös, så då blev det extra viktigt att hålla koll på vart matte gick. Efter en stund kom vi tillbaka till gläntan, och då bestämde jag mig för att ta en stig som leder till Sixtens dagis (därifrån är det bara 200 meter hem genom våran glesa "skog"). Promenadsträckan från gläntan till dagiset gick superbra! När jag har honom halv-lös i skogen blir jag ju lite kyckligmamma, jag vill alltid ha honom inom synhåll. Men idag bestämde jag mig för att ta det lugnt och låta honom stanna och nosa och gå lite egna vägar, för innerst inne vet jag ju att han alltid kommer springandes så fort jag kommer för långt bort. Och det gick jättebra! Han gick in på lite egna stigar och så. men så fort det var mer än 15 meter mellan oss rusade han ikapp. Inte världens självständigaste terrier med andra ord :P. Iallafall inte när man är hyfsat långt hemifrån!

I skogen tränade vi inkallning, stanna och stanna kvar en del, och också hoppa upp på och hoppa över saker. Allt var frid och fröjd hela promenaden :). När vi kommit till våran glesa "skog" som ligger bakom vårat hus, och mellan vårt hus och Sebastians dagis, så sprang vi runt och lekte och busade :). Väl hemma efter 1 timmes promenad släppte jag honom, tänkte han kunde få springa lite, men det verkade han inte vilja. Så då tog jag upp dendär freestyle-träningen som vi misslyckades med i början av promenaden - och nu gick det jättebra :). Håller på att träna in backa mellan mina ben och snurra runt!

Puss o kram :)).


Dagens promenadväder!







Dag 16 – Vad är positivt med hundägandet?

Allt! Eller ja, nästan precis allt. Promenaderna, kärleken, träningen o.s.v. Allt som har med hundägandet att göra gör det till det bästa i världen! Om man inte hade dåliga dagar och regn&rusk-promenader, då skulle man ju knappast uppskatta de bra dagarna lika mycket!

Men mest posititv är ändå att man har en otrolig kompis i en hund. Ovillkorlig kärlek!! Jag älskar min hund, och jag vågar tro att han känner något liknande för mig med :) ♥.


Dag 15 – Vad är din hund rädd för?

Sixten är inte rädd för något speciellt faktiskt! Klart att han kan bli skrämd ibland, men han får aldrig kvarstående men och rädslor - vad jag har märkt iallafall. Han är liiite rädd för kompostgaller, iallafall om han råkar stöta till dem. Men inte så att han springer och gömmer sig, utan mer att han hoppar till.

Och ja, jag kan inte komma på något mer. Han är en glad och orädd hund helt enkelt :).

Hur jag skvallertränar

Har blivit frågad att förklara hur jag skvallertränar Sixten, så här kommer ett inlägg då jag beskriver hur jag gått till väga fram tills nu!

Jag började ju i slutet av oktober, och då hade jag en hund som var omöjligt att få kontakt med vi hundmöten för att han blev så glad. Han drog som en galning i kopplet och verkade glömma att jag fanns. Han jagade även fåglar och katter utan att lyssna på tillsägningar, och hans allmäna viltintresse var (är) mycket stort. En gång stack han efter ett rådjur, och sedan dess får han aldrig vara lös i skogen.

Jag började med att jag varje gång en hund närmade sig gick åt sidan, sa "sitt" och tryckte till Sixtens rumpa så att han satte sig ner (detta är inget måste, men jag kände att jag lättare fick kontakt med Sixten om jag lyckades få honom att sitta först) och så klickade jag, gav godis, klickade, gav godis, klickade, gav godis o.s.v. När hunden var utom synhåll gick jag vidare.

På detta sätt tränade jag i kanske en vecka, sedan provade jag att (efter att jag gått åt sidan och satt ner Sixten) inte klicka och ge godis. Då tittade Sixten upp på mig, och fick han klick+godis. Han fattade snabbt att han skulle titta på mig när han såg en annan hund. Så låångsamt började jag hålla ett mindre och mindre avstånd mellan hundarna vi mötte, men Sixten fick fortfarande sitta ner. Efter någon månad kunde han sitta ca 10 meter bort från en hund och skvallra, oftast iallafall. Ungefär vid denna tid fungerade det också bra för honom att skvallra gående, om hunden var typ 40-50 meter bort.
Och ja, vecka för vecka så går det helt enkelt att ställa lite högre krav! Nu, efter 3 månader, kan Sixten skvallra gående om hunden är 10 meter bort, eller mer. Om den är närmare så fungerar det att gå ibland, men oftast får jag stanna och sätta ner honom. Han har också automatiskt lärt sig att skvallra på människor, katter och fåglar. Och som ni har sett de senaste dagarna så skvallrar han även på vilt, även om han inte är särskilt bra på att hålla fokus vid sådana tillfällen än.

Det var väl det! Ni får jättegärna fortsätta ställa frågor och be mig skriva om något speciellt, det är bara roligt! Kram :)




Torsdag 9 Februari

Hej och hallå :). Idag är torsdag, och för omväxlings skull har det faktiskt varit en bra torsdag! Jag slutar ju vid 16 på torsdagar så jag brukar alltid vara trött och lite sur när jag kommer hem, men idag var jag på pepp-humör! Så jag tog med mig Sixten direkt efter skolan och åkte med bussen in till centrum. Bussresan gick helt okej, vi har ju åkt buss några gånger tidigare, men eftersom bussen var smockfull så blev Sixten lite stressad.

När vi gick av bussen bar det av direkt till hundrastgården! Där har vi varit 2 ggr förut, men det har aldrig varit några hundar där så det har inte varit särskilt kul. Nu var där en 2,5 år gammal Whippet som kastade boll med sin husse. Jag frågade om jag kunde släppa Sixten, och det gck bra. Ådi, som hunden hette, var lite osäker på hundar, men idag verkade det gå hur bra som helst! De sprang runt - även om Sixten verkade ha svårt att hänga med ;) - och lekte och jagade varandra, och verkade ha jättekul! Efter ca 15 minuter var Ådi och hans husse tvunga att gå, så då stannade jag och Sixten kvar själva och tränade lite :). Det blev inkallning och ställandet som vi tränade! Första gången vi tränade på ställandet där så fick jag säga "stanna" två gånger innan han stannade, men de andra gångerna stannade han direkt :).

Och när vi hade varit där en stund gick vi en sväng runt några dammar innan vi gick till bussen. Bussresan hem gick bättre, då satte sig Sixten i mitt knä självmant (!) och var lugn hela tiden. Och ja, sen vi kom hem vid 17.45 har han varit helt utslagen! Det förstår man ju, så många nya intryck som han har fått idag :).

PUSS!



Lydnadsklass 1

I brist på träningsidéer lade jag in ett inlägg på www.vovve.net där jag efterlyste saker att träna på. Några föreslog momenten i Lydnadsklass 1! Jag var skeptisk, men när jag kollade vad lydnadsklass 1 innehöll för moment så tyckte jag inte att det verkade så svårt. Så jag tänker ge det ett försök! Jag kanske inte lär in apport-bocken då, för jag tänker ju inte tävla. Om det inte visar sig att Sixten älskar lydnad, och är hyfsat bra på det. Då kanske jag köper en apport och förbereder oss för tävlingsstart :D. Men nu gör vi det endast för skojs skull :).

Jag började med ställande idag faktiskt! För er som inte är hundmänniskor, eller helt enkelt inte är så insatta i lydnad, så innebär det att man går med hunden i fritt följ (fot) och så säger man åt hunden att stanna, medans man själv fortsätter gå 10 meter. Sedan vänder man och går tillbaka till hunden.

Jag trodde Sixten skulle följa med mig och strunta i att jag sa "stanna" eftersom vi aldrig tränat på det sättet förut. Men han stannade och stod på samma plats tills jag kom tillbaka! Så just det momenten verkar inte bli några svårigheter att träna in :).

Puss!



Dag 14 – Vilka är dina mål för din hund?

Jag har inte så mycket krav på Sixten, han är ju mest en sällskapshund, och så min "försökskanin" när vi tränar. Men lite mål har jag ändå som jag vill uppnå innan han blir gråhårig! Det största är ju att han ska skvallra på allt. Inklusive vilt! Det där med vilt är inget krav, utan mest ett önskemål. Jag vet ju hur stark hans jaktinstinkt är!
Sedan vill jag gärna ha gått någon agilitykurs med honom, och kanske rallylydnad. Inga tävlings eller tränings-mål där, utan vi kör bara för att det är kul!

Men mitt STÖRSTA mål är att hålla honom lycklig, frisk och tillfreds med tillvaron!


Onsdag 8 Februari

Halli Hallå! Rådjuren har varit i farten igen! Imorse när jag & Sixten gick ut i skogen så ser jag genom träden att 4 rådjur (en mamma, en pappa och två ungar) springer över en tomt. Sixten ser såklart också, och denna gång skvallrade han direkt! När vi gick vidare så skvallrade han inte längre, och han verkade lite distraherad, men han drog inte i kopplet efter rådjuren eller så! Nu var de ju ganska långt borta också, men man blir ju glad ändå :).
När jag skulle hem på lunchen så slutade jag 25 minuter tidigare i skolan så jag hann gå ut dubbelt så länge som jag brukar på lunchen! Det var skönt, både för mig och Sixten :). På lunchen introducerade jag honom även för ett nytt freestyle-trix, nämligen att backa mellan mina ben! Han verkade fatta, så det kommer vi definitivt träna på denna vecka.
Och så nu på eftermiddagen slutade jag 1 timme tidigare (jippi!). Jag gick därför ut extra länge med Sixten, ca 1 och en halv timme :). Det gick jättebra, vi gick ca 40 minuter i skogen med långlinan! Det är synd att vi har så liten skog.. Om man följer en stig så är man ute ur skogen på 15 minuter. Så jag gick helt enkelt 2 varv på en stig, och så stannade jag i en stor glänta där vi tränade i 10 minuter. Allt gick jättebra, men första 10 minutrarna i skogen märktes det att Sixten fattade att han inte var lös. Han är ju inte dum i huvudet :P. Han förstår ju att det bara är ett extra lång koppel, att han inte nödvändigt vis måste vänta på matte för vi sitter ju ändå ihop. Men när jag började kalla in och ställa lite högre krav på honom så blev han plötsligt väldigt noga med att följa mig hack i häl och lyda minsta vink! Så det var ju kul :). Och när vi var ute på gläntan och hade tränat klart (inkallning, fot, stanna kvar) så kommer två småtjejer springande ut från skogen, med en pappa släntrande 20 meter bakom. Sixten sprang direkt till mig och skvallrade :).

Och ja, det var det! Hittills har Sixten då varit ute i ca 2,5 timmar, och det blir ju 20-30 till i kväll. Så dagens motion är inget att klaga på! Jag måste säga att en av de bästa sakerna med hund är promenaderna. Att promenera själv är dötrist, men med en hund att träna och prata med blir det genast mycket roligare! Och det är ju bra för hälsan också 8-).

Puss o kram på er!


Gud vad blogg.se dödar bildkvalitén på ens bilder.. Trots att alla mina bilder är mobilbilder så ser de mycket snyggare ut än såhär när man öppnar de på datorn!



Slapp-tisdag

Tisdag är nu officiellt våran SLAPP-dag! D.v.s. dagen då vi slappar :). Vi går lugna, halvlånga promenader och tränar ytterst lite. Det är nog bra för både matte och hund att ha en sådan dag i veckan!

Så som ni förstår har vi bara tagit det lugnt idag :). På promenaden jag gick nyss hände dock en grej som var jättekul! När vi kom ut på våran uppfart såg jag att det stod ett rådjur på granntomten. Jag tänkte att så fort vi gick framåt och rådjuret rörde sig lite så skulle Sixten se det. Så jag påkallade hans uppmärksamhet och gav honom godis när han tittade på mig, samtidigt som vi gick mot rådjuret. Då stack det iväg, och Sixtens instinkt tar såklart över. Dock är jag snabbare och ropar: "Stanna!", varpå min lilla älskling tvärstannar!! Han får massa beröm och godis såklart :D. När vi gick vidare trodde jag att han skulle få upp något spår eller iallafall titta sig runt efter rådjuret, men icke! Han gick fint och skvallrade på allt&ingenting utan att jag sa något! Så duktig han är, och så stolt man blir!

Nu ska vi fortsätta slappa!

Puss o kram :)


Har färgat håret brunt, hihi ^^. Om ni vill se en bättre bild på hur det blev, gå in på http://pinnelinn.blogg.se

Dag 13 – Hur ofta/länge rastar du din hund?

Jag/vi går ut med Sixten på promenad 4 ggr om dagen. Sedan får han utöver detta en kissrunda på morgonen och en på kvällen. Promenad-schemat ser ut såhär:

07.30 - Promenad på 30 minuter
11.50 - Promenad på 10-20 minuter
15.00 - Promenad på 1 timme
18.00 - Promenad på 30 minuter

Sedan blir det såklart ibland lite mer, och ibland lite mindre. Men vi är rätt bra på att hålla oss till rutinen faktiskt!

Möte med en Grandis

Hejhej! Har lite bråttom, ett teveprogram jag ska se börjar 21.00! Vanligtvis tar det 1-2 timmar för mig att göra allt jag ska vid datorn, nu har jag 40 minuter på mig. Jalla Jalla!!
Idag har det iallafall varit en bra dag, Sixten har varit duktig alla promenader o.s.v. Vi har inte tränat något speciellt utan bara det gamla vanliga liksom.

På långpromenaden i eftermiddags gick vi förbi en tomt där en Grand Danois sprang runt. Jag stannade med Sixten typ 1-2 meter bort och ville inte att han skulle hälsa (även om hunden verkade vänligt sinnad, och det var staket mellan) men på något vis släppte jag väl omedvetet på kopplet lite för plötsligt stod de och pussades genom staketet! Båda blev jätteglada iallafall så jag lät de stå där en stund.. Sen när vi skulle gå galopperade Granden med oss tills hans tomt tog slut ^^.

Puss!

Lite mobilbilder:







Söndag 5 Februari

Hej hallå :). Idag har jag varit borta hos ett par kompisar största delen av dagen, men jag var ute med Sixten i 25 minuter vid 18.15! Det gick bra, jag höll knappt i kopplet alls under hela promenaden :). Vi tränade lite fot (mest "för att", jag känner inte att det finns någon stor anledning till varför han ska kunna gå fot) och inkallning och så. Och när vi kom hem körde vi lite freestyle (slalom, åttan, hoppa genom armar/över ben, hoppa upp på mage) på uppfarten.
Och ja, nu är han helt slut! Han var nämligen ute på en långpromenad runt en sjö med mamma och Sebastian tidigare idag, och dessutom har han busat en hel del med mig, mamma och Sebastian efter middagen. Så han ligger här bredvid mig och sover som en stock!

Igår gick jag ut på förmiddagen ca 45 minuter, vi gick i skogen då han var halv-lös (kommer f.r.o.m nu kalla det "halv-lös" när han har kopplet i marken) och jag satt på en sten en stund så att han fick göra vad han ville. Tränade inkallning så att jag kallade in, gav en godisbit och släppte iväg honom igen.
Resten av den promenaden gick jättebra :). Minns inte så mycket detaljer, minnet är bra men kort ;). Imorgon börjar iallafall en ny vecka, med nya tag!

Ha de så bra!


Puss!



Dag 12 – Vart sover din hund?

Han sover tyvärr inte i sängen :(. Iochförsig sover han inte ens i mitt rum (han sover i mammas rum på övervåningen eftersom hon kissar honom på morgonen) men det hade ju varit mysigt om jag ibland vill ha honom nere hos mig liksom, ifall han ville sova i sängen. Men nepp, han kan ligga och mysa ett par minuter max, sen går han ner och lägger sig i sin korg, eller under sängen. Korgen står i mammas rum på nätterna och i "stora" hallen (inte där man hänger av sig jackor m.m.) under dagarna. Han får inte vara i mammas rum när han är ensam nämligen.

Sen händer det ofta att han sover på ryggstödet i soffan, likaväl som han sover i själva soffan bland kuddarna :). För övrigt brukar han slå sig till ro där flocken är!

Kul inlägg, visst x)?



Dag 11 – Hur ser en dålig dag ut?

Motsatsen till förra inlägget!! Till exempel:

Vi vaknar och jag råkar försova mig lite, hinner bara gå ut typ 20 minuter. Sixten lyssnar inte och nosar på varje grässtrå vi passerar. När jag går hem på lunchen har lektionen dragit över så jag hinner bara släppa ut honom på tomten.
Jag slutar sedan sent på eftermiddagen och ingen annan har hunnit hem, så Sixten har behövt vara ensam ca 6 timmar sammanlagt. Går ut 50 minuter, med mycket seg tempo. Sixten "ska bara" hela tiden, och att springa lös är det inte tal om. Han nosar och verkar ha knäck i lurarna hela promenaden. Dessutom glömde jag både vantar och godis hemma, så fingrarna är som istappar och jag har inget att belöna med (utom rösten och lite klappar) när Sixten skvallrar på hundar så han tröttnar efter ett tag och drar mot hundarna vi möter istället.

När vi kommer hem släpps Sixten ut på tomten en stund, men vägrar komma när vi ska gå in. Så han får vara där en stund medans jag står i dörröppningen och väntar. Försöker 15 minuter senare, då kommer han motvilligt. Kvällspromenaden går sedan lika dåligt som tidigare promenader, och klickerträningen fungerar inte.

Detta exempel inträffar otroligt sällan, typ nån gång varannan månad kanske. Jag drar ju till med det värsta tänkbara, men som ändå är realistiskt liksom ;)

Dag 10 – Hur ser en bra dag ut?

En bra (var)dag ser ut ungefär såhär:

Jag vaknar tidigt och hinner därför ta med Sixten ut på en längre prommis. 40-45 minuter typ. Vi tränar ganska mycket, och kopplet kan släpa i marken eftersom han verkar så lyhörd. När vi kommer hem busar vi runt i snön på tomten, och han kommer glatt utan krångel när vi ska gå in. Han får ett tuggben och går och lägger sig medans jag går till skolan.

När det blir lunch går jag hem för att ta ut Sixten, men då har tydligen Sofie fått sluta klockan 11 och är redan hemma. Sofie kan då ta ut Sixten på en mellanlång promenad (30-35 minuter) och hålla honom sällskap resten av eftermiddagen. När jag kommer hem vid 14-15 går jag och Sixten till fälten där han får vara lös. Han lyssnar jättebra och trotsar ingenting. Han går resten av promenaden i bra tempo utan att nosa allt för mycket, och om vi möter hundar så funkar skvallret bra.

När vi kommer hem efter en promenad på 1 timme och typ 20 minuter får han ett godissök på tomten innan vi går in och vilar. Han leker inne med min lillebror en del på eftermiddagen, och innan middagen klickertränar vi lite freestyle. Mamma eller jag tar ut Sixten på en 30-minuters kvällspromenad och det fungerar förhoppningsvis bra även om vi möter hundar och/eller katter. Han får hoppa och klättra lite på skolgården och springa lite på fotbollsplanen, blandat med inkallningsträning. Sedan tar vi det lugnt resten av kvället!


Detta händer ju inte flera gånger i veckan precis, att dagen blir exakt såhär menar jag. Men nån gång ibland lyckas man få till det!

Frågestund svar!

Har fått tillräckligt många frågor för att kuna svara på alla i ett inlägg! Kul att så många engagerade sig! Här kommer det iallafall:



Vilken belöning använder du dig av och vad är mest effektivt när ni tränar att skvallra? Hur gör du när det inte fungerar alls men måste passera den mötande hunden?

SVAR:
  Hej! Jag använder mig bara av godis, det är den enda belöningen som är intressantare än mötande hundar. Utomhus bryr han sig inte om leksaker, och när en hund går förbi spelar det ingen roll hur mycket matte än tjoar och stojar. Godis ska det vara! Det funkar med vanligt djurbutiks-godis, men eftersom han lätt tröttnar om man använder sig av samma godis-sort för mycket så varierar jag med ost, skinka, köttbullar, skinkost (MYCKET uppskattat!) och lite annat som Sixten gillar :).

När det inte fungerar alls (det händer typ aldrig, har bara hänt nån gång), alltså när han blir HELT blockerat, så brukar jag sätta mig på huk bredvid Sixten, hålla honom i selen eller över bröstkorgen, och försöka påkalla hans uppmärksamhet. Minsta ögonblick av kontakt belönas då!


Vad tycker du om Cesar Milan?

SVAR:
  USCH säger jag! Hans metoder går som alla vet ut på att man ska vara dominant och att hunden ska underkasta sig, hamna lägst på rangskalan. Jag har nu efter mycket läsning (av riktig fakta!) insett att det inte ens existerar någon sorts rangordning i olika flockar och grupper, så det är omöjligt att hunden skulle försöka dominera och klättra upp på "rangskalan". Så himla löjligt. Ni som inte tror mig kan läsa denna artikel: http://www.dogma.nu/artiklar/den-missuppfattade-dominansen

Och att folk försvarar hans våldsamma metoder med att "det är ju nödfall!" håller inte alls. Kolla på en annan känd TV-instruktör - Victoria Stillwell. Hon har lika svåra hundar att tampas med, men hon löser de mycket bättre än Cesar Milan genom positiv förstärkning och riktig träning. Jag avskyr Cesar och allt som han står för!


Föredrar du tik eller hane? Har du något önskemål på om din nästa hund ska vara hane eller tik?

SVAR:
Nä, jag föredrar inget av könen framför det andra. Jag går på individ! Vi valde en hane (Sixten) för att vi ville slippa löpen, och hanar skulle tydligen vara en enklare första hund hade vi hört. Nu inför nästa hund ska vi gå på individ helt och hållet, men om det står mellan en tik och en hane så blir det nog hanen. Det är ju ändå 3000 kronor extra som går för att kastrera Sixten om vi väljer en tik.


Hur "kom du in i hundvärlden"? Hur fick du reda på hundsport osv? :)

SVAR: Ja, det var faktiskt mest genom www.vovve.net måste jag säga! Även om det är ett väldigt jobbigt forum (kryllar av besserwissrar och personliga påhopp) så har jag genom det forumet fått veta en väldans massa saker! I början var jag ju intresserad av agiity (det såg ju så kul ut :P) men sen började jag surfa runt på olika forum och bloggar och ju mer jag läste, destor mer insåg jag hur lite jag visste. Hundar blev mitt liv typ och varje minut jag satt framför datorn ägnade (ägnar) jag åt att söka upp olika saker jag undrade om hundvärlden. Då fick jag upp ögonen för en massa nya sporter, och jag samlade "på vägen" även på mig en massa kunskap!


Skulle du vilja ha något mer husdjur utöver hundar?

SVAR:
Nja, inte just nu. Har inget behov av något annat. Gnagare är supertråkiga, det kommer jag aldrig vilja ha. Katter kanske jag skaffar när (inte om, NÄR) jag flyttar ut på landet, men det är inget måste. En eller flera hästar är dock ett måste! Jag slutade ju rida för 1-2 år sen och jag saknar hästarna supermycket. Har inte tid nu, men jag kommer definitivt ta upp det igen om några år!


Är det som du trodde det skulle vara att ha egen hund?

SVAR:
Nej verkligen inte! Det är SÅ MYCKET BÄTTRE! Jag trodde ärligt talat att det skulle bli liite långtråkigt när vardagen kom igång, men jag fullkomligt älskar det! Okej, jag hurrar inte över att gå ut på långpromenad i snålblåst och spöregn, men herregud var värt det är! Allt annat med hund är så himla kul! Hundar är mitt liv, och ett liv utan hundar är knappt ett liv. Jag skulle offra en hel del för Sixten, och livet med hund. Dessutom är ju Sixten den bästa kompisen man kan önska sig!


Vilket "hundjobb" skulle du helst vilja försörja dig med?

SVAR:
Att driva ett hundcenter, helt klart! Kurser, privat träning, pensionat, dagis, kennel - allt i ett! Kennel kommer jag definitivt ha någon gång i livet ändå, inget snack om saken. Om det blir när jag är 30 eller 65 vet jag inte, men det är en dröm som ska besannas!


Vad är mest motiverande för Siggepigge?

SVAR:
Gott godis - helt klart! Leksaker och bus tröttnar han på efter ett par vändor, men en köttbulle gör han vad som helst för!


Hur började du öva skvallerträning?

SVAR:
Jag läste denna artikel: http://evabodfaldt.com/artikelsida.asp?intArticleID=9! Otroligt bra, i den står det varför och hur man ska göra för bästa möjliga resultat :D. Som du kanske har läst så har vi på 3 månader kommit väldigt långt genom att följa hennes (Eva Bodfäldt) metoder :).


Dag 9 – Hur är din hund i hundmöten?

Jaa, ni som har följt bloggen sen i somras vet ju! Sixten är omöjlig vid hundmöten :P. Eller nej, han var omöjlig. Han blev så överlycklig av att se en hund att han blockerade sig helt och bara fokuserade på att komma till hunden. Efter att hunden passerat så var han närmast omöjlig att få därifrån.

Nu har jag, sedan slutet på Oktober 2011, hållt på med skvallerträning! Det har fungerat mycket effektivt, och på dessa 3 månaderna har vi kommit så långt att han kan passera en hund i fotposition när den är ca 7-10 meter bort eller mer. Om hunden är närmare än så kan han bli lite för distraherad, och då måste jag helt enkelt stanna och så får han skvallra från sittande position. Men det går bättre och bättre trots nära avstånd nu för tiden! Och så, som med all träning, så har han sina sämre dagar där med ;).

Jag räknar med att han kan passera vilken hund som helst utan problem i sommar. Vi har ju 5 månader på oss till dess, och med tanke på att han förbättras i en sån rasande fart nu så borde det inte vara några problem ;D.


GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN! HÄR HITTAR NI INLÄGGET!


Glöm inte frågestunden :)

Tänkte bara påminna om frågestunden! Den håller på till på fredag, kör på :). Har bara fått frågor från 3 personer än så länge! HÄR hittar ni inlägget!
 


Ja, och så till dagen då :). Gick ut på morgonen, 25 minuter typ. Det var som vanligt med aktiveringen och träningen, blablabla.. Sen efter skolan tänkte jag gå till rastgården i centrum, men det är en promenad på 30 minuter dit och jag missade bussen så jag sket i det :P. Det får bli en annan gång helt enkelt! Istället gick vi en 45-50 minuters prommis i rask takt med mycket träning och lek! Sixten var på bushumör så vi jagades och höll på en del :).

När vi kom hem tänkte vi vänta på mamma och Sebbe (mamma hämtade Sebbe på dagis) så vi var ute och rullade i snön på tomten ;). Vi var där ute säkert 15-20 minuter och tränade inkallningar med lek som belöning osv. Sen tröttnade vi och gick in och väntade istället :P.
O ja, det var väl typ dagen! Efter det gick ju jag hem till pappa och Sixten stannade hos mamma :).

PUSS!

Dag 8 – Ditt favoritutseende på hundar?

Ja, förutom Westiens URGULLIGA utseende, så är jag inget fan av strävhåriga raser. Airedaleterrier, Irländsk terrier och Border terrier - Nej tack!



Mitt absoluta favoritutseende på hundar är slanka, korthåriga, långbenta och ståtliga hundar. Dalamtiner, Dobermann, Rhodesian Ridgeback o.s.v. det är något med de som tilltalar mig! Schäfer är också en utav de allra finaste hundarna enligt mig.


Sedan är det ju faktiskt svårt att peka ut ett utseende.. Alla hundar är ju fina på sitt sätt! Jag älskar ju också "nallebjörnar" så som Finsk Lapphund t.ex, och "krullhundar" som pudel och lagotto är superfina!




GLÖM INTE FRÅGESTUNDEN! HÄR HITTAR NI INLÄGGET!

RSS 2.0