Frågestund!

Tänkte ha min första frågestund :D. Nu i ett par dagar får ni chansen att i en kommentar fråga vad ni vill som rör Sixten, och mitt liv med honom! Jag kommer sen välja ut vilka frågor jag vill ha med och svara på de i ett videoinlägg :). Kommer inte publicera kommentarerna!


Löptikar...

Idag skällde Sixten för första gången på en hund. Det var en border collie-tik som löpte som gick förbi 1 meter i från oss. När jag höll honom tillbaka för att lugna honom gnällde och skällde han jättemycket på tiken.. Blev helt chockad, han har ju aldrig skällt på en hund förut! Så det blev ju inte så mycket skvallerträning på den hunden...
Men annars går skvallerträningen verkligen framåt, häromdagen mötte vi den där strävhåriga schäferblandningen igen, det gick super! Vi gick med 5 meters mellanrum och Sixten skvallrade jättebra under gång! Alltså jag behövde inte stanna och sätta ner honom! Sen går det ju inte alltid så bra, men det märks ju att det går bättre o bättre :D.

O imorrn, om jag har lite tid över efter skolan och så, tänkte jag träna lite på slalom mellan benen med Sixten :D. Vi har ju inte gjort det på ett tag :O. Kan ju vara bra för Sixten att bli lite påmind ibland ;). Kanske filmer och visar er här på bloggen!

Puss och hej hörrrni :)


Lite allmänt om hundsport

Satt o funderade på vad jag egentligen vill göra med Sixten, och på vilken nivå..

Agility
Vill gå kurs i vår, men eftersom jag har rätt många viktigare kurser (se "Olika Kurser") som jag vill gå under 2012 så blir det nog ingen Agility-kurs förrän våren 2013. Det är ju faktiskt inte bråttom, och tills dess kan vi ju fortsätta träna hemma på tomten! Förhoppningsvis blir det nån gång någon (liten) tävling också. Kommer inte super-satsa på denna sport, det är bara för att jag vill ha kul med min hund :).

Spår
När Sixten är stor tänkte jag gå någon viltspårs-kurs. Personspår tyckte varken jag eller Sixten var sådär superkul, men viltspår kanske är roligare! Om vi fastnar för det så kanske vi fortsätter lägga något spår då och då här hemma också. Men inte tävling..

Tävlingslydnad
Kommer nog inte gå någon kurs i detta, för jag har verkligen inga höga ambitioner inom detta. Det är nog med sen när Sixten är stor och jag inte har något annat att träna som jag kanske försöker lära Sixten lydnadsklass 1, för aktiveringens skull (och för skojs skull).

Olika kurser
I vinter/vår ska jag gå en kurs i Hundmöten och förhoppningsvis även en kurs i Anti-jakt. Till sommaren/hösten 2012 kanske det blir en kurs i Följsamhet/Kontakt också. Och så nån gång under 2012/2013 ska jag väl gå en vardagslydnadskurs också, mest för skojs skull!

Ja, då vet ni det :)


Hundlista!

Första hunden du minns: Yankee, världens bästa schäfer ♥
Hur gammal var du när du fick en egen hund? 14 :)
5 hundraser du gillar? Schäfer, Border Collie, Finsk lapphund, Keeshond, Lagotto

Hur många...
hundkoppel har du: 2; 1 som vi fick av uppfödaren och så det som vi använder nu (och alltid använt)
hundhalsband har du: 1, används bara till kvällskissen
hundselar har du: 1, används alltid!!
godisbagar har du: 1 (används aldrig längre)
tuggben har du: Många!
pipleksaker har du: 4 kanske
hundbäddar har du: 1
Dressyrhjälpmedel har du: 1, klickern
Vilken färg var ditt första hundkoppel: Svart med reflex i
Vilka färger har dina nuvarande hundkoppel: Svart med reflex i :p
Vilken färg har hundmatskålarna: Silver

~ Vad har du provat på i hundvärlden ~

Agility [x]
Freestyle [x] (freestyle-inspirerade trix mest)
Rallylydnad [ ]
IPO [ ] 
Weightpull [ ]
Positiv förstärkning/IMMI [x] 
Brukshundsklubben [ ]
Klicker [x]
Badat med hund [ ]
Viltspår [ ]
Personspår [x] (på hobbynivå)

Utställning [ ]
Hunden har rymt [x] (stuckit efter rådjur)
Åkt bil med hund [x]
Flygit med hund [ ]
Uppvisning [ ] - ?
Lydnadskurs [ ]
Nyttosysslor [ ] - ?
Tävlat i lydnad [ ]
Tävlat i weightpull [ ]

~ Ditt hundägande ~

Har du gått hundkurs
: Ja!
Vad för slags kurs: Valpkurs
Hur många promenader får hunden per dag: 4 (inte inkluderande kissrundor)
Hur länge brukar ni vara ute totalt: Sammanlagt på en dag ca 2 timmar
Använder du värme-/regntäcke på din hund: Nej

~ Tokigheter ~

Skäller din hund åt andra hundar
: Nej och det är jag glad för!
Drar hunden mycket i kopplet: Väldigt sällan
Har ni blivit attackerade av en annan hund: Nej
Har hunden fått dig att ramla: Nej, haha


~ Upplevelser ~

Har du övernattat med din hund: På en camping, ja :)
Har du varit på picknick med din hund: Japp!
Har hunden lekt i en hundgård: Nä eller vi va på en rastgård idag men det var inga hundar där! 
Har du gått på hundläger: Nepp

Blivit mycket uppdatering idag, kommer dock antagligen inte bli så mycket i veckan! Mycket plugg osvosv ;)
Men puss o ha en najs söndag hörrni!


Stormig Söndagskväll

Det är ju väärldens oväder ute, precis som i resten av landet. Tror dock vi klarar oss lindrigt här i Stockholm jämfört med skåningarna :O.

Men iallafall, det bullrar väldigt mycket utanför oss, och Sixten har inte ens reagerat! Skönt :). Han ligger och tuggar på ett (vad det verkar) oändligt ben och har det bra! Mamma har varit ute på kvällsprommis och så, så nu är det bara att ta det lugnt hela kvällen för Sixten.

Hade gött i stormen!


Älskar dig Sixten ♥

Aah vad livet känns härligt just nu! Endast 3 veckor kvar av skolan, huset doftar pepparkakor & lussebullar, det är mörkt och mysigt och JAG HAR VÄRLDENS BÄSTA HUND ♥. Han ligger här och sover i soffan, tätt tryckt intill mig emd huvudet i mitt knä :'). Dessutom är jag glad därför att han är så duktig! Idag var ju vi i centrum och tog oss en titt på rastgården där. Den var väldigt lerig (det har ju regnat en del) men annars var den bra, den var stor nog att hunden skulle kunna springa av sig och där fanns ett picknickbord och en papperskorg. Vi stannade där en kvart kanske, han var lös såklart. Inga andra hundar kom, så förutom att han fick springa av sig och vi lekte så tränade vi lite! Passade på att kalla in honom då och då, kan tvärvände mot mig varje gång :D. Har ju tränat väldigt mycket inkallning senaste veckorna, mest på koppelpromenaderna. Verkar som om det har gett resultat! Och våran lösträning (har ju tränat på att han ska ha koll på mej under promenaderna, med koppel på då) verkar också ha gett resultat. När vi kom mer än 10 meter ifrån varandra kom han rusande som ett skott och höll sig nära mig :D. Blir jätteglad när man märker att träningen funkat!

Dock hade promenaden en down-side också... Mötte först en hund på väg till rastgården, den skvallertränade vi på och allt var bra. Men sen när vi gick hem från rastgården var godiset slut, och då mötte vi såklart hundar hela tiden! Otur :(. Han skvallrade självmant först, men när han inte fick annan belöning än beröm och kel så sket han i det och ville fram till hunden istället :(. Jaja, får hoppas att det inte gjorde att han glömde allt vi har tränat på inom skvallerträningen..

Nu efter 1,5 timmes promenad, 15 minuters lek i rastgården, en dusch och mycket drickandes ligger Sixten helt utslagen! Hej hopp :)

På väg till rastgården!




Rastgården:












Full fart!




På väg hem igen :)

Svar till Josefine!



SVAR: Göra vad? Agility menar du? Ja det har inte varit så där jättemycket träning. Med tunneln började jag med att locka in honom i den lite försiktigt, efter första gången rusade han fram och tillbaka i tunneln av ren lycka ^^. Hopphindret behövde jag inte lära honom, jag har tränat på kommandot "hopp" i skogen genom att säga hopp när jag lockar över honom över fallna grenar m.m. Slalomhindret kan han ju knappt än så det tänker jag inte kommentera :P.

Din andra fråga förstår jag inte, även om jag blir smickrad! Syftar du på någon speciell video eller bara allihopa? Ja, jag har letat runt på nätet efter hur man lär hunden olika saker, och frågat hundkunniga i min närhet. Vissa grejer har jag "kommit på" själv också eftersom de verkat logiska.
Jag behövde inte övertala min mamma alls (mina föräldrar e skilda och Sixten hör till mammas sida), hon har alltid velat ha hund. Vi har bara inte haft tid! Men så en dag insåg vi att nu var ju tiden som var perfekt för en hund! Men om du vill övertala dina föräldrar; Läs hundböcker, gå ut med grannhundar, sköt sysslor + läxor och visa att du verkligen kan ta ansvar! Sen är det ju viktigt att du/ni faktiskt har tid att gå ut med hunden 3-4 ggr om dagen och att ni kan fixa så att hunden inte behöver vara ensam mer än 5-6 timmar per dag osv..

Hoppas det hjälpte :). Ställ gärna fler frågor!!


Inte långt inlägg..

Har inte så mycket att säga helt enkelt :). Men efter skolan gick vi en halvlång promenad, 45 minuter ungefär. Dock hade vi ganska mycket aktivering (hoppa över stockar, hoppa upp på stenar, hålla koll på mig när jag bytte riktning hej vilt, stanna kvar medans jag frestar med godis eller något annat kul osv osv!) så jag tror det kompenserade promenadens längd! Nu här hemma har han fått en liten problemlösning, det tog väl 10 minuter kanske för honom att lösa problemet. Jag lade en godis under en kökshandduk och så fick han helt enkelt försöka få upp den!

Nu ligger han och tuggar på en leksak :). Puss!

Btw, skvallerträningen går super :D. Han skvallrade självmant på en hund idag, innan jag såg den ens!!


Ganska gammal bild..


Sovmorgon för människan!

Jupp, idag har jag sovmorgon i skolan till 10.00! Har ju det varannan tisdag :)). Var nyss ute på en 30 minuter lång prommis med lurven här, och nu har han fått en ben som han ligger och gnager på. Idag kommer han alltså inte vara ensam allt för länge, tror mamma kommer hem halv fyra typ. Alltså, eftersom jag går hem på lunchen, så blir han ensam fyra och en halv timme ungefär :). 1,5 på förmiddagen och 3 på eftermiddagen!

Nä nu ska jag gå! Puss o hej :)


Dag 20 – Ditt mål för 2012

Har inte så många mål faktiskt! Har bara ett bestämt just nu:

Skvallerträningen
Vill att Sixten ska kunna gå förbi en hund med 1 meters avstånd och behålla ögonkontakten med mig hela tiden om jag ber om det ungefär till Februari/Mars 2012. Till sommaren 2012 vill jag att han ska strunta i katter och fåglar på samma sätt. Har inte så höga krav på dethär med skvallerträningen på rådjur, eftersom han har vääldigt mycket jakt i sig. Går det inte så går det inte! Men om det visar sig vara möjligt att träna bort detta så räknar jag med att den träningen är klar till hösten/vintern 2012!

Sedan så vill jag ju att han ska vara någorlunda bra på agility till hösten 2012, men det är ingen direkt mål jag har satt upp. Agilityn är ju mer som en hobby vi kommer hålla på med :). Som sagt, det enda jag faktiskt har ett mål med just nu är skvallerträningen.

Kram :)

http://weheartit.com
2241486421_0e2634b2d4_large


Hoppas ni orkar läsa mitt svammel ;)

Det kommer bli dåligt med uppdatering denna vecka! Har en massa att göra och hålla i skallen, alldeles för mycket för att komma ihåg eller orka blogga... Men till helgen blir det bättre :).

Idag blev jag glatt överraskad! Var ju ute med Sixten på 1-timmespromenaden efter skolan, och så ser jag att en schäferblandning kommer gående mot oss, 50 meter bort kanske. Sixten har inte sett hunden än, men jag försöker kvickt tänka ut hur vi ska göra för att få lite större avstånd än 2 meter från hunden när den passerar. Detta var en smal gångväg vi gick på, utan möjlighet till större avstånd, så jag fick helt enkelt hoppas på det bästa. Satte ner Sixten och påkallade hans uppmärksamhet. Han satt med ögonkontakt och fick belöning i form av små korvbitar när hunden närmade sig. Han såg hunden, men hans reaktion blev istället: "En hund! Just det, då skulle jag ju titta upp på matte!!" Så trots att hunden gick förbi, så nära att t.o.m. JAG kunde känna luken av den, satt alltså Sixten fint med ögonkontakt nästan hela tiden! En eller två gången gav han hunden en blick, men tittade snabbt upp på mig igen som om han "kom på sig själv" eller vad man ska säga. När hunden var kanske 20 meter bort åt andra hållet gick vi vidare utan svårigheter!

Blir bara så glad när sånthär händer! Även om vi har lång väg kvar av våran skvallerträning, och säkert kommer drabbas av ett par bakslag längre fram, så ser man ju verkligen att träningen ger resultat! Det får en verkligen att bli motiverad till träningen, till skillnad från om man inte hade sett någon förbättring vid hundmötena vid detta laget.

Nog med träningsbabbel! Här hemma har det busats en del med Sebbe men även med mamma och mig själv :). Sixten är riktigt duktig på att fånga leksaker med munnen nu, om man kastar de! Och ja, det blir inte så speciellt såhär på vardagarna. Man gör ju mest saker på helgerna liksom :). På söndag t.ex ska jag gå till en rastgård i centrum, har aldrig varit där :). Nej men det säger ju sig självt att man har mer tid till lite längre träningpass och långa utflykter på helgerna..

Nu ska jag tagga off ;). Puss o hej!


Vilde krut!

Hej :). Sitter och äter glass med en dreglande hund troget vid min sida, haha ^_^. Vi var ute vid 13-14 typ - det gick piss och skit! Han gillar ju inte att gå i regn -.-. Vissa dagar verkar det funka, men de senaste dagarna då det har regnat så har han varit omöjlig. Vägrat gå, stretat emot och när han väl gått så har han sölat som en snigel!
Men nu på kvällen gick jag ut tillsammans med Jennifer och hennes Kelpie-valp Krut! Då gick det minsann bra ;). Krut är jäättesöt, 4-5 månader tror jag han är. En riktig vilde, hihi! Men det var kul, mycket hundprat blev det!

Och nu har Sixten ätit, han åt så snabbt att han kräktes upp lite vatten efter :(. Nuffen, han får sluta ha så bråttom!
Nu ska vi ta det lugnt resten av söndagskvällen, och så får vi se vad vi hittar på för kul imorgon! Om vädret tillåter kanske jag går till centrum till rastgården där, har aldrig varit där nämligen.

Puss, vi hörs!

Ungefär såhär kommer Krut se ut om något år:

Nosen i knävecket

Hej hallå :). Mysig hemmadag idag! Är inte helt frisk än, men dagis var ju ändå stängt så jag hade varit hemma vilket som..

Vid lunch ungefär gick jag o Sixten ut på en prommis, kanske 50 minuter eller så. Det var jätteskönt, inga andra ute liksom! Hade med en tennisboll som belöning (har för övrigt mycket oftare lek som belöning nu för tiden!) och det fungerade super :). Vi tränade inte så mycket, men lite inkallning, lite fot och sådär! Den vanliga "lös-träningen" liksom ;). När vi var i skogen busade vi till det rejält, släppte kopplet så att det skulle bli lättare. Vi sprang runt och kastade boll och lade oss och brottades och hade oss :). Riktigt gosigt!

Sista biten i skogen, när han var helt uppsprallad och bara drog i kopplet, provade jag att släppa det och stanna. Han blev helt förvånad och kom trippande tillbaka till mig. Gick vidare och då var han som förbytt mot vad han varit innan, i koppel! Han gick fint med "nosen i knävecket" d.v.s snett bakom mig och tittade hela tiden på mig :). Passade på att göra lite övningar, typ när han stannade till för att kissa gick jag snabbt längre fram för att kunna kalla in när han ändå rusade mot mig! Sen när jag tagit tag i kopplet igen fick han leka med bollen, så att han inte börja associera kopplet med tråkigt.

När vi kom hem fick han springa på tomten, slängde ut några godisar som han fick leta efter. Jag och Mamma skulle ändå plocka in agilityhindrena och lite annat till garaget!

Nu ska Lill-Putte här ut och kissa :). Chao!



Upp med händerna!!

Boll-trubbel

Igår låg Sixten och var mycket konfunderad över hur han skulle kunna leka med båda bollarna..










Dag 19 – Varför har du hund?

Men därför att det är så jävla kul! Man har någon att ösa kärlek över, som dessutom öser kärlek tillbaka. Allt är så sjukt roligt med hund! Promenera, leka, träna osvosv. Jag vet inte riktigt, men hela hundlivet är bara fantastiskt. Det är en hel livsstil liksom. Älskar hundar och allt som har med de att göra. Kommer som sagt aldrig leva utan hund igen! ♥


Villkorslös kärlek

Såna här gånger är hundägandet verkligen det bästa som finns! Iochförsig är det nästan alltid det, men som ni andra hundägare vet finns det stunder då man bara vill slita av sig håret i förtvivlan..

Iallafall, var ju ute på en ca 30 minuter lång kvällsprommis med snuffen, det gick faktiskt bra trots sjukdom! Men vi stannade iallafall till på skolgården som vi bor i princip granne med, det var mörkt och inte en kotte var ute. Varken hundar eller människor syntes till. Så även om jag inte vågade släppa Sixten helt lös, om det skulle komma en hund eller så, så släppte jag iallafall kopplet i marken. Vi tränade inkallning, följsamhet, stanna, stanna kvar och gå fot. Allt gick så himla bra att jag ville börja gråta :'). Även när vi gick vidare på promenaden hade han full fokus på mig och varje gång han stod och nosade lite väl länge (hände väl två gånger kanske) släppte jag bara kopplet och gick vidare. Då rusade han efter nästan i panik och gick flera gånger även in i fotposition direkt! Min älskling :'). Det var en riktigt kul promenad, när vi var på skolgården blev det ju också en hel del lek! Där finns en "hinderbana" med däck, stubbar och stockar. Där fick Sixten klättra och springa, och jag sprang med såklart! Vi sprang även runt och bara jagades och lekte, såna stunder värmer verkligen hjärtat! Älskar våran hund så att det värker, han är bara bäst! Att han är lite ouppfustrad då och då gör ju honom bara till den Sixten jag älskar så mycket! Och jag tror att han uppskattar mig också, lite åtminstone ♥.

Alla som älskar sina hundar villkorslöst räcker upp en hand! *sträcker upp handen*



↓ GLÖM INTE ATT KOMMENTERA NEDANSTÅENDE INLÄGG ↓

VAD VILL NI SE!

Behöver nya idéer! Känner att det har varit tomt på videos här ett tag, men det är ju ni som ska se dom så kommentera på! Vad vill ni se? Här är lite exempel för att hjälpa er på traven, men alla förslag är välkomna!

- Något nytt trix (men du måste komma på vilket isåfall!)
- Fotgående
- Inkallning
- Slalom mellan benen (jag tar ju aldrig tag i detta..)
- Stanna kvar
- Apport
- Något annat nytt att lära Sixten

Men som sagt, ni får såklart föreslå vad som helst, det behöver inte stå på förslags-listan!

Langar väl in en gammal video så länge, när jag och Sixten tränade ögonkontakt/att be om lov. Han var blott 4 månader här!


All denna träningshysteri

Är ju inne på www.vovve.net rätt mycket och läser i forumet framförallt. Jag blir verkligen lätt påverkad av allt människor skriver, kanske främst för att alla verkar framstå som mycket erfarnarne än jag. Måste sluta påverkas så lätt, eller sluta vara inne på såna forum... Tack vare det som står där, så bygger jag upp en sorts stress hos mig själv över att jag måste tränatränaträna tills Sixten lyder minsta vink. Själv tycker jag egentligen att det viktiga är en god relation till hunden, och att hunden är trevlig och mår bra. Inte att den kan en massa kommandon, att den går fint i koppel, eller att den kan gå lös utan att dra efter vilt. Självklart är det kul och bra att träna hunden på alla dessa saker, men det man läser i dessa forum får en att tro att det är strängt tabu att ha en hund som inte kan precis allt. Och också att det är strängt tabu att man själv inte har så stort behov av att lära hunden preciss allt. Att man inte vill spendera hundens 13 år till att hårdträna varje dag tills den faktiskt är den där drömhunden som kan allt, att man kanske vill njuta däremellan också, och ha en hund för att det är kul! Nej, det verkar inte acceptabelt för de flesta av dessa hundfantaster.

Jag kan säga en sak: Jag tänker från och med nu ta det lugnt! Inte ha så jäkla höga krav på att allt måste vara perfekt.. Och de saker jag faktiskt vill att Sixten ska kunna har jag ju faktiskt flera år på mig att träna! Allt måste inte gå på en vecka. Han är perfekt som han är, jag älskar honom oavsett om han inte kommer på inkallning när ett rådjur rusar förbi (även om jag aldrig skulle släppa honom lös förrän jag vet att han inte sticker efter vilt).


Dag 18 – Tik eller hane?

När vi köpte Sixten valde vi hane för att slippa löpen och så, vi diskuterade det egentligen inte speciellt mycket. Det kom väl upp någon middag och det föll sig naturligt att alla ville ha hane, av någon anledning.

Men nu när vi ska välja nästa valp så har vi sagt att vi ska gå på individ, och inte bestämma kön innan vi kommer dit. Om vi faller för en tik, ja då får Sixtens kulor åka helt enkelt ;). Har iallafall sagt att jag nog ska ha tik själv när jag köper egen hund, eftersom alla hundar vi haft hittills har varit hanar! Men man vet ju aldrig vad som händer :).

Föredrar iallafall inget kön framför det andra, utan tycker att individen är det som räknas! Men självklart har ju båda könen fördelar; hanar löper inte, men tikar blir heller inte galna när de känner löpdoft. Och med tikar slipper man stressandet som markeringen medför.. Man kan hålla på sådär i evigheter ^^


En liten flicke-hund :')

Stackars bebbe :(

Hej :). Jag o Sigge ligger här i soffan, jag e sjuk och han sover! Kommer inte bli några långpromenader idag, iallafall inte från min sida... Men runt kvarteret ska jag väl orka med, för hans skull!

De senaste dagarna har sett i princip likadana ut; Vaknat 6.30, gått ut 30 minuter med hunden, gått till "jobbet", gått ut 15 minuter med Sixten på lunchen, kommit hem 16.00, gått ut 1 timme.
Tycker synd om Sixten som får va hemma själv så mycket när jag praoar, men nu är det ju slut med det :). Är ju hemma idag, och även om jag är frisk imorrn så är dagis stängt! Dessutom är även både mamma, sebbe och Sofie lediga - så det blir som 3 dagars helg (4 för mig). Men tycker ändå synd om honom p.g.a de dagar som har varit med all ensamhet :/.

Har ju blivit skvallerträning som stått i fokus även denna vecka, och man ser tydliga framsteg - även med mamma & Sofie :D. Enda gångerna då han har svårt att sitta stilla och hålla ögonnkontakten är då vi möter Kelpien Krut eller grannens bicon frise, han har nämligen fått leka med båda dessa flera gånger.. Krut är dessutom valp!! Men det funkar nog det med snart.

Puss!


Dag 17 – Ditt favoritminne med din hund

Det finns ju så himla många fina minnen, kan inte komma på något som är "bäst". Eller jo, det kan jag ju. Dagen då vi hämtade hem honom! Han låg och sov, kolugn, mellan mig och Sofie. 3 timmars bilresa och han sov 90% av tiden ^_^. Det hade ju inte riktigt gått upp för mig att han var våran hund, men känslan fanns där ändå: Här ligger VÅR hund!  Nu kan jag knappt fatta hur det kändes utan hund, vad gjorde man hela dagarna?! Nu är ju Sixten verkligen en del av vardagen, han "bara finns" liksom. Att ha hund är inget val längre, det är ett måste! Det är ingen hobby, det är en livsstil! Kommer aldrig leva utan hund igen, det är en sak som är säker...

På hemresan 27 Maj 2011


Skamvrån!

Haha, såhär gör Sixten när han vet att han har gjort fel:



Hihi skämt å sido, han låg såhär, intryckt mellan soffkuddarna, och tittade på något på golvet. Spinder kanske, vad vet jag?

Dag 16 – Visa en rolig bild på din hund

Den klassiska :)


Grisöra debut

Efter promenaden fick Sixten sitt första grisöra :). Det tog väl slut på 20 minuter kanske, och oj så gott det var tyckte Sixten!


Success!

Hej :). Idag har varit en skön söndag, som alla söndagar! Gick upp sent, Sixten lekte med Sebastian och hans polare Elias och så. Sen, vid 13.30 ungefär, gick vi ut på 1 timmes promenad! Skar en varmkorv i slantar, och sen varje slant i 4 bitar och så tog jag med klickern och en leksak. Det går riktigt bra nu att "låtsas" att han är lös genom att hålla i öglan på kopplet hela tiden, så att det nästan hänger i marken. Han har riktigt bra koll på mig och kommer ofta in i fotposition självmant! Men när jag ber honom att gå vanligt (genom att säga varsågod) så går han och nosar och så. Tycker som sagt att promenaderna inte bara ska vara till för hårdträning, utan lite fritt strosande också..

Lite skvallerträning blev det också. I skogen först såg vi en golden retriever bakom en kulle, Sixten sökte nästan genast ögonkontakt! När han hade fått några korvbitar gick vi sedan vidare, med ryggen mot hunden. Det gick jättebra, han gick med ögonkontakt hela tiden utan att jag bad honom!
Lite senare under prommisen gick vi förbi en tomt där två Border Collies skällde och härjade. Först blev Sixten helt stissig och dragig, men när jag satte ner honom "kom han ihåg" vad han skulle göra och satt fint med ögonkontakt :). Vi kunde sedan gå vidare utan att han brydde sig om hundarna.

För övrigt tränade vi lite inkallning under promenaden, passade på när han var ouppmärksam och nosade eller så. Det gick bra, han tvärvände blixtsnabbt när han hörde inkallnings-signalen :).
O när vi kom hem höll mamma o Sebbe på att kratta löv, så Sixten fick springa lös på tomten en stund (så skönt med stor tomt när man har hund!). När vi skulle in följde han med utan problem! Om det var hans "will to please" eller om det var korvdoften som gjorde det ska jag låta vara osagt...

Nu ska vi fortsätta mysa! Puss :)






Färskfoder

Nu har vi gjort det sista foderbytet! 3:e gången gilt (Y). Nej men några dagar efter att vi köpt Magnussons så hittade vi det som kallas Färskfoder, och började surfa runt på vad det var. Det man hittade var att de som hade problem med superkräsna vovvar hade bytt till färskfoder och sedan hade hunden aldrig mer kinkat med maten! Överallt på internet står det om folk som har småhundar som inte vill äta (små hundar är generellt sett kräsnare är stora hundar) och så har de bytt till färskfoder och WOOP så äter hunden all mat i tallriken, resten av sitt liv! Verkade ju lite för bra för att var sant, men jag har tillochmed ställt frågan själv på ett forum, och fått såna svar. De som svarat har också sagt att VomogHundemat Färskfoder ska vara det populäraste bland hundar. Passande nog var detta också det enda färskfodret som såldes i "våran" hundaffär :D. Detta färskfoder finns också i flera olika smaker, så man kan variera utan att det blir allt för stor omställning för hundens mage, eftersom "huvudingredienserna" är i princip densamma i alla smakerna.

Så nu när torrfoderpåsen snart är slut, har mamma varit iväg och köpt 10 "korvar" färskfoder, i 3 olika smaker. De flesta korvarna var dock med lax-smak. Idag har vi delat en korv i bitar som är så stora att man kan ha hälften torrfoder, hälften färskfoder. När dessa bitar är slut räknar vi med att kunna gå över helt till färskfoder. Men iallafall, vi blandade då torrfodret och färskfodret idag, och som ni förstår åt just Sixten upp allt som var blandad med färskfoder. Dom få torrfoderkulorna som var torra lyckades han lämna!

Nä nu ska jag gå! Tror verkigen att detta kommer funka :)

LÄS MER HÄR:
http://vomoghundemat.se/produktervaatfor.htm 






3 delar

Hej! Lördag idag, det betyder att jag inte har varit hemma på hela dagen. Men när jag kom hem, 17.00, gick jag såklart ut med min hund på en mysig promenad i höstmörkret :). Hade en leksak och lite godis med mig, o klickern såklart. Om man delar in promenad-tiden i 3 delar så såg det ut såhär:

Del 1: Jag föreställde mig att Sixten var lös och hade kopplet praktiskt taget släpandes i marken. Sixten gick bra och var mycket uppmärksam på var matte tog vägen, så jag lät honom arbeta lite (stanna, varsågod, gå fot, ögonkontakt m.m.).

Del 2: Jag lät Sixten slappna av lite, nosa och kolla runt lite. Han drog lite från och till..

Del 3: Jag började ställa krav på Sixten igen, och han gick återigen fint vid sidan med ögonen på mitt ansikte :). Vi såg en hund på avstånd, och när jag satte ner Sixten såg han direkt förväntansfullt på mig! Massa lek och lite godis också :). Sedan var det inga problem att gå vidare fast hunden fortfarande gick att se om man vände sig om!

Så jag är överlag nöjd över promenaden! Man kan ju inte begära att han ska ha kadaverdiciplin hela promenaden, så det gjorde inte så mycket att han drog lite då och då under "del 2". Även om jag strävar efter att han aldrig ska dra såklart...

Och nu har vi legat framför "Så mycket bättre" och myst i soffan sen klockan 20 :). Hej Puss!


Diss...

Dag 15 – Det här tycker inte min hund om

Att gå ut när han har sovit. När man ska ta ut Sixten på första morgon-kissen eller sista kvälls-kissen så händer det faktiskt att ha springer och gömmer sig... Om han känner sig snäll så kan han långsamt lunka sig fram till mig och motvilligt låta matte knäppa på selen... Som sagt händer det att han gömmer sig. När han märker att det är dags för utgång så är han snabb och springer under sängen, längst in där man inte når honom! Och om man kommer nära så hoppar han undan! I början försökte vi locka med godis men nej, det funkade inte! Så numera låter vi honom ligga och sura, och efter en stund kommer han nästan alltid :).

Men som sagt händer detta bara ibland, och oftast på morgonen! Puss!


Dag 14 – Det här älskar min hund

Att kampa! Sixten har ganska stort föremålsintresse, men framför allt har han stoor kamplust! Älskar att kampa med allt, gärna mattes halsduk när hon kommer in genom dörren också ^_^. Han kommer ofta själv med leksaker och vill kampa, vem kan säga nej då liksom :')? Inte jag! Men jag ser till att vara noga med att det är jag som bryter leken iallafall..

En annan grej han älskar är barn! Han blir som galen när han ser lekande barn, och av alla människor vi ser är det barnen han blir lyckligast över. Han vill leka och pussas och hoppa på de, lite för mycket ibland... Med det menar jag att han kanske inte förstår skillnaden på en 7åring och en 3åring, en 3åring kanske inte klarar av lika mycket bufflande som ett större barn menar jag...

Men puss o hej :)


En bra foto-app till alla med smartphones

Tja :D! Tänkte ge lite gratis-reklam till telefon-appen PicPlz! Den finns till både Android-mobiler och iPhone :). Den är en fotoredigerings-app som innehåller minst 10 coola effekter man kan lägga på sina bilder, och man behöver inte göra något jobb själv! När man har lagt till en effekt på sin bild är det bara att spara så hamnar den telefonen, men man får ha kvar original-bilden också. Tycker appen är super, jag orkar nämligen inte sitta och fippla och knappa en massa för att redigera en bild, så med denna app blir bilden redigerad med ett knapptryck! Varför jag lade in detta inlägg på denhär bloggen var för att jag tycker det är så kul att fota Sixten, och med denna app blir bilderna lite finare :).

MEN DESSUTOM så kan man redigera sina bilder på denna app på det "traditionella viset" också, d.v.s genom att själv bestämma konstraster, skuggor och färger. Så för dom mer avancerade redigerarna där ute finns det ett annat alternativ :).

Här är några exempel på mina redigerade bilder, med Före/Efter bild:

FÖRE


EFTER


FÖRE


EFTER


FÖRE


EFTER


FÖRE
Hittade inte bilden :S

EFTER



Det går bra nu :)

Tjaa :D. Idag har ju inte jag haft vårdnaden om Sixten så mycket, han har varit hos mamma som sagt :). Sofie tog prommisen imorse, jag tog lunchpromenaden och mamma tog eftermiddagspromenaden. Men när jag gick förbi mammas hus en sväng efter "jobbet" (jag praoar på dagis nu i 2 veckor) så gick jag ut en kvart igen med honom :). Hade inte med mig leksak, eftersom både mamma och Sofie hade haft det på sina senaste promenader, utan jag hade bara skinka. Det gick jättebra :DD! Jag har, förutom skvallerträningen, också börjat ha väldigt löshängande koppel, och bara styra Sixten med rösten och kroppspråket. Det blir ju lätt att man bara korrigerar och styr honom genom ett litet drag i kopplet, men han lyssnar mycket bättre när man gör på detta sätt! När man håller på med kopplet åt ett håll, så vill han genast gå åt motsatt håll "bara för att". Nu kanske inte hundar tänker riktigt så, men det verkar verkligen som det...

Iallafall, han blev mycket mer lyhörd och följsam nu när jag bara sa "Sixten kom här" istället för att jag stod och smådrog lite i kopplet när han stannade för att nosa eller så. Och när jag bad honom gå fort klarade han det jättelänge, annars brukar 10 meter ungefär vara max innan han tröttnar, nu tror jag att han höll en fin position i kanske 20 meter! Jättebra :). Och när vi kom hem busade vi jättemycket, Mamma, Sebbe, Sixten och jag ^_^. Han är så go', våran hund! Älskar honom fortfarande lite mer varje dag, även om det inte verkar möjligt.. Saknade honom faktiskt igår när jag skulle sova, trots att han brukar väcka mig några gånger varje natt ;).

Puss och kram hörrni :))


Endast 9 veckor gammal :')

Pladder om mina mål med skvallerträningen

Busvovven är hemma hos mamma nu, jag ska vara själv här hos pappa till på fredag! Men jag har informerat mamma och Sofie om hur man skvallertränar (dock kör dom utan klicker) så det blir inga glapp i den träningen iallafall :). Mitt mål med denna period skvallerträning är att Sixten ska kunna gå bredvid mig utan att dra när vi går förbi andra hundar, och gärna med ögonkontakt också. Det är det jag fokuserar mest på.. Sen kommer jag fortsätta träna så att han även gå bra fast det är ekorrar, katter, lekande barn eller kanske fåglar som lockar. Och när han kan det ska jag ta ett stort steg framåt.. Ska sitta och lura i skogen och vänta på rådjur varje dag, så att jag kan försöka lära honom att skvallra på det! Tror det kommer bli den största utmaningen i all vår träning (ALL träning!) hittills. Han har ju så stort viltintresse den galna terriern.. Men det ska nog gå det med, det får ta den tid det tar! Räknar väl med att det momentet ska vara "klart" till nästa sommar, när nya valpen kommer. Så vi har god tid på oss :). Med "klart" menas att han inte försöker sticka efter rådjur, utan stannar och söker kontakt med mig!

Den största anledningen till varför jag gör allt detta är ju eftersom jag vill kunna ha Sixten lös var som helst, när som helst. Det är flera år tills det kommer funka (om det nånsin kommer göra det över huvud taget) men man kan ju ta ett steg i taget. Vill gärna kunna ha honom lös i skogen när sommaren kommer, utan att han rusar iväg. Men ja jösses, jag vette sjutton om det nånsin kommer gå det heller... Han är inte den flock-känsligaste vovven som ni kanske förstår! Går gärna på egna upptäcksfärder o så... Och om jag inte har koll på honom när han strosar så har jag heller ingen koll på om han får upp vittringen på något att jaga.

MEN som sagt är detta mål, med att kunna ha Siggebigge lös var som helst, lååångt borta, man vet ju aldrig vad som kommer ha hänt om 2, 3 eller 4 år! Men till nästa sommar vill jag iallafall kunna gå med honom i långlina/koppel i skogen utan att han stissar upp sig om vi stöter på ett rådjur, utan helst att han "skvallrar" och kommer tillbaka till mig.

Ursäkta allt pladder, måste bara få ur mig allting! Det är väl därför denna blogg fnns egentligen, för att jag måste få skriva av mig om allt som fastnar i huvudet på mig.. När jag skriver ner det så sorteras det bättre och jag får lättar att tänka :)) PUSS!


Dag 13 – En ras du inte vill ha

Chihuahua! Finns en massa raser jag inte skulle vilja ha, men Chihuahuan är en av de. Har väl fördomar, men jag tycker de är bjäbbiga, fjantiga så råttor.. De långhåriga ser väl iochförsig okej ut, men de korthåriga ser förfärliga ut :O. Och tänk om man skulle råka sätta sig på hunden?! Och tänk om man måste rycka till i kopplet (nödsituation eller så), då bryter väl vavvan nacken!! Man kan ju heller knappast sova med hunden, tänk om man skulle rulla över den? Tänk om man trampar på den?

Nej, minst 30 cm säger jag när jag skaffar hund!

Chihuahua?


Eller råtta?



Lyckad promenad :))



Tjatja! Som vissa kanske vet har jag hållt på med skvallerträning förut, men jag gav upp nyligen eftersom det inte gav så stora resultat som det borde ha gett efter så lång tid. Då fattade jag att det antagligen var mitt fel, jag var väl slarvig eller gjorde på fel sätt. Så efter ett tips läste jag denna artikel och började enligt dom metoderna redan på dagens långpromenad. Vi mötte tyvärr inga hundar, men vi övade på människor, fåglar och liknande. Det gick suveränt :). Denhär metoden är enklare för mig också, det var så jobbigt att behöva hålla reda på hund, koppel, klicker och massa godisbitar hela tiden. Nu belönade jag med lite skinka eller en leksak, olika varje gång. När vi gick i skogen belönade jag även med en pinne, den tyckte han var skitkul!

Men i övrigt gick den långpromenaden super, han var varken seg eller stressad (han kan va på dessa humör då och då) utan gick i min takt, bredvid mig, i slakt koppel :). Och var lyhörd och duktig när jag ville gå vidare eller stanna eller så.

Nu ska han få ett litet tuggben, om ytterligare en stund ska han få mat (han åt frukost ganska sent idag) och sen ska vi gå ut en sväng! Pusseluskan!



Dag 12 – En ras du skulle vilja ha

Border Collie! När (inte om!) jag bor på landet i framtiden ska jag ha hästar och massa hundar, en av de ska definitivt vara border collie! När man har all tid i världen till promenader, aktivering och träning - varför ta en lat sällskapshund liksom? Älskar rasens utseende, och en välstimulerad border collie är ju underbar! Japp, den är högt på min "vill ha"-lista!

Google!


Sixten och morötter

Sixten får ju ofta dentastix och tuggben, och förut fick han även morötter ibland. Men så slutade han äta dom, så vi slutade ge de. Nu gav mamma en på prov, och han åt upp hela med god aptit :). Så man kanske kan börja ge honom det nån gång ibland!

Annars så har vi gått en promms nu på eftermiddagen, 45 min ungefär. Vi "tränade" lite (bara småaktivering för att Sixten ska få lite hjärngympa!). Det var väl typ stanna, stanna kvar, inkallning, fotgående och lite trix sen när vi kom hem. Och nu ha han då käkat in morot och ligger och pussas med Sebbe ;). Det är väl en vanlig vardag med andra ord!

Ses imorrn :)


Ett annat tuggben iochförsig :)


I'm in love!!

Hej :D. Idag har varit en seg men härlig dag! Vi vaknade tidigt, jag tog ut Sixten och lämnade honom sen hos pappa, och 08.15 åkte vi iväg. Efter ca 2,5 timmar kom vi fram till våran destination.. Kennel Min bästa vän :D. Det är en kennel som föder upp Finsk lapphund, och gissa vad? De planerar valpar till våren, och vi hoppas att vi får köpa en av de valparna!! Så idag hälsade vi på valparna som de har nu (valparna är 5 veckor) samt tiken som ska ha "våran" eventuella valp. Tiken, Aaya, var underbar! Hon kröp upp i ens knä när man gosade med henne, och hon var jättepussig och go', samtidigt som hon var pigg och aktiv. Innan vi åkte hem följde vi med på hundpromenad, och Aaya var superhärlig med massa energi, men hon stannade hela tiden och väntade in oss, och kollade så att hon aldrig kom för lång bort från sin matte. Hon var jättelyhörd och lyssnade jättebra på Ingela :).

I övrigt så blev både jag, mamma och Sofie helt förälskade i Aaya, och hela rasen Finsk lapphund. Den har ju verkat så perfekt när man läser om den, och att den skulle leva upp till alla ens förväntningar (och lite till!) kunde man ju inte ens drömma om.. Kan inte förstå att vi kommer ha en sån liten stor lurvboll om något år! Sixten kommer bli världens bästa storebror, det är jag säker på ♥.


Vackra Ayla (eller Aaya som hon kallas)


Så himla fin! Nästan en blandning mellan border collie och schäfer :)


Katla, som har valpar nu :)


Man dör ju ♥




Nallebjöörn!


Iiiih vad söta alla vappisar var! Ville stoppa en under jackan och springa därifrån, hihi ^^

Dag 11 – Hur valde du kennel?

Såhär gick det till: Vi hade bestämt oss för Westien och letade på Westiealliansens hemsida efter kennlar som skulle ha valpar leveransklara till sommaren. Dock hittade vi ingen, utom en som bara hade tikar (vi ville ha en hane!). Så hittade mamma en kennel, som dock inte var med i westiealliansen, men som hade nyfödda valpar som skulle vara lev-klara i slutet av maj. Vi kontaktade de, och de verkade ju seriösa så efter ett par veckor tror jag tingade vi en valp helt enkelt. Vi var väl inte jättenogranna, vi hade nog kunnat hitta en bättre kennel, men vi ville verkligen ha en Westie, och just då var enda möjligheten till att vi skulle kunna ha hund att vi köpte den till sommaren. Och eftersom denna kennel var den enda som hade valpar vid passande tid så blev det helt enkelt den :)

Bild från kenneln


Dag 10 – Ett roligt ögonblick med din hund

Det finns ju otroligt många.. Men jag tar väl dethär ögonblicket, fastän jag redan berättat om det:

Jag skulle släppa upp Sixten på sista kvällskissen hemma hos pappa, trots att våran tomt där inte är ordentligt inhägnad.. Men Sixten hade ju aldrig försökt smita förut, så jag släppte ut honom. Det var sent så jag tänkte att inga människor eller hundar borde vara ute vid den tiden. Och så ändå kommer det två personer gående på gångvägen precis vid våran tomt. Först tittar Sixten bara efter de, men sedan skramlar den enda personen med sina nycklar, då får Sixten ett ryck och springer åt deras håll. Jag ropar snabbt "Sixten, hit!" trots att jag inte trodde att han skulle lyssna... Gissa om han tvärvände och rusade direkt tillbaka till mig! Vilken lycka, jag som hade trott att våran inkallning var värdelös! När vi kom in fick han massvis med godbitar kan jag lova :))


Skogsäventyr med buller o bång..

Usch ja.. Var ute på en riktig långis nu med Sixten (1,5 timme) och vi gick delvis i skogen, delvis i några stora hästhagar. Bara 15 minuter från vårt hus finns nämligen stoora fält och hästhagar där man kan promenera. Dock utan ro, för dessa fält ligger bara några minuter ifrån motorvägen och alla byggen som håller på runt omkring. Så där går man, i lugn och ro, och så störs man av bilarnas tutande och brusande, och tjuten och braken från lyftkranarna och lastbilarna.. Innan de började bygga så mycket här (det var väl 6-7 år sen?) så hade vi miltals med skog precis bakom husknuten! Dom där fälten utsträckte sig längre, och fanns på fler än ett ställe.. Men nu har vi typ en kvadratkilometer stor skog, så man får gå i cirklar för att man inte ska komma ut ur skogen efter 15minuter... Det är så trist! Om vi hade haft kvar all den där skogen hade man kunnat gå ifred, utan oljudet från bilvägen (ja, det hörs även i skogen) och utan att behöva krocka med andra hundar och joggare titt som tätt. Suck. Varför envisas de med att ta bort all skog intil samhällen där det inte finns så mycket skog? Kolla i dalarna, eller norrland! Där finns det tonvis med granar och tallar dom kan hugga ner och ersätta med villor - utan att det märks någon skillnad! Men nejnej, dom måste ta bort den lilla skogsmöjlighet vi hundägare hade, och bygga upp fula, kantiga hus fyllda med snorig barnfamiljer...

Märks det att jag är upprörd?!


Hallå där köp blåbär :)

Idag har vi tagit det luuugnt... Sebbe var sjuk så jag "tog hand om honom", d.v.s vi låg och kollade på yu-gi-oh och spelade Wii hela dagen ^_^. Sixten tyckte väl inte det var lika kul att vila, trots att jag tog en ordentlig promenad med honom mitt på dagen.. Men han klarade sig, han fick lite tuggben och en aktiveringsleksak :). Imorgon tänkte jag dra med mig Sebbe & Sixten ut till fasankullarna (om Sebbe mår bättre) så kan jag fota lite!

Måste plocka in agilityhindrena också.. Hopphindret och slalomen har stått där i all evighet nu :P. De används ju ändå inte nu när det är kallt! Så jag och Sixten får väl använda de en sista gång i morrn och sen plocka bort dom.. När vi plockar fram hindrena i vår igen har han förhoppningsvis glömt allt vad trotsåldern heter, och är tillbaka till sitt gamla, lagom envisa jag ;).

Puss o kram, jag e glad idag!


Världens sötaste och bästaste hund ♥

Dag 9 – Viktiga egenskaper när du väljer hund

Förstår inte frågan.. menar dom ras eller individ? Svarar väl på båda då!

När jag väljer RAS:
När vi valde Westien visste vi väl inte riktigt att jag skulle utveckla ett sånt enormt intresse för hundsport och träning, så då var hunden mest tänkt till sällskap. Men om jag skulle välja ras nu så skulle dessa ord finnas med i rasbeskrivningen: lättlärd, arbetsvillig, social och följsam. Storleken spelar inte så stor roll för mig, men inte mindre än 30 cm/mankhöjd ;). Hundrasen bör vara barnvänlig och bra med djur och hundar. Den måste inte älska allt och alla, men den ska vara flockkär och inte ge sig ut på egna äventyr när den går lös i skogen. Helst så lite viltintresse som möjligt.. Den får gärna vara kelig också, men det har väl mer med individen att göra..

När jag väljer individ:
När vi valde Sixten gick vi utefter tipset att man skulle välja den valp som var mest på och mest framåt (men det var ju också Sixten som tilltalade oss mest!). Nu blev det ju jättebra för oss, men "nästa gång" kommer jag nog försöka välja en valp som är mer lagom. Inte först och inte sist fram till nya grejen liksom :). Tror att ju mer framåt valpen är, desto mer självsäker och självständig kommer den bli.

Missuppfatta snälla inte detta inlägg, är mer än nöjd med vårat val av hund! Jag menar bara att det kanske inte kommer bli några fler terriers här i huset, hehe ;). Men samtidigt: Har man inte haft en terrier har man nog inte haft hund!


Dag 7 – Hundsport OCH Dag 8 - Har du och din hund tävlat?

Japp, eftersom jag missade ett par dagar och dessa frågor ger varsitt ganska kort svar så blandar jag dom :). Kan kort och gott säga att nej jag och Sixten har inte tävlat! Men vi planerar att tävla iallafall någon lägre klass i agility när han blir större :). Har redan börjat träna lite och vi ska gå kurs i vår. Men några större ambitioner har vi väl inte, har är ingen ultimat agilityhund med tanke på hans egensinnighet och "jag ska bara"-personlighet.. Men sen har nog inte jag heller dom rätt nerverna för att tävla på högre nivåer!

Andra sporter jag är intresserad av är utställning, rallylydnad och freestyle. Utställning kommer jag dock inte kunna tävla Sixten i, han har överbett :/. Vill nog inte tävla Sixten i varken rallylydnad eller freestyle, men kurser och träning kommer det definitivt bli!

Jahapp, det var det :). Chao!


Livet är härligt asså :)

Har ju tagit en paus från hårdträningen nu, det är ju inte kul när Sixten inte ens tycker det är kul.. Vi kör igång igen om ett par månader :). Men det är ganska skönt, nu kretsar inte allt kring våra mål och träningspass, utan det är mer lek och att "bara vara". Långpromenaden vi gick vid 11 till 12 var jättemysig! Matte lyssnade på musik och hunden jagade löv :'). Nu ligger han och sover i mammas säng, älsklingen ♥. Älskar honom så mycket, goselurven!


RSS 2.0